David Lethe, Sigve J. Kvitvik og Victor Myrvold står ute i Oslo og smiler til kamera
Tidligere Kristiania-studenter David Leithe, Sigve J. Kvitvik og Victor Myrvold lagde en podkast i sammenheng med en skoleoppgave, og ideen endte opp med å bli kjøpt opp av Podimo. Foto: Kristiania/Jonatan Quintero
Sigve, Vicor og David står inne på kontoret til Podimo Oslo
Guttene måttet i denne perioden jobbe tett sammen og de sto for store deler av produksjonen av podkasten alene. Hele podkasten ble spilt inn hjemme hos David. Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

David studerte Bachelor i Art Direction, mens Victor og Sigve studerte Bachelor i tekst og skribent. I løpet av utdanningene sine hadde de et tverrfaglig fellesemne, hvor de fikk i oppgave å enten lage en pitch og demo til en podkast, tv-serie eller et magasin. Denne ideen skulle de så presentere for en jury.

– Da podkast-universet i Norge var – og fortsatt er – en litt urørt kunstform, valgte vi å lage en pitch og demo til en podkast. Vi ville gjøre noe spesielt med det og valgte derfor å lage en true crime-mocumentary, sier Victor.  

Podkasten «Morderne i Svolvær» handler om Sindre Jacobsen og hans etterforskning av bestevennen Krister Myrvold sin død. Alle i Svolvær har godtatt at Krister sitt dødsfall var en ulykke, men Sindre føler at dette ikke stemmer. I podkasten følger vi derfor Sindre mens han prøver å komme til bunns i hva som egentlig skjedde med Krister. 

Ekte og urovekkende

Det finnes mange true crime-podkaster, men de fleste av dem er veldig nøkterne og forsiktige. Derfor ville Kristiania-studentene lage en historie så urovekkende og realistisk som mulig – men som også var en oppdiktet historie. 

– Fordelen med å jobbe på tvers av ulike studier, er at vi kan utvikle ideen sammen først, og så fordele oppgavene etterpå, sier David.

Da podkast-universet i Norge var – og fortsatt er – en litt urørt kunstform, valgte vi å lage en pitch og demo til en podkast.

Da dette ikke er en podkast som er basert på en sann historie, måtte de jobbe godt med historiefortelling, lydbilde og visuelt utrykk for å skape et tydelig univers. I selve oppgaven jobbet alle tre sammen om det meste, men etter hvert som podkasten vokste, ble de nødt til å fordele arbeidet seg imellom.

– Jeg jobbet kanskje litt ekstra med det visuelle arbeidet, mens Victor og Sigve jobbet med å lage manus og spisse historien, forteller David videre. 

Innspilling i klesskapet

Sigve J. Kvitvik står foran Podimo skilt
Sigve fikk etter å ha hatt praksis i Podimo, fast jobb i selskapet og jobber fremdeles i bedriften. Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Så kom dagen da ideen deres skulle presenteres for en jury bestående av både forelesere og folk fra bransjen – noe som er veldig vanlig ved Kristiania. Det studentene ikke visste, var at en av dem rommet skulle være Fride Von Porat – sjefen for podkast-selskapet Podimos satsning i Norge. 

– Hun likte ideen vår veldig godt, og tok kontakt med oss etter pitchen og sa hun ville kjøpe idéen vår, forteller Sigve. 

For Sigve, Victor og David ble det et krevende år. Samtidig som at de skrev bacheloroppgave og hadde praksis, skulle de selv produsere podkasten for Podimo. Det var mye jobb, men også en morsom periode.

– Vi produserte podkasten selv hjemme i kollektivet mitt på Majorstua. Sigve satt inne i klesskapet mitt med masse tepper rundt for å spille inn lyd, mens Victor lo vedsiden av, forteller David. 

Den nye hverdagen

I dag jobber Victor som tekstforfatter i Ice. David fikk jobb i Try etter studiene, og Sigve fikk jobb som tekstforfatter og kurator i nettopp Podimo. Sigve hadde praksis i Podimo som en del av utdanningen, og etter endt praksis fikk han fast jobb hos dem.

 – Da jeg hadde praksis, var Podimo ennå ikke lansert i Norge. Jeg fikk mye tillit og ansvar allerede fra første dag i praksis, noe som var veldig spennende og kult!

Nysgjerrig på hvem morderen i Svolvær var? Du kan høre podkasten hos Podimo!

TS og AD