Foto av Øyvind Fjørtoft på et kontor
Øyvind Fjørtoft valgte å bygge på bachelorgraden med en kreativ fagskoleutdanning i Interaksjonsdesign. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Her får jeg gjort varierte arbeidsoppgaver sammen med mange spennende kunder, forteller Øyvind. 

Byrået Sail jobber med alt innenfor webutvikling og har som mål å skape friksjonsfrie kundeopplevelser. Arbeidsoppgavene til Øyvind er å designe gode nettsider for kundene til Sail. 

– Som designer er jeg med på prosjektene helt fra starten. Det er gøy å se hvordan et prosjekt går fra små tegninger til faktiske nettsider, forteller han. 

Sail er en del av selskapet Layer, et tverrfaglig kompetansehus som tilbyr tjenester innen alt fra IT-utvikling, PR og kommunikasjon til forretningsutvikling. Øyvind forteller at de ulike avdelingene ofte samarbeider med hverandre.  

– Om noen i Layer ser at en kunde trenger ny nettside, kan de sette dem i kontakt med oss. Det er fantastisk å ha et så stort samarbeid, og det er alfa omega med tanke på nettverksbygging. 

Foto av Øyvind  Fjørtoft med et juletre i bakgrunnen
– Nettverksbygging er utrolig viktig i kreative yrker, og på Kristiania bygger du dette både med lærere, gjesteforelesere og medstudenter. Jeg har fortsatt daglig kontakt med flere fra klassen min, sier Øyvind.Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

Fra bachelor til et kreativt fagskolestudium

Før Øyvind startet på Kristiania hadde han allerede en bachelor i internasjonal markedsføring. Interessen for design og kreativt arbeid gjorde at han valgte å bygge på med et toårig fagskolestudium, som kunne kombineres med bachelorgraden.

– Jeg har alltid drømt om å jobbe med noe kreativt – og på Interaksjonsdesign fikk jeg gjøre nettopp det.

Ønsker man å jobbe med design og brukeropplevelser på flater som app eller web, så vil jeg definitivt anbefale Interaksjonsdesign.

Som student på interaksjonsdesign lærer man å designe funksjonelle og brukervennlige webløsninger og apper. Gjennom utdanningen får studentene praktisk kompetanse innen blant annet UX-design, frontend-utvikling, brukertesting, wireframing og prototyping.

– På studiet får du hoppe inn i det kreative. Teorien du lærer på studiet blir brukt i praktiske oppgaver, og du får et innblikk i hvordan bransjen fungerer gjennom gjesteforelesere og lærere. Dette var til hjelp da vi skulle ut i arbeidslivet selv, forteller Øyvind.

Allerede før Øyvind startet på studiet, hadde han lært seg Adobe-programmene på egenhånd. Dette gjorde at han ble leid inn av skolen for å undervise, mens han fremdeles var student.

– Jeg holdt blant annet en workshop for klassen min i animasjon og After Effects.

Øyvind som sitter ved en kontorpult med telefonen og datamaskinen foran seg.
– Vi bruker statistikk og analyse for å finne ut hvilket design som gir den beste brukeropplevelsen, forteller Øyvind om jobben i Sail. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

Bygget nettverk på Kristiania

Øyvind forteller at det han verdsatte aller mest ved studiet, var mulighetene til å møte likesinnede mennesker og ha tid og anledning til å leve i den kreative bobla.

– På Interaksjonsdesign får du jobbe sammen med andre kreative mennesker, som har de samme ambisjonene og interessene som deg selv.

Ifølge Øyvind utviklet han seg både faglig og personlig i løpet av studietiden på Kristiania, samtidig som han knyttet mange gode kontakter.

– Nettverksbygging er utrolig viktig i kreative yrker – og på Kristiania bygger du dette både med lærere, gjesteforelesere og medstudenter. Jeg har fortsatt daglig kontakt med flere fra klassen min, forteller Øyvind.

– Et attraktivt arbeidsmarked

På spørsmål om Øyvind vil anbefale fagskoleutdanning i Interaksjonsdesign til andre, er han ikke i tvil:

– Ønsker man å jobbe med design og brukeropplevelser på flater som app eller web, så vil jeg definitivt anbefale interaksjonsdesign.

Ifølge Øyvind får man også en god innføring i prinsipper som er gjeldende utover app- og webdesign. Han oppfordrer andre som ønsker å jobbe som UI- eller UX-designer, til å hoppe i det.

– Det er et attraktivt arbeidsmarked, og det er lite som tyder på at et godt design vil bli mindre viktig med årene, avslutter Øyvind. 

Content card