Portrett av Amina Mujnovic foran bylandskap.
Tidligere Kristiania-student Amina Mujnovic jobber i dag i konsulentselskapet Deloitte med kollegaer og kunder på tvers av by- og landegrenser. – IT-kompetanse trengs i helsevesen, finans og egentlig overalt, forteller hun.Foto: Kristiania/Theodor Haugen

Behovet for teknologikompetanse er stort, og mange opplever å kunne velge mellom flere jobbtilbud. Grunnet mangelen på denne type kompetanse er det heller ikke uvanlig at studenter får jobbtilbud før endt grad. Amina Mujnovic er en av dem som ble tilbudt jobb før hun var ferdig med master i informasjonssystemer.

– Jeg ble veldig fascinert av cybersikkerhet-faget, og det er dessverre veldig mange som ikke forstår hvor viktig det er og hvor stort trusselbildet er, sier hun.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

– Det er kanskje enkelt å tenke at de store cyberangrepene er mer vanlig i store land som USA og Russland, men trusselen finnes overalt. Jeg ønsket å hjelpe selskaper med å bli bedre rustet, og å forstå hvor viktig det er å ha ordentlig cybersikkerhet, forteller Mujnovic.

Det er dessverre veldig mange som ikke forstår hvor viktig det er.

Den tidligere Kristiania-studenten jobber i dag i konsulentselskapet Deloitte med kollegaer og kunder på tvers av by- og landegrenser. Hun forteller også at i denne bransjen møter man på mange personer med ulike bakgrunner, noe som Mujnovic ser på som en viktig styrke.

– Vi har blant annet sykepleiere, radiologer, folk med bakgrunn fra Forsvaret, og sånne som meg med markedsføringsbakgrunn. IT-kompetanse trengs i helsevesen, finans og egentlig overalt, så det å ha mennesker med relevante bakgrunner fra ulike bransjer gjør at vi kan tilrettelegge kompetansen vår for ulike kunder, forteller hun.

Portrett av Tor-Morten Grønli.
Ved å være bransje- og praksisnære gjør vi studentene våre klare til å gå rett i jobb ved å gi dem verktøyene og kompetansen som fremtidige arbeidsgivere krever og forventer, sier dekan Tor-Morten Grønli.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Anerkjent fagmiljø i Bergen

Bergen er et satsingsområde for Høyskolen Kristiania. Siden 2019 campus i Hansaparken doblet antall studenter, til i dag rundt 1300 studenter. Disse studerer blant annet HR og ledelse, psykologi, markedsføring, teknologi og cybersikkerhet.

 Det er ingen hemmelighet at behovet for særlig teknologikompetanse øker i arbeidslivet. En undersøkelse Samfunnsøkonomisk Analyse AS gjorde i 2021 anslår at det vil være behov for 40 000 flere med denne kompetansen innen 2030.

 Kunstig intelligens gir både muligheter og utfordringer. Men, med muligheter kommer også nye trusler. Cyberkriminalitet rammer stadig flere, både i det offentlige og det private.

– Kristiania har sterke og anerkjente fagmiljøer på AI og cybersikkerhet i Oslo og Bergen. Ved å fortsette å være bransje- og praksisnære gjør vi studentene våre klare til å gå rett i jobb ved å gi dem verktøyene og kompetansen som fremtidige arbeidsgivere krever og forventer, sier dekan Tor-Morten Grønli.

 Kompetanseheving er nøkkelen for å kunne trygge virksomheter mot cyberangrep, det er derfor positivt at stadig flere arbeidsgivere legger til rette for at ansatte får kursing og videreutdanning. Kristiania har et bredt studietilbud innenfor teknologi og tilbyr også erfaringsbaserte masterprogram innen blant annet cybersikkerhet.

Accordion cybersikkerhet-utdanninger

Studentene jobber mye praktisk

Andrii Shalaginov står foran diverse utstyr i Kristianias hackerlab.
Studieprogramleder Andrii Shalaginov forsker på kunstig intelligens for cybersikkerhet, deteksjon av datavirus, nettverksangrep og beskyttelse av Internet of Things.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

En klar utfordring ved å ta en cybersikkerhetsgrad, er at kunnskapen fort kan bli veldig teoretisk.

– Vi bruker derfor mye utstyr til å generere data, teste nye angrepsscenarier, og finne ut hvordan vi kan bruke AI effektivt for å identifisere og hindre cyberangrep. Studentene blir eksponert for disse metodene fordi vi vet at bransjen trenger hands-on-kompetanse, sier Grønli.

Studentene kan ta kurs og sertifiseringer i ulike emner både underveis og etter endt studium.

I tillegg inviterer Kristiania inn gjesteforelesere med lang erfaring innen AI og cybersikkerhet, både norske og utenlandske.

Kristiania samarbeider også med selskaper som gir internasjonale sertifiseringer innen cybersikkerhet.

– Studentene kan derfor ta kurs og sertifiseringer i ulike emner gjennom våre samarbeidspartnere med store rabatter både underveis og etter endt studium, forklarer Grønli.

Malene Askvik står i atriet på Campus Bergen.
– Vi har alle ulike egenskaper som bidrar til å skape et godt arbeidsmiljø, tilpasse oss ulike brukertjenester og gi best mulig service til kunder, og i likhet med alle andre bransjer er det derfor viktig med likestilling og mangfold, sier bergensstudent Malene Askvik.Foto: Kristiania

Teknologibransjen trenger mer mangfold

 I dag vurderer kun 14 prosent av unge kvinner i Norge en karriere innen teknologi og slik har det vært lenge.

 Kristiania kan vise til mer positive tall fra sine teknologistudier, hvor over en tredjedel er kvinner. Kristiania jobber aktivt for mangfold innen alle sine fagområder og ønsker å bidra til mer mangfold i sektorene de utdanner til. Et av deres tiltak er å dele ut utdanningsstipend årlig. To av de som har mottatt slike stipender er Sunniva Bakke Moan og Malene Askvik Midtbø, som tar teknologiutdanninger ved Campus Bergen.

– Vi har alle ulike egenskaper som bidrar til å skape et godt arbeidsmiljø, tilpasse oss ulike brukertjenester og gi best mulig service til kunder, og i likhet med alle andre bransjer er det derfor viktig med likestilling og mangfold, sier studentene.

Begge har hatt stor interesse for teknologi helt siden videregående og derfor falt valget om å studere cybersikkerhet helt naturlig. At det i tillegg nå var kommet en mulighet for å ta førstevalget i Bergen var et stort pluss.

BA Cybersikkerhet + bergen