Robin Bjorheim sitter bak et bord i et atrium, med studenter i samtale bak seg.
Alle vil bli lykkelige, men mange jakter lykken på feil sted. Høyskolelektor Robin Bjorheim har studert lykke og har flere tips til hvor du kan og bør lete.Foto: Kristiania

Vi bor i et ganske materialistisk samfunn, og det er lett å se for seg at det å få en godt betalt jobb, vil medføre all verdens muligheter til glede.

– Med god lønn kan du kjøpe et stort hus, en fin bil, hytte på fjellet og klær av beste kvalitet. Dette antar mange at må medføre lykkefølelse, sier høyskolelektor ved Kristiania, Robin Bjorheim.

 • Les Bjorheims beste tips lenger nede i artikkelen!

Når man leser forskning på området, ser man derimot et annet bilde. Det stemmer at man kan få et lite rush av å kjøpe fine ting, men den gode følelsen går fort over.

Bjorheim underviser ved Kristiania Campus Bergen, i Bachelor i anvendt psykologi og Bachelor i psykologi og psykisk helse. Han har fagkompetanse på mental helse og lykke, og vet mye om hva som gjør oss mennesker fornøyde. 

– Hjernen tilpasser seg nemlig fort de nye tingene eller det nye hjemmet, og den nye levestandarden blir da normalen, sier han.

Lottogevinst gir kortvarig glede

For å forstå lykke, mener Bjorheim det er nødvendig med en definisjon som skiller ut en del misforståelser og forestillinger.

– Vi har blant annet begrepet subjektivt velvære. Her legges det vekt på den enkelte personens vurdering av hvor godt vedkommende har det. Dette er en viktig påpekning fordi det er den enkelte som vurderer om han eller hun har det godt, ikke andre, sier han.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

Spør en student her!

Og her kommer altså dette med penger inn i bildet.

– Det finnes eksempler på studier der man ser på velvære hos lottovinnere. Velværet og lykkefølelsen øker betydelig i det de vinner, og den holder seg oppe i en periode. Deretter går den imidlertid ned til normalnivå igjen, sier han.

God helse gir mer lykke

Portrettfoto av Robin Bjorheim.
– Det er fint å ha tak over hodet, og det er bra at du har muligheten til å reparere taket dersom det skulle oppstå en lekkasje. Utover dette gir imidlertid ikke penger varig lykke, sier Robin Bjorheim.Foto: Kristiania

Penger er derfor bare nyttig fordi det gir økonomisk trygghet. Usikkerhet er ikke bra for lykkefølelsen, og det å bekymre seg for økonomien er stressende.

– Det er fint å ha tak over hodet, og det er bra at du har muligheten til å reparere taket dersom det skulle oppstå en lekkasje. Utover dette gir imidlertid ikke penger varig lykke, sier Bjorheim.

Det er altså helt andre ting som skal til for at du får et godt liv. Helse er naturligvis en av dem.

– Det å ha et noenlunde sunt kosthold, få inn en del fysisk aktivitet og sørge for nok kvalitetssøvn er sentralt for at du skal ha det godt. Dette kommer nok ikke overraskende på så mange, sier han.

Lett å velge sofaen

Det han derimot opplever at mange i dag ikke forstår, er betydningen av sosiale relasjoner. Andre mennesker gjør oss glad, og dersom du tenker på de lykkeligste øyeblikkene i livet ditt, vil du nok oppleve at mange av disse er i samvær med venner eller familie.

– Og hvis jeg spør deg hvilke hyggelige ting du planlegger å finne på i helgen, vil det ofte være aktiviteter sammen med andre. Filmkveld med familien, noen glass vin med en gammel venn eller kanskje middag med vennegjengen, sier han.

Vi mennesker er nemlig ekstremt sosiale vesener, og sosial kontakt er derfor en viktig komponent av det som utgjør et godt liv.

– Men det er lett å velge sofaen hjemme i stedet for å måtte bevege seg ut for å treffe andre. Vi har derfor lett for å velge bort sosiale møtepunkter til fordel for de beleilige løsningene i vårt eget komfortable hjem, sier han.

En buffer med velvære

Det å komme seg ut blant folk er likevel god bruk av tiden. Det vil ikke bare gjøre deg gladere, men vil også fungere som en buffer for redusert velvære.

– Dersom kjæresten din avslutter forholdet, er det vanligvis mest nyttig å ha gode venner eller familie rundt deg, som du kan støtte deg på i den vanskelige tiden, sier Bjorheim.

De som ikke har sosiale relasjoner som kan være støtte i stort og smått, har større risiko for negative utfordringer som depresjon.

Vi blir lært opp i forbruk og får lyst til å skaffe oss mer.

– En annen utfordring for vårt velvære er i dag forbrukersamfunnet. Vi blir lært opp i forbruk og får lyst til å skaffe oss mer. Dette er en del av din mentale innstilling og vil derfor ha konsekvenser for betydningen for subjektivt velvære, sier han.

Jaget etter mer gir en følelse av å ikke ha nok, ikke være god nok og å alltid være på vei videre.

– Tenker du deg om, sier det seg selv at dette ikke er en spesielt hyggelig måte å leve på, sier han.

Portrett av Robin Bjorheim.
– I stedet for å tenke at det hadde vært fint med en hytte på fjellet, kan du tenke over alle grunnene til at du er takknemlig for at du ikke har hytte på fjellet, sier Robin Bjorheim.Foto: Kristiania

Kjenn på tilfredshet

Motsatsen til det å alltid haste videre er å velge tilfredshet, og her mener Bjorheim mye av nøkkelen til lykke ligger.

– Det høres kanskje merkelig ut, men det er akkurat det vi anbefaler når vi ber deg sette ord på noe du er takknemlig for, sier han.

Det betyr at du må gjøre en endring i hvordan du tenker.

– I stedet for å tenke at det hadde vært fint med en hytte på fjellet, kan du tenke over alle grunnene til at du er takknemlig for at du ikke har hytte på fjellet, sier han.

Ha fokus på alle grunnene til at du er fornøyd med livet akkurat slik det er nå og dropp tankene på alle de tingene du kunne tenke deg å anskaffe.
 
 Livet kommer nemlig ikke til å bli perfekt ved at du skaffer deg drømmejobben, den perfekte partneren og alt det andre du drømmer om.

Med et skifte i perspektiv vil du kunne oppleve at livet ditt er perfekt.

– Men med et skifte i perspektiv, der du velger tilfredshet og takknemlighet, vil du kunne oppleve at livet ditt er perfekt. Det er et aktivt valg du tar og noe som krever innsats hver eneste dag, sier han. 

Underliggende i en slik holdning finner du en tilstedeværelse. Når du er fornøyd med øyeblikket, er du også mer til stede i livet ditt. Dette kommer som en kontrast til dem som sitter og drømmer om alt de skal oppnå en gang i fremtiden.

– Når du får servert en kopp kaffe på en kafé, kan du nyte smaken av kaffen og glede deg over hvor hyggelig det er å sitte der. Eller du kan sitte og tenke på hvordan du må skaffe deg en karriere som skal lede til penger og status. Den førstnevnte strategien kjennetegner mennesker som har høyt subjektivt velvære, avslutter han.

Tips til å få godt subjektivt velvære

·      Ta vare på den fysiske helsen
·      Spis lunsjen din sammen med andre
·      Ring et familiemedlem litt oftere
·      Unngå å bli for drevet av forbrukersamfunnet
·      Ikke fokuser på det du ikke har
·      Fokuser på hvor takknemlig du er for det du har
·      Jobb aktivt for din egen tilstedeværelse

Helse og psykologi + Spør en student Content card IMG

 • Bildelenke til side om helse- og psykologiutdanninger.

  Vil du også studere helse og psykologi?

  Vil du hjelpe andre til å leve friskere liv? Kristiania har helse- og psykologiutdanningene du ikke finner andre steder, og som arbeidslivet trenger!
  Les mer
 • Bildelenke til side om veiledning.

  Lurer du på noe?

  Spør en av våre studentambassadører om alt du lurer på rundt studier, studentlivet, opptak – helt uforpliktende!
  Les mer