Foto av mann som sitter å ser på PC-skjerm
Håkon synes måten Bachelor i Visual Effetcs på gjenspeilet bransjen gjorde overgangen til arbeidslivet lettere.

– Jeg har alltid hatt et øye for Ghost. Da de la ut en annonse i sosiale medier visste jeg at jeg måtte søke, og jeg fikk et internship like etter, forteller Håkon Josef Tornholm Løberg, tidligere student på visual effects-studiet på Kristiania. 

Studioet Ghost VFX er et av de eldste og største visual effects-studioene i Skandinavia. Studioet jobber med store filmer og serier, og har rundt 100 ansatte i sving på de aller største prosjektene. I porteføljen til selskapet finner vi blant annet velkjente titler som Star Wars, Harry Potter og Black Panther. 

Noe du lurer på?

Våre studentambassadører kan svare deg på nesten alt.

Speiler den virkelige verden  

Som compositor, eller comper på godt norsk, har Håkon ansvaret for å sette sammen de ulike VFX-elementene til en ferdig scene. På fagspråket innebærer dette oppgaver som alt i fra keyingcleanups og rotoscoping til CG-integrering.

– Det fine med VFX-studiet på Kristiania er at det gjenspeiler den virkelige verden ute i bransjen. Vi bruker samme software, og vi har samme arbeidsflyt og prosjektfaser på studiet som i jobb, forteller han og fortsetter:  

– Men det viktigste av alt er at vi har hatt utrolig dyktige faglærere som har mange års erfaring i bransjen selv. Det gjør det mye enklere å tilpasse seg til arbeidslivet selv når man kommer ut i jobb.

Foto av mann som sitter og ser på pc-skjerm  med kule effekter på
Interessen for spesialeffekter har alltid vært der. Da Ghost VFX kom med et internship var svaret lett.

Kunnskap man kan bygge videre på

Håkon forteller at de i Ghost primært bruker et program som heter «Nuke», som er bransjestandarden for compositing og gir artistene mye frihet når de jobber. 

– Jeg brukte lang tid på å lære meg «Nuke». Det er en kompleks programvare som tar tid å mestre. Men bachelorgraden har gitt meg mange gode teknikker for alle mulige scenarioer og problemstillinger som kan oppstå i arbeidet, forteller han.

Foto av to men som ser inn i kamera

En av verdens beste VFX-utdanninger

På studiet legger de vekt på viktigheten av detaljer, noe som er noe av det viktigste man kan lære innen faget. Du skal lære mer enn bare programvaren for å bli god på visuelle effekter, så under studiene får også studentene utvidet grunnkunnskap. De har for eksempel tegnekurs, lærer om farge og design, samt innføring i foto og video for å lære hvordan kamera og optikk fungerer. 

Konstruktive tilbakemeldinger

På Bachelor i Visual Effects jobber de mye med å gi hverandre tilbakemeldinger, kalt «daylies». Her presenterer studentene arbeidet sitt, og gir hverandre feedback på det som er gjort.  

– Denne feedbacken er gull verdt, og har hjulpet meg med å bli den artisten jeg er i dag, understreker Håkon. 

– Vi gjør noe tilsvarende i Ghost også, men i stedet for at man går gjennom ting i felleskap, så har vi noe vi kaller «rounds». Her går vi gjennom «shots» sammen med Visual Effects Supervisor og får tilbakemeldinger på hva som kan forbedres. 

Tre menn som smiler og holder hver sin kaffekopp
Kasper Klaveness, Håkon Josef Tornholm Løberg og Thomas Myrseth gikk på samme studium – nå er de kollegaer i Ghost. Foto: Privat

Fra medstudenter til kolleger

Håkon er ikke eneste nordmann i Ghost. Han er faktisk ikke den eneste studenten fra bachelorstudiet på høyskolen heller. Han deler arbeidsplass med to tidligere studenter, nemlig Thomas Myrseth og Kasper Klaveness. 

– Begge startet her etter julen 2020. Det føles godt å ha flere nordmenn i studioet, forteller Håkon. 

– Vi er alle sammen compere i studioet, og trives veldig godt. Thomas gikk i samme klasse som meg, og Kasper året under.  

Gode skussmål

Håkon var den første av de tre som fikk internship hos Ghost, og den første fra Kristiania. Nå får han svært gode skussmål fra lederen sin. 

– Håkon har virkelig vært en super ambassadør for VFX-utdanningen på Kristiania, som den første intern vi har hatt fra skolen. Han har utvist en eksemplarisk holdning fra dag én, og har en solid grunnmur av kunnskap – og en uslåelig vilje til å lære, skryter Alexander CederlundVFX Supervisor hos Ghost.  

– Han er svært talentfull og har raskt blitt en dyktig comper. Men kanskje det beste av alt med Håkon er at hans svært positive holdning og norske sjarm, fortsetter han.  

Den tidligere studenten har noen oppmuntrende ord til fremtidige Visual Effects-studenter.  

– VFX-bransjen er veldig spennende, men også krevende. Du kommer til å oppleve både mestringsfølelse, og tider hvor du føler du ikke får til noe som helst. Det er da det er viktig å ikke gi opp og huske at du ikke er alene om å kjenne på motgang! Så mitt aller beste tips er å ikke gi opp: alt det harde arbeidet kommer til å lønne seg til slutt, avslutter han.

VFX og veiledning doble card