Trine og Tuva i Studio Søm står ved disken i forretningslokalene sine. I forgrunnen skimtes et klesstativ og en laptop. I bakgrunnen står en kaffetrakter.
Er glidelåsen gåen? Stikk innom Studio Søm, drevet av bærekraftstudent Trine Rose Pyykölä (til venstre) og hennes makker Tuva Prøis. Foto: Theodor Haugen/Kristiania.

– Jeg får et helt annet læringsutbytte av studiene mine i dag enn jeg ville gjort dersom jeg tok dette studiet rett etter videregående, sier Trine Rose Pyykölä. 

Hun er snart halvveis i sin Bachelor i bærekraft og forretningsutvikling på Kristiania, og ved siden av driver hun startup-bedriften Studio Søm sammen med Tuva Prøis. På toppen av det hele har hun mann og barn.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

– Jeg er nok en person som trenger å ha flere baller i luften. Det handler om prioriteringer, og jeg føler at jeg har funnet en fin balanse, sier hun. 

En moderne skredder 

Utsnitt av klesstativ med et titalls kleshengere med paljettbesatte plagg.
Nei takk til «fast fashion»: Med Studio Søm slår Trine og Tuva et slag for saktere mote ved gjenbruk og reparasjon. Kanskje skredderen kan puste nytt liv i paljettkjolen fra i forfjor? Foto: Kristiania/Theodor Haugen

Før hun startet på studiene, var Trine faglærer ved ESMOD, som nå drives av Kristiania. Fra før har hun studert Bachelor i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling, og både hun og Tuva er utdannet klesdesignere fra ESMOD. 

De møttes da de begge jobbet i en annen startup, og bestemte seg så for å starte Studio Søm sammen. Der vil de i hovedsak satse på reparasjoner. 

– Nå har vi hatt lokale midt på Aker Brygge siden april 2023. Der reparerer vi blant annet hull, bytter glidelåser og driver med omsøm, sier hun. 

De utfører i utgangspunktet alle vanlige skreddertjenester, men har gjort driften mer moderne med stilig lokale, god location, en innholdsrik hjemmeside og tilstedeværelse på sosiale medier. 

Vil snu trenden 

Moderne er også satsningsområdet: Gjenbruk. Det å få folk til å skjønne at ødelagte klesplagg kan fikses i stedet for å kastes er den viktigste oppgaven deres, og dette er foreløpig litt vanskelig. 

Detaljbilde av sytrådstativ med sytråd i ulike farger.
For Trine har fagsammensetningen bærekraft, forretningsutvikling og motedesign blitt et levebrød. Foto: Kristiania/Theodor Haugen

– Folk er ikke helt vant til å tenke slik, og det er faktisk mange som ikke vet at det er mulig å skifte glidelås eller sy i en knapp. Vi minner derfor om at alt kan fikses og har så langt ikke sagt nei til en eneste reparasjon, sier Tuva. 

De som kommer innom i dag, er som regel allerede opptatt av bærekraft og å ta vare på det de har.

Det er faktisk mange som ikke vet at det er mulig å skifte glidelås eller sy i en knapp.

– For oss er det viktig å være med på å snu den trenden som har vært. Oppblomstringen av kommersiell mote og masseproduksjon har gjort at man ikke trengte å fikse det som var i stykker, men nå sitter vi tre generasjoner senere og ser at det ikke var så smart, sier de. 

Et godt kundegrunnlag 

Tuva holder i et stort stoffstykke.
Tuva Prøis er også utdannet ved anerkjente ESMOD, som nå er en del av Kristiania.Foto: Theodor Haugen/Kristiania

Jungeltelegrafen sørger for at stadig flere hører om Trine og Tuva hos Studio Søm, men de har også tatt noen grep selv for å være mer synlige. 

– Vi har blant annet hatt Pop-up på flere arbeidsplasser. Der har vi samlet inn klesreparasjoner fra de ansatte, og så kommer vi tilbake og leverer det når det er ferdig. Dette har gjort at flere har fått øynene opp for hvilke muligheter som finnes, sier Tuva. 

I desember skal de holde foredrag på Oslo Vegetarfestival sitt julemarked, og i tillegg forsøker de å være aktive på sosiale medier. 

– Og når folk først kommer inn døren, sørger vi for at de blir klar over hva vi kan gjøre for dem. Da kommer de tilbake. Vi føler at vi har bygget opp et godt kundegrunnlag i løpet av den korte tiden vi har holdt på, og satser sterkt på god kundeservice og godt arbeid, sier de. 

Nyttig med livserfaring 

Ved å studere samtidig som hun driver bedrift, har Trine hatt gode muligheter til å se hvordan det hun lærer kan fungere i praksis. Livserfaring og tidligere arbeidserfaring har hun også god nytte av, og hun føler at hun får mye ut av studiene. 

– Bagasjen min gjør at jeg kan spisse utdanningen mer og ta i bruk det jeg lærer med en gang. Og bruker du det du lærer, så lærer du mer, sier hun. 

I løpet av den første delen av studiet, har hun lært mye om hvordan hun bør tenke når hun driver business. Hun har lært om ledelse, innovasjon og strategi. 

– Nå ser det ut som jeg får ha praksisperioden min i egen bedrift, og dette er en stor fordel. Det blir en god mulighet til å kunne sette det jeg lærer i praksis, og når jeg får en ekstern faglig veileder, kan vi dra direkte nytte av vedkommendes kompetanse og erfaring, sier hun.  

Hender som syr.
Studio Søm reparerer klærne dine, men de holder også kurs der du kan lære hvordan du setter i knapper, lapper og tilpasser det du har.Foto: Kristiania/Theodor Haugen

Aldri for sent! 

Til andre voksne som lurer på om de skal begynne å studere, har Trine følgende budskap. 

– Det er aldri for sent å ta utdannelse. Som ung er man åpen og lærer mye, men som voksen har man et helt annet grunnlag for å forstå og sette teori i praksis. Dette har jeg sett både som student og som lærer, sier hun. 

Doble content Bærekraft og forretningsutvikling