Go to main content
Studentblogger Tina med tankebobler med spørsmål rundt studiestart.

Det virker å være irrelevant hvorvidt du er seks, seksten, nitten eller tretti. Første skoledag kommer alltid med store forventninger og en liten flokk av sommerfugler i magen. Ny skole, nye ting å lære, nye mennesker å bli kjent med og (kanskje) en helt ny hverdag, i en ny by står og venter på deg. Selv om fokuset ikke lenger ligger på det nyinnkjøpte etasje-penalet eller at du ikke fikk WESC-genseren du så sårt trengte, kan skolestart gjøre deg litt smånervøs også i voksen (evt. "voksen") alder.

Studentblogger Tina med tegnede sommerfugler over magen.
Man kan kjenne litt på sommerfugler i magen før studiestart.

Hva kan du forvente av studentlivet? Les fleip eller fakta om studentlivet her!

Hvordan er det å være student?

Hvis du skal starte på ditt aller første studium gjetter jeg du er spent på studenttilværelsen. Ikke bare har du forventninger til et helt nytt studium, du har også en helt ny hverdag i vente. Du har sikkert allerede hørt at å studere ikke er som å gå på videregående, og det er helt sant. Hvordan blir det å strukturere hverdagen i mye større grad på egenhånd? Kommer du til å bli en flink student som leser pensum før forelesningene? Hvor kjipt er det egentlig å bruke tusenvis av kroner på skolebøker? (Kan svare for deg: Ganske kjipt). Er studenttilværelsen slik man hører at den er? Det er veldig spennende å skulle tre inn i studentlivet for første gang, og jeg love at du har noen fine år i vente.

Spørsmål: Hvordan kommer studentlivet til å bli?

 Kanskje skal du flytte for første gang? Selv har jeg kun flyttet én gang, og det er nok den største endringen i livet mitt hittil. Å flytte er både spennende og litt skummelt. Kommer du til å trives? Kommer du til å like eventuelle kollektivmedlemmer? Kommer du til å finne frem? Hvordan er det egentlig å ha et helt nytt sted å kalle hjem? Vil det bli "hjem"? Det går som oftest veldig bra, men skulle du ikke trives er det mulig å flytte et annet sted, eller hjem igjen. Så fort du har flyttet til byen får du bedre oversikt og finner deg lettere en plass du trives. Løpet er ikke kjørt selv om kollektivet er det.

Kommer du til å like studiet?

Og den relativt sammenhengende faktoren: Kommer du til å klare det? Hvis det hjelper hender det jeg stiller meg selv det samme spørsmålet fremdeles, hvert fall i eksamensperioden. Men fra spøk til alvor, å starte på et nytt studium kan gjøre hvem som helst litt nervøs. Uavhengig av om du er en av dem som har gjort timesvis med research på forhånd for å finne studiet som passer interessene, ferdighetene og fremtidsambisjonene dine, eller om du søkte deg spontant inn på noe du tenkte var interessant kan man kjenne litt sommerfugler i magen før skolestart. Blir det som du forventet? Kommer du til å like det? Har du valgt riktig utdanning?

Studentblogger Tina med tankebobler med spørsmål rundt studiestart.
Det er mange spørsmål man stiller seg selv før studiestart!

Man vet aldri sikkert hvordan noe blir før man er i gang, men tenk på dette: Du har (forhåpentligvis) valgt noe du interesserer deg for, og kan glede deg til en skolehverdag med fag du liker. Det er veldig inspirerende med dyktige forelesere i emner du har en genuin interesse for. Og ikke bare det: Du er endelig kvitt fagene du ikke liker!

Få ting gjør meg lykkeligere enn å tenke på at jeg aldri må løpe 3000 meter´n igjen.

Skulle du finne ut at studiet ikke var helt slik du så for deg er det faktisk ikke verdens undergang. Jeg kjenner mange flinke personer som har valgt å avslutte studiet til fordel for et annet studium. Det er alltid mulig å ombestemme seg. Er du usikker på om du har valgt rett, kan jeg anbefale å bruke skolens ressurser. De er her for å hjelpe oss, og de er både flinke og snille. Vi har en hel avdeling for studentoppfølging, som gjerne hjelper deg. I tillegg har vi skolens sosialrådgiver og coach Tevje, og et karrieresenter som kan hjelpe deg med å se mulighetene du har. Hjelper ingen av delene? Da tror jeg du trenger en tur opp på studentklinikken, og få løsna skikkelig opp i knuter og stress.

Kommer du til å få venner?

Spørsmålet man lurer på helt fra barneskolen. Jeg kan jo ikke love deg det, men det frister veldig å si

JA

! Det fine med Høyskolen Kristiania er at klassene er ganske små, så det er umulig å ikke bli kjent med klassekameratene sine, og ingen bryr seg lenger om hvorvidt du har WESC-genser eller ikke. Husk at alle er i samme situasjon som deg, og mange er også helt nye på et nytt sted. Legg til noen felles interesser basert på studievalg og man har ganske så gode forutsetninger for å slippe å sitte alene i lunsjen.

Sommerfugler med teksten: ikke gru deg til studiestart
Litt sommerfugler i magen er bare fint, men ikke gru deg til studiestart!

Jeg anbefaler å delta på fadderuka for å bli litt kjent før studiene starter, men det er absolutt ikke et must. Du blir kjent med de i klassen (og folk fra andre klasser og) i løpet av kort tid uansett.

Ikke gru deg til studiestart!

Kanskje flakser sommerfuglene litt ekstra før første dag av et helt nytt studium (for min del flakser de litt hvert år), og det er jeg sikker på de gjør hos alle andre der ute og. Ikke gru deg til studiestart, for enten går det fint, eller så kan du alltids ombestemme deg. Masse lykke til med studiestart!

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania