Fire tips til god energi

Andreas Wahl og Kari Hoaas
Kristianias Kari Hoaas er den første professoren innen kunstfag som blir intervjuet av vitenskapsformidler Andreas Wahl i Forskningsrådets instagramserie "Kaffe med en forsker". Tema for Forskningsdagene 2023 var energi, og det var også tema for kaffepraten.Foto: Andreas Wahl / Kristiania

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Kari Hoaas om kroppens energi

Du har sikkert blitt smittet av noens glede og latter en gang. Og du merker det når samboeren er lei seg, ikke sant? Iblant blir du løftet av andre mennesker, iblant dratt ned. Helt intuitivt fanger vi opp andres energi.

– Vi mennesker er kropp, og kroppen er energi, sier danseprofessor og koreograf Kari Hoaas.

– Følelser er også energi. Vi oppfatter og tolker hverandres energi umiddelbart og lar oss påvirke.

Under Forskningsdagene 2023 tok Hoaas kaffepraten med fysiker og vitenskapsformidler Andreas Wahl. Det var første gang Wahl hadde en kunstfaglig professor som gjest og det var første gang en Kristiania-forsker ble intervjuet i serien. I år var Forskningsrådets tema energi, og Hoaas er naturligvis særlig opptatt av vår egen, kroppslige energi.

Som dansekunstner og koreograf må hun være ekstra oppmerksom på hva kroppen uttrykker; hvilken energi hun og andre dansere formidler på scenen.

Kan vi andre lære noe fra dansere om hvordan vi forvalter energien vår?

Kari Hoaas sort hvitt smilende ved speil
Kari Hoaas er professor i dansekunst og koreografi, og har satt opp danseproduksjoner i mer enn tyve land i Europa, USA, Midtøsten, Kaukasus, Afrika og Karibia.Foto: Mats Åke Nilsson

Du kan påvirke din egen energi – og andres

Dansere trener mye på å bli bevisst hvordan de kan påvirke egen energi. De må jobbe med å endre den slik at den passer til settingen på scenen.

– Før en forestilling må dansere finjustere energien sin, slik at teknikk og den energimessige tilstanden i kroppen henger sammen og formidler det den skal til publikum, sier Hoaas.

Bekymringer må legges igjen i garderoben. Forelskelsen må de glemme en stund. På scenen skal danseren konsentrere seg om det hen skal uttrykke her og nå – gjennom kroppen. En danser må være 100% til stede og må derfor mobilisere ikke bare den fysiske, men også den mentale energien.

Dansere øver også på å bli veldig oppmerksomme på hvordan deres egen energi påvirker andres emosjonelle energi, og hvordan de selv lar seg påvirke.

Hvor bevisst er du din egen energi?

– Alle mennesker opplever ulike spenningsnivåer. Kropp og sinn henger sammen; hvilken tilstand jeg er i fysisk påvirker sinnet og vice-versa, sier Hoaas.

– Men alle er ikke like bevisste på energien sin og hvordan de påvirker andre. Det kan man jobbe med.

Se på Forskningsdagenes Instagram

Vi har alle kjent på ulike energinivåer. Og ifølge professoren kan vi altså trene oss opp til å både bli mer oppmerksomme på hvilken tilstand kroppen vår er i, og å endre energien vår bevisst.

Denne ferdigheten kan være nyttig i mange sammenhenger. Før en eksamen. Før du går inn på jobb etter en ubehagelig start på dagen. Når du føler deg nedfor eller urolig. Når noe skremmer deg eller gjør deg sint. 

Karis fire tips for god energi:

1. Pust 4 x 4 når du blir trigget eller nervøs

Denne pusteteknikken brukes av både yogier, militære og meditasjonsfolk, ifølge Kari. Når man er urolig eller når man skal prestere (som f.eks. en idrettsutøver eller en skytter i forsvaret) må man roe ned nervesystemet og koble på den såkalte frontallappen, den delen av hjernen som styrer fornuften. Det som ofte skjer når man blir nervøs, er at hele nervesystemet reagerer ut fra en «fight or flight»-impuls for å «redde deg» ut av situasjonen. Da kan fornuften være koblet av. Teknikken som senker pulsen og roer nervesystemet er slik:

 • Pust inn mens du teller til 4
 • Paus pusten mens du teller til 4
 • Pust ut mens du teller til 4
 • Paus igjen mens du teller til 4

Når du har gjentatt denne runden fire ganger, har du «resatt» kropp og sinn. 

2. Du kan snu energien din ved å gjøre enkle, fysiske øvelser

Hvis du er sliten, i dårlig humør eller står fast i en problemstilling uten å komme videre, kan det hjelpe å «flytte litt rundt» på energien din. Stå på hodet ett minutt. Løp opp og ned trappa et par ganger. Ta ti pushups. Det er bevist gjennom forskning at bare det å smile – selv om du ikke engang føler for å gjøre det – har en positiv innvirkning på følelsene. Det skal ikke så mye til! Kropp og sinn henger sammen og de påvirker hverandre gjensidig. 

3. Du kan bli mer oppmerksom på din egen energi ved å innta fugleperspektiv

Noen opplever at tilbakemeldingene på hvem de er, ikke er slik de ønsker. Hvis det er deg, tenk gjennom hvordan andre oppfatter deg og hvem du vil være. Har du lyst til å være den som tar plass? Vil du heller gi andre plass? Vil du helst være helt anonym? Det er mange grader her. Ikke alle har et ønske om å «ta rommet». Men kanskje du vil at folk skal lytte mer til deg? Kan noen oppfatte deg som brautende? Kan du være mer lyttende? Hvor setter du deg i møterommet? Hva gjør du på en fest - går du rundt og vaker, går du til midten av rommet? Hvordan kan du selv bidra til god energi? Det er nyttig å lytte til folk rundt seg, men du skal også å lytte til deg selv, og finne en balanse som gir god energi til både deg selv og andre. 

I det prisvinnende verket "Shadowland" har Kari Hoaas stått for koreografien, mens Marius Hauge har filmet. I denne episoden, kalt "Loss" danser hun selv.

4. Trekk deg unna og sorter når du blir trigget

Kroppen husker det hjernen kan ha glemt. Traumer og opplevelser setter seg i nervesystemet. Lar du deg trigge av situasjoner eller mennesker, kan du tenke gjennom hvorvidt du reagerer adekvat og hensiktsmessig. Hvis noe eller noen har en negativ innvirkning på deg, kan det handle enten om noe de gjør eller hvordan du selv oppfatter det de sier og gjør. I en slik situasjon kan det være nyttig å ta en time-out. Trekk deg unna, pust med magen. Ta en tenkepause for å sortere. Den umiddelbare reaksjonen i kroppen viser deg at det er noe du opplever som ugreit. Hvorfor? Er det på grunn av den du er og din historie, eller er det faktisk noe som ikke var ok?

Hør gjerne med andre, slik at du får hjelp til å sortere. I mange sammenhenger – for eksempel på jobb eller i et familieselskap – blir energien best dersom vi unngår å bidra til å skape konflikter eller disharmoni eller ikke klarer å samarbeide. Kanskje kan situasjonen løse seg selv dersom man er oppmerksom på at man blir trigget. 

Tekst: Taran Cecilie Skjerdal, rådgiver, Avdeling for forskningskommunikasjon og innovasjon

Teksten er publisert på forskning.no den 10. oktober 2023 under tittelen "Slik kan du bli mer bevisst din egen og andres energi og bruke den på en god måte."

Vi vil gjerne høre fra deg!     

Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no. 

Siste nytt fra Kunnskap Kristiania

 • Kroppen, tankene, følelsene og omgivelsene virker sammen
  Kunnskap Kristiania

  Kroppen, tankene, følelsene og omgivelsene virker sammen

  Å lære, å kommunisere, å være menneske i verden kan aldri isoleres til noe rent psykisk eller fysisk.
  Les mer
 • Hvordan blir du en god historieforteller?
  Kunnskap Kristiania

  Hvordan blir du en god historieforteller?

  Forfattere trenger teknikker som plotutvikling, karakterbygging, og stemningssetting for å navigere gjennom skriveprosessen.
  Les mer
 • 3D på film og i spill - slik gjør de det
  Kunnskap Kristiania

  3D på film og i spill - slik gjør de det

  3D-grafikere konstruerer både realistiske og eventyrlige verdener. Her er en smakebit fra Norges første lærebok i 3D-grafikk.
  Les mer
 • Nyttårstalen: - Kongen våger å bruke egen stemme og posisjon
  Kunnskap Kristiania

  Nyttårstalen: - Kongen våger å bruke egen stemme og posisjon

  Kong Harald evner å være en myk balansekunstner med ryggrad, skriver Kjell Terje Ringdal.
  Les mer