Smilende jente i en opplyst gang
– Det var nærmest bare studenter i Hertfordshire, og campus var hjertet av byen, forteller Kristiania-student Marthea Bruvang-Ranheim.Foto: Kristiania/Theodor Haugen

Marthea Bruvang-Ranheim angret på at hun ikke reiste på utveksling på videregående. Da muligheten åpnet seg andre året på Bachelor i markedsføring og merkevareledelse, var det ikke lenge før turen gikk til England.

– Jeg har hatt lyst til å dra på utveksling helt siden videregående. Det var flere i klassen som dro da, men jeg turte ikke. Det har jeg angret på i ettertid.

– Passelig langt unna

Noe av det som veide tyngst da Marthea skulle velge studium; og studieplass, var at de kunne tilby utveksling. Hun forteller at hun alltid har tenkt at det virker skummelt å reise langt bort for å bo i et annet land. Derfor var det en del faktorer som spilte inn før hun valgte hvor hun skulle reise.

– Valget sto mellom California, Hawaii og England. De andre var for langt hjemmefra. Hvis jeg ville få behov for å dra hjem, ville det være fort gjort fra England, noe som føltes trygt. En studievenninne ville også dra på utveksling dit, så da fikk vi dratt sammen, forteller Marthea.

I ukene før avreise ble det holdt en del informasjonsmøter hvor studentene som skulle reise kunne møtes og få informasjon om turen. Marthea forteller om en del zoom-møter holdt av studentoppfølgingen til Kristiania, hvor fokuset blant annet var mental helse.  

– Det føltes veldig trygt at vi fikk en del verktøy til å takle ulike situasjoner før de oppstår. Jeg anbefaler derfor alle som skal på utveksling å delta på flest mulig møter før avreise.  

Martheas beste råd før avreise 

Det kan gå en del penger på et halvt år i et annet land. Marthea forteller at hun jobbet og sparte penger før avreise. Hun anbefaler alle å gjøre det samme om de har mulighet, da det vil skje mye sosialt gjennom utvekslingstiden som man gjerne ønsker å være med på.  

– Det går fort en del penger mens man er der. Man vil jo gjerne oppleve ting, og det ble jo en del shopping på meg i London.  

Det finnes jo alltid mulighet for å vaske klær der man er. 

Videre forteller hun at det kan være lurt å pakke mindre enn man tror man trenger. Hun dro med to store kofferter, men forteller at hun heller ville reist ut med én og eventuelt kommet hjem med to.   

– Det finnes jo alltid mulighet for å vaske klær der man er.

Marthea står i en gate i Oslo.
Marthea forteller at det var litt rart å komme hjem igjen til Norge – England og studiebyen ble på mange måter som et nytt hjem da hun bodde der, men hun har fremdeles god kontakt med medstudentene i utlandet.Foto: Kristiania/Theodor Haugan

Shopping i London og pittoreske småbyer 

Marthea inne i en båt mens huns ser ut over Themsen og Big Ben.
Det ble mange muligheter til å besøke andre byer, som London.Foto: Privat-

Marthea forteller om turene til London med et smil om munnen. Hun husker tilbake til togturene til London, som bare tok en drøy halvtime fra campus. Hun forteller om en liten by, St. Albans, som hun beskriver som nydelig. Der dro de blant annet på markeder flere ganger i uken. Og Hertfordshire, hvor campus lå, var som skapt for studenter. 

– Det var nærmest bare studenter der, og campus var hjertet av byen. En veldig koselig liten by med nærhet til mye.  

Marthea forteller at hun lærte utrolig mye av lærerne i England. Hun hadde vært litt engstelig for om hun kom til å klare å følge med når alt var på engelsk, men hun forteller at det kom naturlig veldig raskt. Studieløpet var annerledes fra Norge da de ikke hadde eksamener, men oppgaver de måtte levere inn gjennom året. Marthea og studievennene brukte mye tid på biblioteket, for å jobbe med studiene. De følte de mestret fagene, og fikk god hjelp av forelesere når de trengte dette.  

Allsang i dokøen på ABBA   

Et av mine fineste minner må nok være da vi dro på ABBA-konsert på ABBA-arenaen i Stratford. Jeg gråt av glede for det var så gøy. Det var veldig god stemning med allsang i do-køen.  

I løpet av semesteret skapte Marthea og studievennene flere gode minner, når hun tenker tilbake på et av de beste minnene trekker hun spesielt frem en tur til Stratford.

– Jeg holder kontakten med de aller fleste jeg ble kjent med, og har allerede planlagt å besøke noen vi møtte fra Berlin!

– Et av mine fineste minner må nok være da vi dro på ABBA-konsert på ABBA-arenaen i Stratford. Jeg gråt av glede for det var så gøy. Det var veldig god stemning med allsang i dokøen.  

Med glitrende øyne, og et smil om munnen, forteller Marthea om mange fine bekjentskap, som fort ble til vennskap. Hun ble kjent med mange andre studenter fra både Kristiania, og hele verden. 

– Jeg holder kontakten med de aller fleste jeg ble kjent med, og har allerede planlagt å besøke noen vi møtte fra Berlin!

En vanlig dag i Hertfordshire  

Jente foran murvegg med Harry Potter tilbehør
Klart man må være litt turist når man har sjansen! Et obligatorisk bilde foran Harry Potters terminal til Galtvort må til.. Foto: Privat

Marthea forteller at en vanlig skoledag startet med å gjøre seg klar, og spise frokost. Deretter gikk turen videre til skolen, hvor de enten hadde forelesninger eller oppgaveløsning. I pausen tok de enten turen til treningssenteret, eller spiste lunsj før neste og siste time for dagen. Etter skolen dro de ofte innom et kjøpesenter for å titte litt, handle mat, og dra tilbake til campus. Kveldene ble som regel brukt sammen med venner hvor de så på film, lagde -og spiste middag sammen.  

– På fridagene dro vi ofte til London og tittet i butikker, besøkte museum, kirker eller parker. Vi prioriterte å spise god mat på restauranter innimellom, utdyper hun.

– England ble mitt hjem 

Da Marthea kom tilbake til Norge kjente hun på en del følelser hun ikke hadde forventet.  

– Det var nesten litt tomt, jeg hadde gledet meg til å dra hjem og møte venner og familie, men så kom det til et punkt hvor jeg innså at jeg var ferdig med utvekslingsoppholdet og ikke skulle tilbake.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

Spør en student her!

Selv om oppholdet kun varte i et semester, forteller Marthea at England ble det nye «hjem». Da hun pratet med venner om å dra hjem, refererte hun og vennene til campus i England. Hun forteller at det ble en rar omstilling å skulle komme hjem, når hjem plutselig var stedet du dro fra.  

Anbefaler alle å reise på utveksling 

I dag oppfordrer hun alle som kjenner på usikkerhet, å hoppe ut i det.  

– Om man er litt usikker på om man har lyst, dra! Har du muligheten? Gjør det! Jeg har bare gode minner og er veldig glad for at jeg dro.  

Når man går ut av sin egen komfortsone, vokser man som regel mye mer. I dag sitter Marthea igjen med nye vennskap, gode minner, og erfaringer for livet.

Dobbel content markedsføring+utveksling

 • Flere ungdommer sitter på en gressplen foran et bygg

  Utveksling

  Å studere i utlandet gir mange fordeler, blant annet internasjonal erfaring, kjennskap til nye kulturer og personlig, faglig og språklig utvikling.
  Les mer om utveksling her!
 • Studenter i auditorium

  Markedsføring og merkevareledelse

  Vil du påvirke samfunnet og skape attraktive merkevarer? Da er dette utdanningen for deg! Som Norges eneste, tilbyr vi en bachelorgrad i markedsføring og merkevareledelse.
  Les mer om hva Marthea studerte!