foto av studenter ved Fagskolen Kristiania som spiller inn en filmscene.
Filmstudenter ved Fagskolen Kristiania.

Fagskolestudier er praktiske studier der du kan lære håndverket i mange yrker, og blir klar for arbeidslivet. I løpet av studiene får du masse erfaring, bygger nettettverk og får løse oppdrag for næringslivet.

Bergen er kanskje Norges beste by å ta en fagskoleutdannelse i. Byen har alt du forventer av en storby, men det er mye lavere terskel for å komme i kontakt med arbeidslivet her. Bergen har mange muligheter, enten du vil jobbe med design, musikk, film eller dataspill. En rekke prisvinnende og internasjonalt ledende selskaper holder til her, og de er flinke til å samarbeide for å skape innovasjon og nyskaping.

Tett på arbeidslivet

Foto av vrimlearealer. Studenter er samlet, diksuterer og ler.
Fagskolen har koselige arealer hvor studenter kan samles

Våre undervisere har selv mange års erfaring fra noen av landets største bedrifter, og flere av dem har fremdeles en fot i arbeidslivet. Derfor vet de akkurat hva du må lære for å være klar for livet etter studiene.

Enten du vil bygge videre på din bachelorgrad, ta en mer yrkesrettet utdannelse på kortere tid, prøve ut noen fagområder eller kombinere utdanning med jobb, gir Fagskolen Kristiania i Bergen deg mange muligheter.

Hva betyr fagskole?

1. juli 2018 trådde «Lov om høyere yrkesfaglig utdanning» i kraft. Loven definerer fagskole som høyere yrkesfaglig utdanning og gir utvidede rettigheter for fagskolestudenter. Du får blant annet rett til å være del av en studentsamskipnad og på lik linje med andre høyre utdanninger får studiepoeng. Enten 60- eller 120 studiepoeng ut i fra om du tar en ettårig utdanning eller toårig. Du får karakterer etter bokstavsystemet A-D, og ved noen avsluttende vurderinger gis karakterene bestått/ikke bestått.

Er det opptakskrav?

På Fagskolen Kristiania Bergen er det like opptakskrav på alle studieretningene, disse kan du finne i studiebeskrivelsene. Du kan blant annet søke på bakgrunn av generell studiekompetanse, fullført og bestått videregående opplæring, yrkesfaglig kompetanse (fagbrev/svennebrev), realkompetanse og noen ganger relevant yrkeserfaring. På fagskolen er det ingen opptaksprøver, slik det er på noen av de andre kreative utdanningene ved Høyskolen Kristiania.

Video fra fagskolen

Hvilken grad får man?

Ved fullført utdannelse får du en fagskolegrad, i tillegg til en sterk portefølje.

På Fagskolen Kristiania opparbeider alle studentene seg en portefølje (en mappe med arbeid). Denne er svært viktig når du skal ut og søke jobb, da kan nemlig alle arbeidsgiverne se hvor god du har vært gjennom hele utdanningen.

Praksis er viktig

En stor del av fagskoleutdanningen din handler om å løse reelle oppdrag for næringslivet. Kanskje du skal lage animasjoner for en bedrift, spille inn og gi ut musikk med lovende artister, eller designe nettsider og logoer for kunder?

Flere fag har også praksis som valgfag. Det betyr at du vil jobbe i en bedrift og løse oppgaver for dem, på lik linje med de andre ansatte i bedriften. Det er ikke tilfeldig at mange Kristiania-studenter får jobbtilbud før de er ferdig med studiene sine.

Er det eksamen?

Vi har portefølje-eksamen, som vil si at du leverer inn alle tema-oppgavene dine i en mappe ved slutten av semesteret. På denne måten blir du vurdert på det du faktisk har gjort og fått til.

Alle kan ha en dårlig dag på eksamen, men med portefølje kan du vise frem det du faktisk er god til. Derfor er porteføljeeksamen perfekt for deg som trives best med å jobbe. Det gir deg også masse erfaring, og dermed har du et forsprang når du skal søke jobb.

Foto av student Christine Akerø i skolens inngangsparti.

Mange muligheter

Fagskolen Kristiania har praktisk rettede utdanninger som praktiserer «learning by doing». Som fagskolestudent vil du lære å utøve et yrke. Man har flere undervisningstimer enn på en bachelorgrad og man jobber med prosjektarbeid som arbeidsform. Det gjør at man til enhver tid forstår relevansen undervisninger har for din videre fremtid i bransjen.

Lurer du på hvordan man lager en CV, eller vil du ha tips til jobbsøkingen? Som Kristiania-student kan du også få veiledning og kursing ved skolens eget karrieresenter. Vi har også en egen jobbportal hvor arbeidsgivere ser etter studenter med akkurat dine kunnskaper.

Du blir utfordret kreativt! 

– Du jobber med oppgaver som er like til de du vil få i arbeidslivet, du blir utfordret kreativt og du får kontakter som kan hjelpe deg videre etter endt utdanning, forteller Nicolai Trondal som går Digital Innholdsproduksjon i Bergen. 

Jeg lærer bedre av å gjøre praktiske ting istedenfor å sitte med nesa ned i en bok i flere timer. 

– DIP i Bergen har dette semesteret et prosjektarbeid med flere forskjellige bedrifter, selv har jeg et prosjektarbeidet med Impact Hub Bergen

– Mulighetene jeg har etter utdanningen er ganske gode. En av grunnene til at jeg valgte DIP er fordi man er innom mange temaer, noe som gir deg innsikt på flere fagområder innenfor kommunikasjon, sosiale medier, produksjon og markedsføring, avslutter Trondal. 

Et inkluderende studentmiljø

Bergen er kjent for å være en vakker by og tiltrekker seg mange turister, men det er også en fantastisk studentby.

Foto av student Christine Akerø, som arbeider ved en mac.
Christine Akerø studerer interiør ved Fagskolen Kristiania Bergen

– Bergen by er både regnfull, trygg, travel, urban og ikke minst vakker.

– Bergen by er både regnfull, trygg, travel, urban og ikke minst vakker. Både studentenes hjem og utdanningsinstitusjoner ligger tett sammen innenfor en kort radius, som gjør denne byen til verdens beste studentby,  sier Christine Akerø som studerer interiør på Fagskolen Kristiania.

Undervisningen foregår som oftest i små klasser. Dette gjør at du blir godt kjent med dine medstudenter, og du får undervisere som kjenner deg og vet hva du trenger for å lære best mulig.

Mellom De syv fjell finner du noen av landets mest spennende festivaler, kulturtilbud, kreative miljøer og natur. Og som fagskolestudent har du selvfølgelig akkurat de samme velferdstilbudene som alle andre studenter!

Se vårt fullstendige studietilbud her.

  • Send oss din søknad i dag!

    Søknadsfristen 15. april er like rundt hjørnet. Har du funnet ditt drømmestudium hos oss? Da er det ingen grunn til å vente. Vi gleder oss til å møte deg!
  • Se fagskolestudentenes arbeid her

    Kanskje fagskolestudier er det rette for deg? Se og bli inspirert!