Elise Gull Askim sitter foran NRK P3-mikrofonen i studio hos NRK i Trondheim. Veggen bak er lilla og en stor kontrast til den gule mikrofonen.

– Hei Elise! Gratulerer med ny jobb som programleder i P3sommer, er det stas?

– Det er drømmejobben min. Det kunne ikke vært bedre enn det her. Jeg håper jeg bare får fortsette til jeg dør! Det eneste negative er at man har kronisk hits-sanger på hjernen. Som ‹‹High Five›› av Sigrid, eller ‹‹Better Now›› av Post Malone.

Elise Gull Askim
Elise Gull Askim er programleder i NRK P3sommer. Foto: Lars Haugdal Andersen

– Hvordan kapret du drømmejobben?

– Jeg kom over jobben og fikk umiddelbart ekstremt lyst på den. Jeg trodde aldri jeg kom til å få den, så jeg søkte litt for moro skyld. Jeg følte selv at jeg ikke hadde noen erfaring, og som student trodde jeg at sjansen var liten. Likevel søkte jeg, noe jeg ikke angrer et sekund på!

Elise fikk drømmejobben etter bare to år på journalist-studiet. Les om Bachelor i journalistikk her!
Når jeg kommer hjem fra jobb venter jeg på å kunne legge meg for å dra på jobb igjen.

Elise forteller at hun først var på intervju på Marienlyst i Oslo i midten av mars. Elise er selv opprinnelig fra Flatåsen i Trondheim, og jobben ville være hos NRK i hjembyen. Etter førstegangsintervjuet ble det ventetid, og Elise valgte å dra hjem til Trøndelag på ubestemt tid.

– Jeg dro hjem til Trondheim og sendte en melding til kontraktpersonen ved NRK. Jeg husker godt at jeg var veldig frempå og sa det som det var. ‹‹Hei! Takk for sist. Hvordan går det med å finne en sommervikar? Ville bare si at jeg er i Trondheim uten returbillett dersom du vil ta en prat. Hilsen Elise››. Jeg ønsket å vise at jeg virkelig ville ha jobben, og forsøkte å holde løpet gående. Det funka, for dagen etter ble jeg oppringt med en avtale om et nytt intervju.

Det var fire gode grunner til at Elise valgte å studere journalistikk. Les hvorfor Elise valgte å studere Bachelor i journalistikk her!
Elise Gull Askim, Ellen Befring Thomassen og Sebastian Winum Storvik i et gruppebilde som skal lede NRK P3sommer i Trondheim. Tatt ute med grønn bakgrunn av trær.
(Fra venstre) Elise Gull Askim, Ellen Befring Thomassen og Sebastian Winum Storvik. Foto: Lars Haugdal Andersen

Elise forteller at på andregangsintervjuet måtte hun ha en prøvesending som innebar at hun skulle være ‹‹liksom-DJ›› i P3 Fredag.

– Etter prøvesendingen hadde jeg et intervju med kontaktpersonen min og radiosjefen. Dette følte jeg gikk veldig bra, noe det også gjorde for en uke senere fikk jeg vite at jobben var min. Elise har tidligere podkast-erfaring, både med podkasten Friår med Ulrikke Falch og nå senest i 2017 med Reseptfritt.

Elise har tidligere hatt en podkast med navn Friår, og er nå i oppstartsfasen av sin andre. Her er hennes fem tips til hvordan å realisere podcast-drømmen.

– Så utrolig gøy! Men, ingen erfaring?

– Jeg ble veldig overrasket. Pod og radio er så forskjellig. Det er så mye teknikk inne i bildet ved radio. Det er live på lufta. Du må skru opp personligheten din og være den mest energiske utgaven av deg selv. Du må være en god historieforteller, og virkelig selge det du snakker om. Det er mange like faktorer ved pod også, men forskjellen var enorm fra pod til radio.

– Nå har jeg jobbet her i en måned og jeg trives kjempegodt! Det var jo en lang prosess for å få jobben, men det var absolutt verdt det! Jeg har det sykt gøy, og når jeg kommer hjem fra jobb venter jeg på å kunne legge meg for å dra på jobb igjen.

Elise Gull Askim i studio hos NRK P3 i Trondheim i dialog med medprogramleder.
Elise i studio hos NRK P3. Foto: Lars Haugdal Andersen

– Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

– Jeg drar til jobb klokken 05:30, så dagen starter temmelig tidlig. Vi har alltid en time før sending hvor vi planlegger og kommer i modus. Vi går inn i studio ca. klokken 06:45, så starter sendingen klokken 07:00. Vi starter rolig med å snakke med lyttere og hverandre, så er det innslag av reportere. Deretter gjester, etterfulgt av faste spalter som for eksempel ‹‹Kommentarfelt konsulentene››. Da finner vi to kommentarer fra en blogg, forum eller nyheter og prøver å gi en tilbakemelding på den. Så gir vi et konsulentråd for å bli en bedre ‹‹troller›› som vi kaller det.

Resten av dagen går til å planlegge sending neste dag og som regel henger vi sammen etter jobb. Vi har blitt en liten familie fordi miljøet er så sammensveisa og bra, forteller Elise.

Elise Gull Askim sitter i miniatyrversjon på skulderen til Sebastian Winum Storvik og drar i øret hans.
Elise Gull Askim og medprogramleder Sebastian Winum Storvik. Foto: Lars Haugdal Andersen

– Har du noen gode råd til studenter som ønsker å kapre drømmejobben?

Elise forteller at det er viktig å være seg selv, by på seg selv og være .

– Jeg viste dem at jeg virkelig ville det her. Søk på jobben selv om du ikke føler at du er helt kvalifisert. Det verste som kan skje er at du ikke får intervju. Men ikke vent - søk! Jeg trodde ikke jeg kom til å få den, men så endte jeg opp med å kapre drømmejobben.