Sebastian Wahl
Sebastian Wahl går siste året på Bachelor i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling. I tillegg er han en av gründerne bak Lett.

Før Sebastian startet på Høyskolen Kristiania visste han at han ville skape noe, og ikke sitte på det samme kontoret dag ut og dag inn. I klassen møtte han det han beskriver som en ambisiøs og inspirerende gjeng med modige folk. For det er ikke bare-bare å starte for seg selv. Det krever «guts», og innebærer ofte en høy risiko.

Sammen med sin makker har han likevel startet opp Lett sitt utsalgssted nummer to – i underetasjen på Steen & Strøm – i umiddelbar nærhet til Høyskolen Kristiania Oslo og nummer tre, på Sandvika Storsenter er på vei.

Det å starte et firma ved siden av studiene har vært kjempenyttig.

Sebastian studerer Bachelor i kreativitet, innovasjon og ferretningsutvikling. Les mer om bachelorgraden her.

– Det er når man er ung at man har råd til å ta en slik risiko. Risikoen er mindre nå enn når du har fått kone, 1,5 barn, hus og båt. Når du er 26 år gammel er du mer fleksibel og fallet er ikke like stort – du har fremdeles muligheten til å starte på nytt hvis alt går skeis. Du lever bare en gang, sier han.

Hverdagen mellom jobb og skole

Bare to uker etter at Sebastian hadde startet på Høyskolen Kristiania tok kompisen Knut kontakt. Han foreslo et matkonsept for sunn og kjapp mat, og ville ha med seg Sebastian. Betingelsen til Sebastian var derimot å fullføre bachelorgraden sin før han gikk all-in, men ballen begynte raskt å rulle.

Han forteller om en hektisk hverdag med høyt tempo, hvor det til tider kan være vanskelig å ha fokuset på skolen. Et klassisk dilemma er når jobbmailen fylles opp når han sitter i forelesning.

Steen & Strøm. Bilde

Lett ligger i Steen & Strøms «food court» ved vinmonopolet og delikatesseavdelingen.

På Høyskolen Kristiania er det mange gruppeoppgaver i løpet av semesteret. For Sebastian kan det ofte være vanskelig å skrive oppgaver med andre fordi han jobber så mye. Det har han løst ved å skrive noen av oppgavene alene, der mange av problemstillingene hans er fra egen jobbhverdag.

Sebastian er en av gründerne bak Lett. Sjekk ut Lett og hvor de er i dag her!

– Det å starte et firma ved siden av studiene har vært kjempenyttig, fordi det gjør det lett å relatere pensum til reelle jobbsituasjoner, forteller han.

Det er ikke bare Sebastian som starter på en Bachelor i kreativitet, Innovasjon og forretningsutvikling med ønske om å skape noe.

Tips til deg som vil starte selv

Til andre studenter med mål om å starte for seg selv, har han tre enkle tips.

  • Lag en forretningsplan
  • Prat om forretningsplanen til så mange som mulig og få innspill
  • Jobb beinhardt!

Etter at guttene hadde spikret sin egen forretningsplan brukte de et halvt år der de møtte folk i alle typer bransjer, og lærte mye om mat- og restaurantbransjen samtidig som de fikk innspill fra andre. Det gjorde at de kunne justere på konseptet og knytte mange verdifulle kontakter.

– Det sikkert veldig mange der ute som sitter inne på hele forretningsplanen vår, men det er en risiko vi måtte ta for å ende opp med den beste versjonen av konseptet. Dessuten har folk flest lyst til å hjelpe, sier Sebastian.

Nå planlegger de å åpne enda flere butikker i Oslo og omegn og Sebastian er ganske sikker på at han har funnet drømmejobben. Ta en titt på konseptet hans i underetasjen på Steen & Strøm, her serverer de salater, wraps, supper, smoothies og juicer i tillegg til masse annet godt. Alle studenter får 15 % ved fremvisning av studentbevis.