Kristine Westberg poserer foran Kripos-bygget.
Kristine Westberg (23) kommer opprinnelig fra Stokke, men flyttet til Oslo for å studere. – Jeg synes Kristiania er veldig gode på å være tett på arbeidslivet, forteller hun. Foto: Jonatan Quintero

I fjerde semester skal alle bachelorstudenter ved Kristiania ta et valgemne. Da kan du velge å reise på utveksling til et annet land, eller du kan velge blant et knippe attraktive valgemner – eller du kan søke om å få praksis i en bedrift. For Kristine Westberg (23) som studerer HR, organisasjonspsykologi og ledelse var valget soleklart.

 – Å ha både utdanning og arbeidserfaring er superviktig når du skal komme deg ut i arbeidslivet. Jeg tror praksisemnet kan gi et fortrinn, reflekterer sandefjordingen.

Sparte opp for å jobbe målrettet

Før hun begynte på bachelorstudiet hadde Kristine to friår der hun jobbet og sparte opp penger, slik at hun slapp å jobbe deltid ved siden av studiene. Sparepengene har bidratt til at hun har kunnet konsentrere seg fullt og helt om studiene.

– Ett av målene mine på studiet var å komme ut i praksis. For å få plass på praksisemnet, må du møte et karakterkrav. Så det har vært en viktig motivasjon for meg til å jobbe målrettet med studiene, forteller Kristine Westberg.

Søkte seg til samfunnsoppdrag

23-åringen hadde noen drømmepraksisplasser i kikkerten.

– Ønskelista over praksisplasser var Kripos, barnevernet, eller PST. Å jobbe for et samfunnsoppdrag er veldig givende og interessant, synes jeg. Jeg ville føle at jeg jobber for noe viktig, og at jeg går på jobb for noe som betyr noe.

– Jeg tok selv kontakt med Kripos via LinkedIn, og fikk positivt svar ganske fort, smiler Westberg.

Fikk god hjelp av Karrieresenteret

Seniorrådgiver Eugenie Soelberg ved Karrieresenteret
Seniorrådgiver Eugenie Soelberg ved Karrieresenteret var til god hjelp da Kristine skulle sikre seg praksisplassen hos Kripos.

– Kripos var positive, men etterspurte mer informasjon fra meg. Da ba jeg Eugenie ved Karrieresenteret om hjelp til å besvare henvendelsen. Så Karrieresenteret, og særlig Eugenie, har vært til stor hjelp og støtte, føler jeg.

Kort tid etter ble Kristine invitert til Kripos for å holde en liten presentasjon der hun fortalte om seg selv og om Kristianias praksisopplegg. Etter en ukes tid fikk hun svar: Hun hadde fått praksisplass.

Slik er praksisemnet ved Kristiania

Praksisemnet ved Kristiania gjennomføres i tre bolker. Først er studentene ute i bedrift i tre uker, før de har én uke på skolen. Så er det tre nye uker i bedrift, etterfulgt av én uke på skolen. Praksisperioden avsluttes med tre uker i bedrift.

De totalt ni ukene med praksis har vært inspirerende, forteller Kristine.

– Å ha praksis her i Kripos har vært kjempefint. Teamet som jobber her på HR har et ekstremt godt arbeidsmiljø, og de er svært dyktige og kunnskapsrike. Jeg føler meg veldig inspirert, stråler HR-studenten.

– De ukene vi har hatt undervisning, har vi snakket om hvordan vi har det i praksis. Om folk har det bra, om det lever opp til forventningene, om vi føler at vi har valgt riktig. Uka før vi gikk ut i praksis, hadde vi coaching som omhandlet kroppsspråk, blant annet. Øyenkontakt, kroppsholdning og den type ting, som er ekstra viktig å huske på når man er ny i jobb, forteller Kristine.

Kristine Westberg smiler mot kamera.
– Jeg føler at vi som går på HR-studiene er litt menneskekjennere, ler Kristine. – I alle fall er vi alle er opptatt av mennesker og liker å jobbe med mennesker. Foto: Jonatan Quintero.

Teller mer enn bacheloroppgaven

Samtidig med å være utplassert i Kripos, har Kristine skrevet praksisoppgave.

– Praksisoppgaven teller 22,5 studiepoeng og er sånn sett tyngre enn bacheloroppgaven, sier 23-åringen.

– Praksisoppgaven skal ha en problemstilling som bedriften kan ha nytte av, og som samtidig er knyttet opp mot kriteriene Kristiania har til teori. Min problemstilling er hvordan Kripos gjennom employer branding kan tiltrekke seg og beholde spesialister. Samtidig er det dette jeg har jobbet med gjennom disse ni ukene med praksis, å løfte Kripos på LinkedIn, med tanke på rekruttering. Å undersøke hvordan de kan nå den rette kandidaten, uten at vedkommende trenger å være aktiv jobbsøker. Jeg har hentet ut informasjon om hva LinkedIn tilbyr av ulike rekrutteringspakker og sett på hvordan Kripos kan ha nytte av disse, forklarer Westberg.

Dyktige og motiverende forelesere

Sandefjordingen er nå ferdig med sitt andre studieår på Kristiania, og har mye godt å si om studietiden så langt.

– Jeg er veldig fornøyd med studiet. Både selve opplegget og foreleserne vi har hatt. – Jeg vil trekke fram Borghild Brekke og Nora Thorsteinsen Toft, som underviste i sosialpsykologi, gruppe- og teamutvikling. Igjen: veldig dyktige, og veldig motiverende.

– Alle foreleserne vi har hatt innenfor ledelse og psykologi har vært kjempeengasjerende, kjempemotiverende, og veldig dyktige.

Et trygt og sosialt studiemiljø

HR-studenten forteller om et godt, trygt og inkluderende klassemiljø. Hun opplever at hun har fått et nettverk på Kristiania. 

– Vi er rundt 60 stykker i klassen, og folk kommer fra forskjellige steder rundt i landet, Molde, Bergen, Sandefjord … Aldersmessig er det også god spredning. Noen har hoppet rett på studier etter videregående, andre er over 30.

– Min opplevelse er at Kristiania fra første time har vært nøye på at man skal kunne komme inn og føle at man ikke er alene, og at det skal være et trygt klasserom.

Hvis du er ny student til høsten, har Kristine noen gode råd du kan ta med deg.

 – Man må bare senke skuldrene og vite at man kommer til å finne noen å henge med. Det er mange som flytter til Oslo og ikke kjenner noen. Bare se på det som en kjempefin mulighet og utfordring til deg selv, til å utvikle deg som menneske og stå litt på egne ben. Og man bør absolutt delta på fadderuka for å knytte noen bånd til klassekameratene sine! Jeg møtte en av mine beste studievenninner i faddergruppa! Nå skriver vi oppgave sammen også, avslutter 23-åringen. 

Footer; HR-studier