Smart av Therese Johaug å droppe årets Tour De Ski

Therese Johaug i konkurranse
Tour de Ski innebærer mange, intensive konkurranser på kort tid. En slik utladning gir nedsatt immunforsvar og krever lang restitusjonstid, skriver artikkelforfatterne.Foto: Wikimedia Commons

KOMMENTAR: Espen Tønnessen og Thomas Haugen om toppidrett

Mange langrennsløpere drømmer om å vinne OL. De færreste klarer å nå dette målet, og sannsynligheten blir ytterligere redusert hvis man deltar i Tour De Ski samme sesong.

Betydelig fall i prestasjonsevne

Forskning viser nemlig at langrennsløpere presterer dårligere i OL og VM dersom de gjennomfører touren i forkant. Therese Johaug har således gjort en klok beslutning ved å stå over årets Tour De ski og stille best mulig forberedt til OL i Beijing.

Verdens beste langrennsløpere gjennomfører omtrent 500 treningsøkter hvert år. Rundt 20 prosent av øktene består av konkurranser eller intensiv trening i form av intervalløkter på moderat eller høy intensitet. Dette utgjør i gjennomsnitt to-tre intervalløkter eller konkurranser per uke.

Slike tunge belastningsdager er vesentlige for å utvikle aerob kapasitet, teknikk, taktiske evner og mentale ferdigheter som kreves for å bli best. Forskning viser imidlertid at overdreven bruk av konkurranser og intensiv trening øker sannsynligheten for sykdom, redusert prestasjonsevne og i verste fall overtrening.

Forsket på sykdom, prestasjonsutvikling og deltakelse i Tour de Ski

Sammen med forskere fra inn- og utland har vi gjort statistiske analyser av prestasjonsutviklingen og forekomsten av sykdom hos langrennsløpere som har deltatt eller ikke deltatt i Tour De Ski. Totalt ble 127 år med trening analysert, fordelt på 44 mannlige og kvinnelige norske landslagsutøvere.

Vi analyserte og sammenlignet treningsbelastning, sykdomsforekomst og prestasjonsevne i internasjonale langrennskonkurranser. Endringer i prestasjonsevne ble basert på poeng fra Det internasjonale skiforbundet (Fis) seks uker før og etter Tour de Ski. Fis-poeng brukes til å rangere utøvere. En reduksjon i poeng indikerer bedre prestasjon, mens økt antall Fis-poeng indikerer dårligere prestasjonsevne.

Tour de Ski tredobler risikoen for sykdom

Kontinuitet i treningen er en suksessfaktor for å utvikle seg som langrennsløper. Dette gjelder spesielt i sesong, hvor en sykdomsperiode kan sette kroppen ut av spill i flere uker.

Det er derfor ekstremt viktig at utøvere holder seg sykdomsfrie de siste ukene og månedene i forkant av Olympiske leker og verdensmesterskap. Stor trenings- og konkurransebelastning er nødvendig for å lykkes, men blir belastningen for stor, kan dette gi negative konsekvenser.

Vår forskning på verdens fremste langrennsløpere viser at et konkurranseprogram som Tour de Ski tredobler sannsynligheten for å bli syk, og dette i en svært kritisk periode før sesongens viktigste konkurranse.

I gjennomsnitt blir omtrent 50 prosent av langrennsløperne syke under eller i løpet av de første ti dagene etter gjennomført Tour de Ski. Dette gir dårlige forutsetninger for den videre optimaliseringen av trenings- og konkurransevirksomheten.

Hvis VM eller OL er sesongens hovedmål, frarådes deltagelse i Tour de Ski. Sånn sett har Therese Johaug tatt et strategisk riktig grep.

Teksten ble først publisert som innlegg i dn.no 17. desember 2021 og i papiravisen Dagens Næringsliv dagen etter under tittelen Innlegg: Smart av Therese Johaug å droppe årets Tour De Ski 

Referanser:

  1. Svendsen IS, Gleeson M, Haugen TA, Tønnessen E. Effect of an intense period of competition on race performance and self-reported illness in elite cross-country skiers. Scand J Med Sci Sports. 2015;25(6):846-53.
  2. Svendsen IS, Taylor IM, Tønnessen E, Bahr R, Gleeson M. Training-related and competition-related risk factors for respiratory tract and gastrointestinal infections in elite cross-country skiers. Br J Sports Med. 2016;50(13):809-15.

Tekst: Espen Tønnessen (professor) og Thomas Haugen (førsteamanuensis), Avdeling for helsevitenskap, Høyskolen Kristiania.

 

Vi vil gjerne høre fra deg!

Send dine spørsmål og kommentarer til denne artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no.

N

n2