Bilde av Mailinn, Ina, Josefine og Eli foran Fagskolen Kristiania
De fire grafisk design-studentene Mailinn Stensen (26), Ina Skogstad (24), Josefine Krystad (21) og Eli Rebekka Haugen (24) forteller at det er en stor opplevelse å få designe en agenda som skal nå ut til så mange mennesker. Foto: Kristiania/Victoria Dahlen

– Lukk øynene, og se for deg hvordan et år ser ut, sier Josefine.

Bilde av Mailinn, Ina, Josefine og Eli inne på skolen.
Mailinn, Ina, Josefine og Eli forteller at noe av det beste med studiet er at man får jobbe praktisk, og skape ting hele tiden. Foto: Kristiania/Victoria Dahlen

Dette er ideen bak konseptet til papiragendaen Loading 2024, som nylig ble ferdigstilt. Da de fire studentene fikk oppgaven fra papirselskapet Arctic Paper, ble de nysgjerrige på hvordan man kan visualisere et år på en annen måte enn med uker og måneder.

– Vi bestemte oss for å visualisere året i prosenter. Tanken er at uansett hvordan året har gått og hva du har fått til, så når du alltid 100 prosent når året er ferdig, forteller Eli.

Samarbeidet med Arctic Paper startet med en brief fra papirselskapet. I grupper utviklet grafisk design-studentene en pitch, og dette ble til en liten konkurranse innad i klassen. Arctic Paper skulle velge en gruppe de ville samarbeide videre med – og det var Ina, Josefine, Mailinn og Eli som gikk av med seieren.

Fagansvarlig utvikler og tilpasser studiet årlig i tråd med det bransjen trenger.

– Papiragendaen skal trykkes i flere tusen eksemplarer på et trykkeri i Gøteborg, så det er et veldig stort prosjekt, forteller Eli.

Agendaen Loading 2024 skal distribueres over hele Europa. I 2023 er det i tillegg 25-års jubileum for konseptet, som gjør at det vil det få ekstra mye promotering.

– Det er en skikkelig kul jobb å ha i porteføljen, legger Mailinn til.

– Spennende å jobbe med en ekte kunde

Samarbeidet med Arctic Paper har lært studentene mye om hvordan selve produksjonen av en papiragenda fungerer. Hele klassen fikk besøke et trykkeri og lære alt som skjer fra start til ferdig produkt.

– Når man skjønner hvordan hele prosessen fungerer, blir man mer selvsikker i valgene man tar og det blir enklere å kommunisere med kunden, forteller Eli.

Noe av det studentene synes var mest spennende med prosjektet, var å erfare hvordan det er å samarbeide med en ekte kunde.

– Arctic Paper har vært positive, og man merker at de vil skape det beste produktet sammen med oss, forteller Mailinn.

Forberedes til arbeidslivet

Det var ønsket om å studere noe praktisk og kreativt som fikk de fire studentene til å velge den toårige fagskoleutdanningen i Grafisk design ved Kristiania. På studiet lærer man blant annet om konseptutvikling, komposisjon, koding, webdesign og bok- og magasindesign. Man får også opplæring i programmer fra Adobe-pakken, i tillegg til Figma og Webflow.

– Vi lærer også hvordan man kan pitche og å presentere ideer for kunder på best mulig måte, forteller studentene.

Bilde av Jennie inne

Tidligere student Jennie sikret seg relevant jobb i digitalbyrå

Noe av det de liker best med å gå en fagskoleutdanning, er at de får oppgaver som tilsvarer dem man ville fått i arbeidslivet. De opplever at grafisk design-studiet alltid er oppdatert.

– Fagansvarlig utvikler og tilpasser studiet årlig i tråd med det bransjen trenger, forteller Eli.

I tillegg til å få relevante oppgaver drilles studentene i hvordan de skal søke jobb etter endt utdanning. De har fått opplæring i hvordan lage portefølje og visittkort, og har også fått hjelp med å skrive CV og jobbsøknader.

– Ved å markedsføre seg selv, lærer man mye om sin egen designstil, forteller Ina.

Bilde av de fire studentene som snakker rundt et bord.
De fire studentene forteller at man lærer mye om samarbeid i løpet av grafisk design-utdanningen. – Vi har samarbeidet sammen på tidligere prosjekter og har blitt gode på å spille på hverandres styrker, forteller Josefine. Foto: Kristiania/ Victoria Dahlen

Mindre klasser og flinke lærere

Jentene forteller at en annen fordel med å gå fagskolestudier, er at det ofte er mindre klasser. På den måten får studentene bli godt kjent med hverandre og faglærerne. De trekker frem fagansvarlig Ketil Christensen, og forteller at han har bidratt mye til deres læring.

– Han er veldig hjelpsom og vil alltid det beste for oss, forteller Mailinn.

– Ketil er den beste læreren jeg har hatt gjennom alle årene jeg har studert, legger Ina til.

De fire studentene er nå ferdige med grafisk design-studiet. Både Mailinn, Eli og Ina har sikret seg relevante jobber. Josefine ønsker å gå enda mer i dybden i faget, og skal derfor hoppe rett på sisteåret av Bachelor i grafisk design.

Studentene anbefaler fagskoleutdanningen i grafisk design til andre som ønsker å jobbe praktisk med relevante designoppgaver.

– Studiet er bredt og allsidig. Om du er kreativ, men ikke er helt sikker på hva du vil gjøre så anbefaler jeg virkelig dette studiet, avslutter Josefine.