Portrett av Peter Baden.
Peter Baden underviser i live elektronikk på bachelor i populærmusikk.Foto: Paul Ritter Schjerven.

– Live elektronikk utforsker det å lage musikk ved hjelp elektroniske hjelpemidler. Det handler om å spille og utøve musikk. 

Det forteller Peter Baden, høyskolelærer på institutt for scenekunst, musikk og studio. Live elektronikk inngår som et av instrumentene på Bachelor i populærmusikk

På live elektronikk handler det om å utvikle sitt eget instrumentarium, med for eksempel PC eller Mac og ulike midikontrollere. Musikken som lages kan være helt digital eller utøves som et samspill mellom det digitale og akustiske. Mulighetene er uendelige, og studentene får utfordre seg selv med både forhåndsprogrammert og improvisert musikk.

– Jeg tror mestringsfølelsen studentene føler når de for første gang opplever å være sitt eget enmannsorkester er noe av det morsomste med faget, sier Peter. Det tar tid å komme dit, men når det skjer er det en fantastisk følelse!

Vil du satse på en karriere som musiker, låtskriver, artist eller produsent?

På bachelorstudiet i populærmusikk kan du investere tre år på heltid til musikken. Hos oss får du verktøyene du trenger for å utvikle ditt talent, skaffe deg nettverk og forstå bransjen.

Muligheten til å utforske sin egen stil 

Med live elektronikk som hovedinstrument lærer studentene hvordan man kan bygge sitt eget instrumentarium, hvordan man kan lage ulike lyder, og å musisere og komponere med elektroniske hjelpemidler alene – og i samspill med andre. Peter er opptatt av at studentene skal finne sin egen stil og stemme i musikken. 

– Undervisningen i live elektronikk foregår både i grupper og som én-til-én-undervisning i studio, eller i ett av våre mange øvingsrom. Vi fokuserer på hvordan studenten kan utvikle sin egen personlige musikalske stemme. I tillegg har vi en del fellesprosjekter, hvor studentene fokuserer på å spille sammen. Studentene oppfordres også til å benytte seg av mulighetene til å utvikle seg og improvisere sammen med andre studenter.

Det er avgjørende at man som utøvende musiker øver mye, det gjelder også live elektronikk.

For å utvikle seg godt er det viktig at studentene arbeider godt selvstendig. 

– Det er avgjørende at man som utøvende musiker gjør nettopp det, utøver musikk og øver mye. Det gjelder også for live elektronikk, sier Peter. 

Etter studiene kan studentene gå inn i en musikalsk yrkeshverdag med et hav av muligheter. Man kan spille i band eller jobbe som artist, utvikle seg som musikkprodusent, komponist, arrangør, eller en av de mange andre delene av musikkbransjen. 

– Det er veldig mye forskjellig man kan gjøre, og det er egentlig bare studentenes egenskaper og vilje til utvikling som setter rammene for hvordan de kan bruke kompetansen senere. Det er en fremoverlent og kreativ bransje i stadig utvikling som møter studentene etter endt studieløp.

Studerer og lærer av de du møter i yrkeslivet 

På bachelor i populærmusikk får studentene opplæring fra dyktige forelesere med mange års erfaring fra musikkbransjen. 

Det er en stor fordel at studentene får førstehåndskunnskap om hvordan bransjen de skal inn i fungerer.

– Det er en stor fordel at studentene får førstehåndskunnskap om hvordan bransjen de skal inn i fungerer, samt et stort nettverk av kontakter, sier Peter. 

Selv er Peter musiker og komponist, med mange års erfaring på mange sider av musikk og kulturbransjen. Han spiller solokonserter, turnerer med artister, spiller i ensembler og med orkester. Han komponer musikk til film, teater og danseforestillinger, lager interaktive installasjoner til kunstfestivaler, og produserer plater for artister. Han arbeider som filmmusikk-komponist og lager musikk til VR-opplevelser, jobber av og til som VJ, samt skriver manus og får satt opp sine egne teaterstykker. Med andre ord: han er et levende eksempel på at denne utdanningen kan brukes til så mangt. Den siste tiden har han holdt improviserte strømmekonserter, noen av dem med over 30 000 views på Facebook.  Når bransjemagasinet Musikkultur skal skrive sak om livestreaming spør de Peter Baden, for han har holdt en rekke workshops om streaming. Alt dette gjør han i tillegg til å undervise Kristiania-studenter. 

Hvordan strømme best hjemmefra? Les Peter Badens artikkel i Musikkultur.

– Å være musiker i dag innebærer en veldig variert og spennende hverdag – tro meg, avslutter han.