Lise Kristoffersen gjør et splithopp på plassen utenfor Louvres glasspyramide i Paris.
– Dansen har gitt meg kolleger og venner over hele verden, sier Lise Kristoffersen.Foto: Benoit Pitre

  – De fleste reiser gjerne til Oslo eller andre store byer for å studere, men så kommer de ikke tilbake igjen til hjembyen sin etterpå, sier Lise Kristoffersen (30).

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

Spør en student her!

Hun ville ikke bli enda en som ikke vendte hjem. Hun ville starte noe eget, og gi andre de samme mulighetene som hun selv hadde fått. Da var det bare å hoppe i det.

– Elsket studiets oppbygging

Egentlig hadde hun begynt på et annet studium, men trivdes ikke så godt der. Etter noen ringerunder sammen med foreldrene, fikk hun lov til å komme på audition ved Norges Dansehøyskole, som i dag er en del av Kristiania.

På audition gjorde jeg jazzdans med David Byer, klassisk ballett med Grete Nerdrum og samtidsdans med Irene Velten Rothmund. Og jeg hadde jo ingen erfaring eller teknikk å snakke om. Jeg hadde bare erfaring med freestyle disco/jazz!

Kanskje var det skjebnen, kanskje var det talentet – uansett fikk hun muligheten til å starte på studiet allerede dagen etter audition. Og hun innså fort hvor mye hun kunne lære.

Jeg elsket oppbyggingen av studiet. Etter hvert skjønte jeg at den strenge teknikk-treningen gjorde at vi lærte å plassere kroppen. Det gjorde at man fikk luket ut feil man kanskje har gjort hele livet.

Lise råder andre som enten skal eller vil studere dans om å gå bort til de som underviser i klassene, for å skape kontakter.

Dro til Paris og Los Angeles

Lise gjør et splithopp i en park.
Lise innså fort at det var lurt å komme tett på underviserne og koreografene. – Jeg gikk ofte bort til dem og sa «jeg ikke har vært i klassen din før, og jeg heter Lise», og så var praten i gang..Foto: Neil, Article19

Lise forteller at hun var en av to som fikk reise til Paris på utveksling i tre måneder. Hun beskriver tiden i Paris som helt fantastisk, og veldig hektisk. Hun fikk blant annet en hovedrolle i et av stykkene de satte opp. Middagen måtte ofte spises på metroen, på vei mellom avtaler og aktiviteter.

I dag sitter Lise igjen med utrolig mange kontakter og venner fra tiden i Paris, og hun har reist tilbake mange ganger for å besøke venner og delta på danseklasser.

Gjennom dansen skaper man bånd og kontakter verden over.

– Jeg ble medlem i et hip-hop crew mens jeg var der. Vi danset sammen lenge, men nå er jeg bare venner av dem, utdyper hun.

I tiden etter studiet har Lise reist verden over og deltatt på danseklasser. Hun forteller om gode instruktører, og venner fra blant annet Los Angeles hvor hun bodde i tre måneder.  

– Da koronapandemien inntraff var det faktisk de jevnlige Zoom-samtalene med dem som fikk meg gjennom dagene. Jeg har reist tilbake med venner mange ganger etterpå. Gjennom dansen skaper man bånd og kontakter verden over.

Vil skape en arbeidsplass for dansere 

Etter studier og mye reising, bestemte Lise seg for å satse på drømmen hun har hatt lenge – å skape noe eget. Hun forteller at hun alltid har brent for å gi noe tilbake til byen hun kommer fra, Drammen.

– Jeg ville gi noe tilbake til den fine hjembyen min, og det er ikke noe i veien for å jobbe som danser her, forklarer hun.

Sammen med et par andre dansere åpnet hun dansekompaniet Casse-Cou Project. Casse-cou betyr våghals på fransk. Dette representerer Lise og de andre i kompaniet godt.

Jeg ville gi noe tilbake til den fine hjembyen min.

– Jeg drømmer om å være en person som gjør at folk får seg en dansejobb, og et felleskap. Slik at danseyrket lever videre.

Hektiske dager

Lise gjør en positur i en tomt dansestudio.
Lise mener en viktig grunn til at hun har lyktes med eget dansekompani er at hun er blitt flink til å forstå hva oppdragsgiverne hennes er på jakt etter.Foto: Oslo Jazzdansfestival

Lise forteller om en variert arbeidsdag. Hun multitasker blant annet mellom å skrive søknader for støtte, undervise i dans, og å sette opp forestillinger selv. Mens vi prater er hun i bilen på vei for å undervise dans på sommerskole.


 – Jeg produserte min egen forestilling i høst. Vi danset på kulturscenen i Hokksund, og hadde vår første danseforestilling i Drammen kulturhus. Drammen kommune synes det er veldig stas med dansekompaniet. Jeg har fått god kontakt med drammen teater, og de skryter veldig av arbeidet vi legger ned.

 – Skaff deg et nettverk

Lise forteller at det er lurt å ha noen gode støttespillere om man skal starte et eget dansekompani.

– Finn noen som ønsker det samme som deg, og knytt kontakter til kommunen hvor du bor. Dra på møter og bli kjent med dem som har penger og innflytelse. Ikke tenk at du skal gjøre akkurat det du brenner for. Oppfyll først de kravene de stiller til deg, så kan du fokusere på dine egne drømmer.

– Man må finne glede i å bare danse og trene og å være sammen med andre folk. At man trives med alt det vil si å være en danser, avslutter hun.

BA dansekunst + veiledning content card

  • Fra avgangsforestillingen til samtids- og jazzdans 2023. Foto: Kristiania/Stina Myhre Pedersen.

    Vil du også studere Bachelor i dansekunst?

    Vil du bli en profesjonell danser? Bachelor i dansekunst med spesialisering i jazz- eller samtidsdans gir deg muligheten til å leve av din lidenskap.
    Les mer
  • Bildelenke til kontaktside.

    Lurer du på noe?

    Interessert i våre studier og lyst til å snakke med noen hos oss? Bestill gjerne en veiledningssamtale! Samtalen er helt gratis og uforpliktende.
    Les mer