Blid mann i en stor hall står og ser i kamera.
Byrådsleder Raymond Johansen har satt av en hel time for å dele sine erfaringer rundt det å lede mennesker, og en hel storby, gjennom pandemien. De heldige lytterne er tredjeårsstudenter ved Høyskolen Kristiania. Foto: Sturlason

Toft underviser i emnet Ledelse i endring og omstilling og jobber ved School of Communication, Leadership, and Marketing. Det er studenter på 6. semester som får storfint besøk i Zoom torsdag 20. januar.

Mange politikere og andre samfunnstopper skjønner viktigheten av å møte og snakke med folk.

En hel time har Johansen satt av for å dele sine erfaringer rundt det å lede mennesker, og en hel storby, gjennom pandemien.

– Hadde du trodd at Raymond  Johansen ville si ja? 

– Det var egentlig et long-shot. Jeg satt og brainstomet med meg selv og tenkte på hvilke gjesteforelesere som sto øverst på ønskelista mi, hvis jeg skulle tenke helt fritt. Så sendte jeg av gårde en mail uten de helt store forhåpningene, men samtidig vet jeg jo at mange politikere og andre samfunnstopper skjønner viktigheten av å møte og snakke med folk, og å være åpne og tilgjengelige. 

Jeg kjenner ham ikke, og aner ikke om dette er noe han vanligvis gjør.

Dame og mann sitter på benk innendørs og smiler. Mannen holder en gul bok.
Høyskolelektor Nora Thorsteinsen Toft underviser på Institutt for ledelse og organisasjon. I fjor skrev hun bok til studenter om samarbeid sammen med sosialrådgiver Tevje Akerø. Tittel på den lille gule boka var «Samkjørt eller overkjørt».Foto: Høyskolen Kristiania/Jonatan Quintero

– Fikk du kjapt svar da? 

– Jeg fikk svar innen uka var omme, fra stabssjefen hans. Etter det var det noen runder med byrådsadministrasjonen for å finne et passende tidspunkt.

– Kjenner du ham, forresten? 

– Nei. Jeg kjenner ham ikke, og aner ikke om dette er noe han vanligvis gjør.

Av og til kommer det plutselige endringer inn fra sidelinjen. Pandemien er et sjeldent godt eksempel på dette.

– Hva er «briefen» du har gitt ham? 

 – Jeg har ikke kommunisert direkte med Johansen i denne prosessen, men med stabssjefen. Her er innholdet i e-posten jeg sendte ham:

«Jeg er studieprogramleder og underviser på Kristiania. Til våren skal jeg undervise rundt 100 tredjeårsstudenter på studieprogrammet HR, organisasjonspsykologi og ledelse i et emne som heter Ledelse i endring og omstilling.

Mange endringer er nøye planlagt, men av og til kommer det plutselige endringer inn fra sidelinjen. Pandemien er et sjeldent godt eksempel på dette. Det ville vært nyttig og spennende for studentene mine å få høre fra noen som har hatt skoa på om hvordan de forholdt seg til og ledet gjennom en slik enormt omfattende og uplanlagt endring.

Derfor lurer jeg på: Har du noen hos deg som kan komme og dele noen egne erfaringer og refleksjoner rundt hvordan det har vært å lede Oslo kommune gjennom pandemien?

 Eksempler på spørsmål som utgangspunkt kan være:

  • Hvordan har det vært å lede en endring som ingen helt visste hvor ville ende?

  • Hvordan prøve å forberede, følge opp og ivareta medarbeidere i en uoversiktlig arbeidshverdag?

  • Hvordan har dere forholdt dere til kommunikasjonen ut til medarbeidere og befolkningen?

  • Hva har suksesskriteriene for godt lederskap vært under pandemien?

Studentene mine hadde fått stjerner i øynene om Raymond Johansen greier å finne tid, men alle ledere med formidlingsevne hadde vært helt topp å få lov å invitere.

Vi er fleksible mht dato. Jeg tenker i utgangspunktet en presentasjon på en times tid, med tid til noen spørsmål og svar til slutt er en god ramme, og at det skjer en gang mellom uke 3 og 14. 

Så sånn kan det altså gjøres! Lær av lærer Toft når det gjelder å få Oslos travleste mann til å stille opp for byens studenter.

Bilde av studierådgiver

Rød bok med tips til sunn psykisk helse