Blir du forstyrret og sliten av ekstroverte kolleger? Slik kan du skjerme deg.

Mann jobber med hodetelefoner
Et tips kan være å bruke støykansellerende hodetelefoner. Det gir signal om at du vil jobbe ufostyrret, samtidig som at lyden rundt blir dempet.Foto: Miguelangel Miquelena on Unsplash

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Arbeidsliv 

Det er flere egenskaper og ulike typer adferd som kjennetegner ekstroverte personer. Det kan være: 

 • at de snakker mye 
 • har et høyt aktivitetsnivå 
 • søker andres oppmerksomhet 
 • trives i sosiale sammenhenger 

  Personer med disse trekkene opparbeider seg overskudd gjennom å omgås andre mennesker. De er avhengige av stimuli og sosialt samvær med andre, gjerne mange mennesker, for å trives. Mer introverte kolleger får snarere energi gjennom å arbeide uforstyrret eller å være i roligere omgivelser. 

  Ekstroverte kolleger kan nok tidvis oppfattes både som bråkete, dominerende og selvmarkerende på arbeidsplassen. Deres intensjon er ikke å ødelegge ditt arbeidsmiljø. Likevel kan konsekvensene av deres opptreden være at du opplever dem som slitsomme. Ofte glemmer vi at medmennesker kan ha andre behov enn dem vi selv har. 

  Dette kan du gjøre 

  For det første kan det være lurt om du på en vennlig måte forsøker å formidle at du har behov for arbeidsro. Forklar at hyppige avbrytelser, bakgrunnsmusikk og høylytt prating gjør at du ikke får utført jobben din på en effektiv måte. 

  Du kan også høre med din nærmeste leder om det er mulighet for tilrettelegging på arbeidsplassen. Kanskje du kan få cellekontor eller at det kan innføres stillesoner på arbeidsplassen? Drøft gjerne mulighet for økt bruk av hjemmekontor med lederen din, om det kan være aktuelt i din stilling. Dersom det er et problem at ekstroverte ikke lar andre slippe til på møter, kan en klar agenda og tydelig møteledelse være viktig. Det bidrar til å fordele taletid mellom alle møtedeltagere. 

  Hvis du benytter støykansellerende hodetelefoner, vil mange forstå at du ønsker å arbeide uforstyrret. Du kan også be om at kollegene dine sender deg henvendelser pr. e-post, i stedet for å ta alle spørsmål muntlig. Da kan du i større grad styre arbeidsdagen din selv. 

  Introverte personers adferd kan bli misforstått. Ekstroverte kan oppfatte dem som negative, ulykkelige eller mindre vennlig innstilt til andre mennesker. Det kan derfor være lurt om du presiserer at du setter stor pris på kollegene dine. 

  Tilrettelegging for ulike personlighetstyper 

  Det er fordeler og ulemper forbundet med ulike personligheter – også ekstroversjon og introversjon. Et arbeidsmiljø som kun består av svært ekstroverte medarbeidere, kan bli nokså uutholdelig. På samme måte kan en arbeidsplass med bare introverte bli stille og kanskje litt stusslig på lang sikt. 

  Løsningen er nok å forsøke å tilrettelegge slik at medarbeidere får arbeidsbetingelser som er forenlig med deres personlighet. I vellykkede arbeidsmiljøer evner man å utnytte de ulike medarbeiderens styrker. 

  Denne formidlingsartikkelen er basert på Helene Tronstad Moes svar på et spørsmål i Aftenpostens spalte «Jobbekspertene» 7. februar 2022.  

  Referanser: 

  Balsari-Palsule, S., & Little, B. R. (2020). Quiet strengths: Adaptable introversion in the workplace. In Adaptive Shyness(pp. 181-197). Springer, Cham. 

  Blevins, D. P., Stackhouse, M. R., & Dionne, S. D. (2022). Righting the balance: Understanding introverts (and extraverts) in the workplace. International Journal of Management Reviews, 24(1), 78-98. 

  Langvik, E., Karlsen, H. R., Saksvik-Lehouillier, I., & Sørengaard, T. A. (2021). Police employees working from home during COVID-19 lockdown: Those with higher score on extraversion miss their colleagues more and are more likely to socialize with colleagues outside work. Personality and Individual Differences, 179, 110924. 

  Mauroner, O., & Zschau, L. (2021). Idea Generation and Brainstorming under the Aspect of the New Groupthink-The Differences between Extraverts and Introverts. Journal of Organizational Psychology, 21(4), 41-62. 

  Wilmot, M. P., Wanberg, C. R., Kammeyer-Mueller, J. D., & Ones, D. S. (2019). Extraversion advantages at work: A quantitative review and synthesis of the meta-analytic evidence. Journal of Applied Psychology, 104(12), 1447. 

  Tekst: Førsteamanuensis Helene Tronstad Moe, Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania 

  Vi vil gjerne høre fra deg!  

  Send dine spørsmål og kommentarer til denne artikkelen på E-post til kunnskap@kristiania.no. 

  Meld deg på vårt nyhetsbrev

  Kunnskap Kristiania er Kristianias kunnskapsmagasin. Vi gir deg nytt om forskning, fag, kunstnerisk utviklingsarbeid og aktuell samfunnsdebatt. Nyhetsbrevet sendes ut to ganger i måneden.
  Abonnér

  N

  • Therese Johaug holder en gullmedalje

   Fem lærdommer fra den norske OL-suksessen

   Arbeidslivet har mye å lære av hvordan idretten jobber systematisk og målrettet med arbeidsprosessene som skaper prestasjoner.
   Les mer
  • Mann navigerer ette mobil i bil

   Når ingen er sjef og ingen er ansatt

   Hva skjer når plattformarbeidere, de som jobber gjennom app, møter den nordiske arbeidslivsmodellen?
   Les mer

  N2

  • Glad mann og kvinne i jobbsituasjon.

   Slik legger jussen til rette for at du skal ha det bra på jobb

   Lovverket inneholder en rekke bestemmelser som kan bidra til motivasjon, godt arbeidsmiljø og nødvendig tilrettelegging for at ansatte skal kunne oppleve arbeidsglede.
   Les mer
  • To kvinner og en mann ser på laptop.

   Kompetansen du ser i dine medarbeidere, kommer an på hvor du står

   Det finnes ingen enkel måte å gi en helhetlig beskrivelse av kompetansen til en medarbeider. Men noen råd kan sette deg på rett spor.
   Les mer