Skjermgrabb som viser en musedukke i dress.
VFX-studentene fra Kristiania har jobbet på "The House", en animasjonsserie som så absolutt er for voksne.Foto: Netflix

– Å være på premiere i London var en helt utrolig opplevelse! Der fikk vi truffet alle som var involvert i serien, samtidig som vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på jobben vi hadde gjort, forteller Ingvild.

Både hun, Pål, Petter og Markus var godt i gang med bachelorgraden da høyskolelektor Alvaro Lomba tipset klassen om flere ledige junior-stillinger på Netflix-serien The House – en produksjon han selv var involvert i. Dette var en unik mulighet til å opparbeide seg viktig og relevant arbeidserfaring, og ikke minst få være med på et spennende prosjekt og knytte kontakter. De fire studentene landet hver sin stilling og ble raskt kastet ut i arbeidet. 

– Det var veldig stas å få jobbe med produksjonsselskapet Nexus Studios og Netflix, samt gøy å få jobbe på en serie med så mange sjarmerende skuespillere. I tillegg var alle på teamet veldig hyggelige, imøtekommende og flinke til å veilede oss, sier Ingvild.

Fikk jobbe med visuelle effekter på profesjonelt nivå

På bachelorgraden i visual effects lærer studentene å lage visuelle effekter som huskes, både til TV og film. Studiet passer for deg som er kreativ, som liker å tegne, fotografere og filme, og som ikke sier nei til en teknisk utfordring. Utdanningen er utviklet i tett samarbeid med ledende selskaper i bransjen, og for et par år siden ble den også kåret til en av verdens beste utdanninger innen visuelle effekter.   

– Det beste med å studere ved Kristiania var at vi hadde utrolig flinke forelesere fra bransjen, som lærte oss de viktigste aspektene ved å jobbe profesjonelt med visuelle effekter, forteller Ingvild.

Hun legger ikke skjul på at det var krevende å kombinere Netflix-jobben med fulltidsstudiene, men ville samtidig aldri vært uten erfaringen og opplevelsen.

Skjermgrabb av plakat som viser dukker i en trapp.
Foto: Netflix

– The House er en såkalt stop motion-serie, hvor man ikke filmer, men tar ett og ett bilde av gangen. Da kan det skje mye mellom hvert bilde, og en av våre viktigste oppgaver var derfor å fjerne så mye uønsket «støy» i klippen som mulig, blant annet ved å stabilisere settet og lyset. Noen ganger, hvis ting ikke så realistisk nok ut på film, måtte vi animere på nytt – ja, en gang måtte jeg for eksempel få vann til å se mer flytende ut enn det gjorde på opptaket. Det hele var veldig morsomt og fryktelig lærerikt! 

VFX-studenten Håkon som sitter foran en stor PC-skjerm og jobber med en kaffekopp

En utdanning som treffer arbeidslivet

Håkon hadde praksis i et av Skandinavias eldste og største visual effects-studioer: Ghost VFX.

Studentene imponerte med høyt nivå

Kristiania er, og har alltid vært, opptatt av å tilby bransjenære studier, hvor studentene introduseres for arbeidslivet tidlig, blant annet gjennom muligheten for praksisperioder. Akkurat derfor var Alvaro Lomba, høyskolelektor ved Kristiania, raskt ute med å oppfordre studentene til å søke jobb på Netflix-serien.

– Ingvild, Pål, Petter og Markus viste seg å være veldig verdifulle ressurser under arbeidet med The House og leverte resultater på et høyt og profesjonelt nivå, forteller han og legger til at han er svært stolt over hva de fire fikk til.

Også German Diez i produksjonsselsakpet Nexus Studios, som jobbet tett med studentene, lot seg imponere:

– Alle fire var enda flinkere enn jeg hadde forventet og viste tidlig at de var klare for mye ansvar. De var profesjonelle fra start til slutt og imponerte stort.  

Ingvild oppfordrer alle fremtidige studenter til å gripe samme type muligheter og forteller at det var spesielt én viktig ting hun lærte av arbeidserfaringen:

– VFX-bransjen har rykte på seg for å være en veldig hard bransje, hvor man må jobbe mye overtid uten egentlig å få noe særlig anerkjennelse. Heldigvis opplevde jeg det motsatte. Arbeidsgiveren vår var veldig opptatt av å ivareta oss, alle var utrolig hyggelige, og det hele gjorde meg enda mer sikker på at jeg hadde valgt riktig utdanning og karrierevei.