Dina sitter i et klasserom og ser mot en foreleser som står utenfor bildet.
Dina Eik (42) er økonomisjef i NorDan, og tar en erfaringsbasert master i praktisk ledelse. Hun forteller at hun stortrives som voksen student.Foto: Dalane utdanningssenter

– For min del har det vært 110% verdt det. Det har vært veldig, veldig kjekt. Jeg synes at alle fagene er så spennende, så for meg er det ikke et voldsomt ork å ta fram bøkene og sette meg ned og begynne å lese. Det er noe jeg gleder meg til, smiler Ida.

Mer motivert som voksen student

Kristiania har drevet med videreutdanning i 110 år, og tilbyr blant annet mastergrader hvor studentene kombinerer pensum med eksempler fra sine egne arbeidsplasser. Så samles studentene for å diskutere og for å bygge nettverk. På den måten får man en utdanning som passer med hverdagen, og som har ekte verdi for jobben man har. 

Det er en stund siden Ida satt på skolebenken etter videregående. Da fullførte hun en bachelorgrad i økonomi og administrasjon, men motivasjonen var liten. Nå er Ida Mydland Jacobsen (37) snart i mål med mastergraden sin i praktisk lederskap, en grad hun kan ta fordi Kristiania har et lokalt samarbeid med Dalane utdanningssenter i Egersund.

– Etter videregående begynte jeg å studere fordi det var forventet av meg. Da jeg begynte på masteren, var det annerledes. Nå vet jeg hvordan det er å være i jobb, og hva jeg egentlig har lyst til. Motivasjonen er en helt annen. Nå har jeg lyst til å studere. Jeg er klar!

Voksne studenter har mange flere knagger å henge kunnskapen på

Dina Eik (42) er økonomisjef i NorDan og bor på Moi med familien sin. I likhet med Ida, tar hun nå en erfaringsbasert mastergrad ved siden av jobben. At hun har noen års fartstid i arbeidslivet kommer veldig godt med nå som hun studerer.

– Det er ganske annerledes å være voksen student. Du har vanvittig mange flere knagger å henge ting på. Jeg vet ikke om det er så mye lettere, for du er i en helt annen livssituasjon, og kanskje en helt annen tidskabal. Men det faglige går kanskje fortere inn, fordi du assosierer det med noe kjent, forteller Dina.

Erfaringen fra arbeidslivet er gull verdt

Førsteamanuensis Birthe Kåfjord Lange er en av foreleserne ved masterstudiet i praktisk lederskap. Hun har vært med på å utvikle de erfaringsbaserte mastergradene ved Kristiania, og har tidligere utviklet NHHs Executive Master-program. Hun er helt enig i at det er noe annet å studere når du er voksen, og at erfaringen din er gull verdt.

– Når du er voksen og lurer på om du skal gå løs på en master eller ikke, så husk at det ikke er sånn som det var den gangen du tok et fulltidsstudium som ung heltidsstudent. På en erfaringsbasert master er det meningen at du skal bruke erfaringen din. Det er en grunn til at du må ha erfaring for å få bli med. Du skal benytte erfaringen din inn i studiet, understreker Birthe Kåfjord Lange.

For de voksne studentene er det gjerne andre ting enn karakterer som er viktigst, forteller Kåfjord Lange.

– Målet er for eksempel å bli en bedre leder. Å få det kjekkere på jobb, få brukt seg selv bedre, fikse noe som har vært vanskelig på jobb lenge. Å få nye verktøy til å gå løs på utfordringene på en annen måte. Det er en læringsmotivasjon som jeg jo skulle ønske at de unge også hadde, sier førsteamanuensisen.

Får et nytt nettverk

Studiet er lagt opp slik at du kan gjennomføre ved siden av full jobb. På samlingene treffer du andre voksne masterstudenter. Man rekker å bli godt kjent i løpet av tre år. De nye relasjonene kan bli verdifulle både faglig, sosialt og profesjonelt.

– Det beste er samlingene, for det er så mange flotte folk. Det betyr jo noe. Du får et nettverk, nye bekjentskaper. Det tror jeg er viktig hele livet, reflekterer økonomisjefen Dina.

Masterstudiet har vært inspirerende og gitt nye perspektiver, mener Ida. Det faglige påfyllet er enkelt å omsette fra skolebenken til hverdagen på kontoret.

– Det har vært noen aha-opplevelser. Jeg kommer absolutt til å ta med meg ting jeg har lært på studiet inn i den nye jobben, fastslår hun.

– Det viktigste er læringsutbyttet, jeg kan ikke være perfeksjonist

Å studere ved siden av full jobb kan virke umulig. Hverdagen er jo allerede ganske hektisk. Både Ida og Dina er småbarnsforeldre i tillegg.

Har de flere timer i døgnet enn oss andre? Hvordan får de tid til alt?

– Jeg kan ikke finlese alt eller være perfeksjonist på skrivingen, for da bruker jeg uforholdsmessig mye tid. Jeg tenker at det er «godt nok». At nå har jeg vært flink, nå har jeg levert en eksamen. Det viktigste er læringsutbyttet, ikke akkurat hvilken karakter jeg får. Jeg tror jeg er litt mer avslappa på det nå som jeg er voksen, smiler Dina.

Ida sitter ved et bord og snakker til en person som har ryggen mot kamera.
 – Jeg lager en plan for det meste: middager, aktiviteter, hvem som skal hva, hvordan turnusen til samboeren ser ut. Da ser jeg når det er tid til å studere, og legger det inn i planen, sier Ida Mydland Jacobsen.Foto: Dalane Utdanningssenter

Kombinerer amming med studier

At det tidvis er hektisk, er Ida enig i.Hun var i mammaperm mens hun studerte. Mannen jobber turnus.

– Jeg har en gjeng som jeg jogger med et par ganger i uka, og trening med baby et par morgener i løpet av uka. Eldstejenta på 4 går på turn, og så har vi familietrening sammen én gang i uka. Så det er litt aktiviteter.

Planlegging er nøkkelen.

 – Jeg lager en plan for det meste: middager, aktiviteter, hvem som skal hva, hvordan turnusen til samboeren ser ut. Da ser jeg når det er tid til å studere, og legger det inn i planen.

– Lesing kan jeg gjøre mens jeg ammer, eller mens jeg legger eldstedatteren om kvelden. Men eksamensskrivingen setter jeg av konkret tid til. 12–15 på tirsdag, for eksempel. Da er jeg veldig nøye på at jeg setter meg ved PC-en klokka 12. Og så holder jeg på helt til klokka er 15.

Mindre tid til Netflix og strikking

– Det ble mindre av enkelte ting, som å lese en vanlig bok, strikking, eller det sosiale. Jeg kan ikke være med på alt.

Men å ofre Netflix i en periode er kanskje ikke så dumt. Ida har allerede fått god uttelling for masterstudiet.

– Jeg har lenge hatt lyst til å jobbe innenfor HR. Jeg søkte på noen stillinger, men det var alltid noen som hadde litt mer erfaring og utdanning enn meg. For å få akkurat den jobben jeg hadde lyst på, måtte jeg skaffe meg erfaringen og kunnskapen som skal til, forteller Ida.

Og det lyktes hun med. På nyåret begynte hun i ny jobb som HR-rådgiver.

– Det avgjørende er jo at dette er noe jeg har veldig lyst til. Og har interesse for. Det er derfor jeg har kunnet prioritere på den måten som jeg gjør. Det har jo også gjort at jeg har fått den typen jobb som jeg hadde lyst på. Og det er jo verdt det i seg selv.

MA praktisk lederskap + videreutdanning content card IMG