Tre studenter foran en murfasade.
Simon Aa. Sutterud, Nina Amdal og Thanu Thavanthan har utviklet barebrukt.no – noe de har fått Innovasjon Norge med på laget for.Foto: Kristiania

Hvert år tildeler Innovasjon Norge tilskudd til StudentEntreprenørskap, også kjent som STUD-ENT. Tilskuddet retter seg mot studenter som skal etablere egen bedrift basert på kunnskap de har tilegnet seg gjennom studiene.

I år har en gruppe studenter fra Kristiania utmerket seg med sitt prosjekt barebrukt.no, og har dermed fått tidelt en million kroner fra Innovasjon Norge.

Det er første gang studenter fra Kristiania får dette tilskuddet fra STUD-ENT-ordningen. Teamet er tverrfaglig, og har studert:

– Dette tilskuddet gir oss mer vind i seilene, og vi får kapital som vi kan bruke på å hyre inn utviklere som kan hjelpe oss på veien videre. Vi får også råd til mer eksponering og markedsføring, forteller Thanusen Thavanathan, daglig leder i barebrukt.no og masterstudent i Information Systems: Digital Business Systems

Fokus på gjenbruk

I dag finnes det flere tjenester tilgjengelig for norske forbrukere som ønsker å handle brukt. Finn.no og Tise er to eksempler på slike nettsteder. Samtidig finnes det flere mindre aktører på markedet. 

Idéen bak barebrukt.no er å samle annonsene fra samtlige plattformer på ett nettsted. På den måten slipper forbrukeren å lete etter bruktkupp på mange forskjellige steder. 

Om en student for eksempel skal kjøpe brukte pensumbøker, kan han eller hun benytte seg av Barebrukt.no for å få opp resultater fra alle de norske bruktbutikkene på nett. 

– Folk kjøper i dag mer nytt enn de strengt tatt trenger, og vi må tenke mer på miljøet. Det finnes mange plattformer der ute og det kan være tidkrevende og vanskelig å finne frem til det man trenger eller ønsker seg, så vårt mål er å tilby en enkel mulighet til å kjøpe brukte varer, forteller Thanusen.

Simon Aa. Sutterud Kristiania Studentbedrift.jpg
Simon Aa. Sutterud er Tech Lead i barebrukt.no og har klare tanker på hvor selskapet skal være om fem år.Foto: Kristiania

Sirkulærøkonomi og maskinlæring

Sirkulære og bærekraftige løsninger er i vinden som aldri før. Det samme gjelder kunstig intelligens. Gjengen fra Kristiania har kombinert gjenbruksideologi og maskinlæring til å lage en plattform med stort potensiale, sistnevnte noe Innovasjon Norge legger vekt på når STUD-ENT skal deles ut til studentprosjekter. 

Målet med tilskuddet er å støtte innovative oppstartsselskaper med dokumentert markedsaksept og stort vekstpotensial. Derfor er det viktig at selskapene som mottar støtte har langsiktige planer og mål de jobber mot. 

Folk kjøper i dag mer nytt enn de strengt tatt trenger, og vi må tenke mer på miljøet. 

Gjengen bak barebrukt.no har klare tanker på hvor de er på vei: 

– Om fem år skal vi ha vokst til å bli den største aktøren på det norske gjenbruksmarkedet – et go-to sted for folk som ønsker å kjøpe brukt, sier Thanusen. 

– Foreløpig fokuserer vi på produkter som studenter trenger ettersom de er målgruppen vår. Samtidig jobber vi kontinuerlig med å teste hva som fungerer eller ikke, og utvider kunnskapen og teknologien vår fortløpende, forteller Tech Lead Simon Aa. Sutterud, som har studert Bachelor i digitalisering og økonomi.

Han forteller videre at barebrukt.no vil bruke mye av midlene på å ansette utviklere, deretter markedsførere som kan hjelpe dem med synlighet, men at tildelingen i seg selv også er av stor verdi: 

– Denne tildelingen gir oss tyngde. Det at vi har Innovasjon Norge i ryggen gir oss litt mer kjøtt på beina nå som vi er på jakt etter samarbeidspartnere, avslutter Simon.

Global - Fagområder + Spør en student (Double Content Card)