Smilende ung kvinne med Halden marina i bakgrunnen.
Mia Alette (31) oppdaget at det gikk helt fint å balansere nettstudier, sykepleierturnus og omsorg for to små barn.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Mia Alette har jobbet som sykepleier i snart åtte år, og med 80 prosent stilling i turnus har hun litt ekstra kapasitet i uka. Den ekstra tiden har hun brukt godt de siste to årene, da hun til slutt hoppet i det og begynte å studere ved siden av jobb.

– Jeg synes ernæring og mat generelt er veldig spennende. Men jeg har ikke helt turt å hoppe i det. Det er litt skummelt å starte på noe helt nytt, og i min situasjon visste jeg ikke om det ville gå. Barna mine er fortsatt så små. Men etter å ha sparret litt med mannen min, ble vi enige om at jeg skulle prøve. Det er jeg glad for, for det er kjempespennende!

I disse dager sitter Mia Alette med eksamensforberedelser. Hun er veldig glad for å ha tatt valget om å satse på studiene.

– Nå er jeg straks ferdig! Jeg har tatt studiet på deltid, så jeg har brukt to år på denne årsenheten. Jeg har ikke måttet ta permisjon fra jobben min, heller. Det var veldig greit å ta det over to år, da kunne jeg styre det litt selv. 

Engasjerende forelesere og spennende forelesninger

Smilende ung kvinne sitter på en parkbenk med Halden marina i bakgrunnen.
Engasjerende forelesere: – Alle foreleserne har vært helt supre, forteller nettstudenten Mia Alette. Foto: Kristiania

– Forelesningene har vært kjempebra. Jeg er kjempefornøyd, og alle foreleserne har vært helt supre. For eksempel Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog. Hun er så motiverende og entusiastisk, så det er så lett å bli oppslukt og å følge med.

Ernæringsstudenten er strålende fornøyd med foreleserne og hvordan de har formidlet stoffet i forelesningene.

–  Selv om de har veldig mye mer kunnskap enn det jeg vil få etter ett år, så har de likevel klart å legge det på et nivå som gjør at det er veldig lett å forstå. De har lett for å forklare ting, og det er lett å henge med. Og alle forelesningene har vært veldig spennende og relevante, så jeg er veldig fornøyd.

Fienden heter ikke karbohydrater

Smilende ung kvinne poserer avslappet for fotografen i gågata i Halden.
Mia Alette har blant annet lært at karbohydrater er bedre enn sitt rykte. – Jeg har jo alltid visst det, men det er fint å få det bekreftet fra folk med ernæringsvitenskapelig bakgrunn, fastslår hun. Foto: Kristiania

I forelesningene fikk hun kunnskap om ernæring og helse fra velrennomerte ernæringsfysiologer. Det har vært fint å få ekspertenes perspektiv framfor vranglære fra useriøse bloggere og tabloide medier, forteller nettstudenten.

 – Jeg har lært så mye. Akkurat nå har vi om mat og trening, hva som er bra å spise i forbindelse med trening – både før, under og etter. Det er veldig spennende å lære mer om. I alle år har man blitt fortalt via mediene at «karbohydrater er litt farlig, egentlig», og at det skal man ikke ha så mye av. Men man skal jo det. Å få høre fra folk med tung ernæringsfaglig bakgrunn at karbohydrater er noe man skal ha, det er fint å vite og kunne, sier Mia Alette.

Viktig å prate om mat på en fin måte

Småbarnsmoren er opptatt av matglede og positive holdninger til mat, selv om det ikke alltid er like enkelt.

– Mange synes jo dessverre at det er veldig vanskelig med mat. Det jeg lærer gjennom studiet kan gjøre at jeg er ekstra påpasselig med hvordan jeg snakker om mat på jobb, men også sørge for at vi prater om mat på en fin måte hjemme.

Relevant kunnskap i arbeidshverdagen

En stor del av pleietrengende eldre i Norge lider av underernæring. Det er én av årsakene til at man i hjemmesykepleien kartlegger brukernes ernæringsstatus flere ganger i året.

– Å kartlegge ernæring og særlig underernæring er veldig relevant for min jobb som sykepleier. På studiet lærte jeg hvilke risikofaktorer jeg bør se etter, hvordan jeg kan kartlegge disse, hvordan jeg skal snakke med klienter om utfordringer knyttet til mat, hvem jeg skal kontakte og hvilke tiltak som skal iverksettes. Dette bruker jeg ofte i jobben min som sykepleier, forteller Mia Alette.

– Ernæringskartlegging tar veldig mye tid. Jeg har fått hovedansvaret for det der jeg jobber. Det er egentlig en grei oppgave for alle sykepleiere, men i og med at jeg har den utdanningen jeg har, så er det kanskje litt lettere for meg å følge opp, sende meldinger til leger og sånne ting. 

Stilte mange spørsmål til veilederne

– Å lese pensum ved siden av forelesningene har gått veldig greit. Hvis det var noe jeg lurte på, sendte jeg e-post til veilederne med spørsmål. De var kjappe til å svare, og svarte utfyllende. Jeg vil ha ting inn med teskje, og det har fungert veldig fint. Hele opplegget har vært veldig, veldig bra.

Ser flere muligheter

Omtrent samtidig som Mia Alette startet på årsenheten i ernæring og helse, startet mannen hennes opp et nytt treningssenter sammen med to kamerater i byen der de bor. Der og da ble det ble mye på én gang, men nettstudenten ser muligheter. 

– Kanskje jeg kan bidra med noe på treningssenteret som mannen min driver? For eksempel bistå med kostveiledning av kundene der. Det hadde vært veldig spennende. Det er absolutt flere muligheter, reflekterer Mia Alette.

Interessert i nettstudier? Se våre årsenheter innen helse