Pitchorama-seier til Birkelunden bng-eirik-sondre-kristian

Eirik Skaufjord (25), Sondre Antonsen Bilet (24) og Kristian Larsen Alstrup (23) avsluttet utdanningen som Film og TV-kreatører i våren 2017. I høst vant de Pitchorama og fikk utviklingsstipend fra Dramatikerforbundet. Nå håper de at nettserien «Birkelunden bnb» kan bli en arena for unge, uetablerte skuespillere.

Kom seg gjennom Pitchorama-nåløyet

Av rundt hundre innsendte bidrag fikk kun 44 prosjekter innpass i første runde av Pitchorama. Første dag av konkurransen var en individuell workshop med utviklingsavdelingene i NRK og TV2. – Det var gøy med workshop! Det fikk vi veldig mye ut av. Vi fikk tre kvarter med en fra Utviklingsavdelingen i NRK. Først pitchet vi, og tok tiden. Det var beinhardt, for det måtte ikke være mer enn tre minutter. Vi fikk tilbakemelding på presentasjonen, snakket om hva produktet vårt er, og så pitchet vi en gang til, forteller Eirik.

Presenterte for nordiske dramasjefer

Etter workshop-runden ble de ti beste bidragene plukket ut til å presentere fra scenen i Dansens Hus – foran publikum og nordiske dramasjefer. Men alle fikk ikke være med opp. – Jeg fikk ikke stå på scenen og pitche, siden det bare var lov å være to. Men jeg sto der og så på, og var veldig nervøs, forteller Kristian.  – Det var ganske stort! Alle bransjefolk var jo der.

Pitchorama-seier til Birkelunden bnb-Sondre Antonsen BIlet
Sondre med første take av «Birkelunden bnb»! Foto: Ludvig Nordby Fjellberg

«Birkelunden bnb»

– Vi vant Pitchorama med bachelorprosjektet vårt, «Birkelunden bnb». Det er en nettserie som handler om tre stykker i et kollektiv på Løkka. Siden det er så dyrt å bo i Oslo, leier de ut sofaen sin på Airbnb. Hver episode handler om gjesten som sover på sofaen. Hovedpersonen byttes derfor ut i hver episode, mens leiligheten og de tre som bor der, er gjengangere i serien, sier Sondre. – På den måten kan vi trekke inn veldig mye forskjellig tematikk og karakterer. Vi har en liste over alle mulige folk som kan komme innom. Alt fra backpackere fra Berlin til familiefedre, kattedamer, bestemødre … Det kan være mye forskjellig, sier Sondre. I tillegg til Kristian, Eirik og Sondre, var også Ludvig Fjellberg fra Art Direction, Henrik Borge og Fredrik Torsvik (produsent og kreatør, Film og TV) med i produksjonen. De kan alle glede seg over at «Birkelunden bnb» ble en publikums-hit og nådde helt opp i Pitchorama-finalen.


Idun Daae Alstad spiller rollen som Gunhild (23). Hun bor i kollektiv på Birkelunden og prøver å få endene til å møtes ved å selge Ritalin og leie ut leiligheten på Airbnb. Foto: Ludvig Nordby Fjellberg

Hva betyr seieren for dere?

– Vi vant et utviklingsstipend på 25 000 fra Dramatikerforbundet, forteller Kristian. – Det er en gulrot for å skrive videre, sier Sondre. – Det var mange andre gode bidrag i konkurransen, så det var litt kult å komme ut på topp der. Det var mye jeg kunne tenkt meg å se på TV, forteller Eirik. – Vi ønsker oss jo veldig at det her kan bli jobb etterhvert. Det hadde vært utrolig kult, sier Kristian.

Skuespillere Martin Lepperød, Idun Daae Alstad og Johan Sigmundstad. Nettserien «Birkelunden bnb» vant Pitchorama 2017. Foto: Ludvig Nordby Fjellberg
Skuespillere Martin Lepperød, Idun Daae Alstad og Johan Sigmundstad. Nettserien «Birkelunden bnb» vant Pitchorama 2017. Foto: Ludvig Nordby Fjellberg

Ønsker flere karakterer til «Birkelunden bnb»

– Alle skuespillere som føler de kan være med i en episode er hjertelig velkommen til å melde seg, sier Eirik. – Det er veldig kult hvis folk har en karakter som de føler passer inn i serien. Vi vil gjerne gi folk muligheten til å presentere seg og karakteren sin! På Pitchorama sa vi at vi ønsker å være en arena for nye skuespillere. Vi vil ha sultne mennesker, folk som vil noe, både foran og bak kamera. Vi har plass til alle, alle kan ha noe å bidra med – både etablerte og uetablerte skuespillere.

Er du interessert i en hovedrolle/plass på sofaen i nettserien «Birkelunden bnb»? Nøl ikke – Send en e-post til eirikskaufjord(a)gmail.com i dag!

Emma (Thea Sofie Loch Næss) og Hugo (Erlend Mørch) tar en impulsiv avgjørelse og skaffer seg it-dopet MDMA i et forsøk på å redde forholdet. De ramler nærmest inn i kollektivet. Foto: Ludvig Nordby Fjellberg
Emma (Thea Sofie Loch Næss) og Hugo (Erlend Mørch) tar en impulsiv avgjørelse og skaffer seg it-dopet MDMA i et forsøk på å redde forholdet. De ramler nærmest inn i kollektivet. Foto: Ludvig Nordby Fjellberg

Ville lage humor

Bacheloroppgaven ved Film og TV er veldig åpen: Studentene skal produsere noe. Takhøyden er stor, og bredden deretter. På bachelorvisningene ser man alt fra kortfilm og dokumentar til musikkvideoer og dramaserier. – Det eneste vi visste, var at vi ville lage humor, sier Eirik. – Og at vi ville bruke antologiformatet. Vi synes det var veldig spennende med et format der man bytter ut hovedpersonen hver uke. Førsteamanuensis Morten Thomte var veileder på bacheloroppgaven, sammen med Siri Senje og Frode Søbstad. Han er tydelig stolt av hva de tidligere studentene fra Film og TV har fått til.

– Det er utrolig morsomt at høyskolen kan være med å utvikle formater som ikke har eksistert før, og at vi kan pushe studenter i litt ukjente retninger. «Birkelunden bnb» er et ganske originalt konsept, og veldig anvendbart i den forstand at det har et fast oppsett med utbyttbare karakterer fra episode til episode. Disse kan være rene humorelementer, eller man kan bruke dem som en plattform til å diskutere samfunnsaktuelle temaer. De tre episodene de har produsert, traff målgruppen veldig ved premierevisningen. Det var helt tydelig at konseptet gikk rett hjem hos publikum, og at de balanserte det absurde med det realistiske på en god måte.

Jan-Erik (Steinar Klouman Hallert) har fått et par Tusenfrydbilletter i bursdagsgave av mamma og leier sofaen i kollektivet med håp om å finne en å dra med. Foto: Ludvig Nordby Fjellberg
Jan-Erik (Steinar Klouman Hallert) har fått et par Tusenfrydbilletter i bursdagsgave av mamma og leier sofaen i kollektivet med håp om å finne en å dra med. Foto: Ludvig Nordby Fjellberg

Hva sitter dere igjen med etter Film og TV-utdanningen?

– De kontaktene jeg har møtt og mulighetene jeg har fått til å lage denne serien, for eksempel. Det å ha en så fri bacheloroppgave er veldig kult, sier Eirik. – Skolen skryter veldig av at den er bransjenær. Og det føler jeg at den er! Vi fikk prøve oss på flere konsepter som vi lagde helt ferdig. Vi lagde blant annet dokumentarfilmer i Portugal, da var vi der i en måned. Veldig kul opplevelse, forteller Kristian. – Det som er veldig fint er jo at du er i et miljø hvor alle har samme mål, mens du går disse tre årene. Og så får du veldig mye tid til å bare øve og øve. Det er mye øving, sier Sondre. – Det var ikke bare det å lære om film, men det å gjøre det; å lage film, som var bra, sier Kristian.


Johan Sigmundstad, Martin Lepperød, Eirik Andresen Skaufjord og Steinar Klouman Hallert. Foto: Ludvig Nordby Fjellberg. Nettserien «Birkelunden bnb» vant Pitchorama-konkurransen i 2017.

Kjør rulletekst

– Vi vil gjerne takke alle som har hjulpet oss! Vi fikk jo helt sjukt mye hjelp og hadde aldri klart å lage dette alene på et så lite budsjett, sier Eirik. – Klassekamerater har stilt opp som innspillingsledere, lys, lyd, sminke, alt mulig rart. Vi har fått catering fra kompiser, og skuespillerne våre fikk bare en symbolsk sum, hvis de fikk noe i det hele tatt. – Vi brukte veldig mange kontakter fra Westerdals, forteller Kristian. En student fra Populærmusikk lagde musikken. Den var dritbra! – Og takk til alle som sendte inn på bidra.no! Der hadde vi crowdfunding, og man kunne vinne ymse premier. Som for eksempel at man kunne få bilde av seg selv på veggen i leiligheten. Svigermor og noen kompiser havna der, ler Eirik. – Vi hadde jo en veldig bra AD i Ludvig Fjellberg. Han fikk bildene til å se ut som de har hengt på veggen der lenge, sier Sondre. – Det er en god greie å stille opp for andre. Hvis man ikke får hjelp, får man ikke lagd det man vil. Alle har vanligvis mer enn nok med sine egne prosjekter. Men tar man seg tid og setter av en dag til å bidra på andres sett, så vil det gjøre at alle produktene blir bedre, sier Eirik.