Tre studenter på scenekunst-studier står på taket
Skal du på audition-for scenekunst? - Slapp av og vær deg selv, er tipset fra studentene som sitter i juryen. Fra venstre: Magnhild Konnestad, Henriette Jørgensen Olsen og Steffen Haugen.Foto: Høyskolen Kristiania/Maria Sørlie

Steffen Haugen er tredjeårsstudent og studentrepresentant for årets opptaksjury ved Bachelor i skuespill. Han er opptatt av at kandidatene skal kose seg under prøvene.   

– På opptaksprøve vil jeg si at det er viktig å kose seg. Det er jo egentlig ganske gøy det vi driver med! Husk at Juryen ønsker at det skal gå like bra som du selv ønsker. Ellers er det viktig å jobbe godt med materialet du skal vise fram.  

– Juryen gjorde oss trygge

– I monologer bør man tenke nøye  gjennom hvem man snakker til, og hva  man vil si med teksten. Det er veldig lurt å lese med noen, eller øve seg på forhånd!  

Steffen forteller at han ser etter folk som har en genuin drivkraft  for skuespillerkunsten. 

– Nerver er ikke er farlig

–  Jeg legger vekt på at du forstår situasjonen karakteren står i. Det er alltid litt skummelt med prøvespilling, men jeg opplevde at jeg ble tatt godt imot og jeg følte at juryen gjorde det de kunne for at det skulle føles uformelt. Under min egen opptaksprøve var juryen gode på å skape et trygt rom for oss som søkte, og det føltes mer som å gjøre en intim forestilling.   

Nerver er ikke er farlig, du må bare fokuserer på hva du skal fortelle og hvorfor du skal fortelle det. 

Vær deg selv!

To kvinnelige studenter og en mannlig står og ser ut mot byen
– Det viktigste er at man ikke lar følelsene ta helt overhånd, men at man heller spiller på lag med dem, sier juryen.Foto: Høyskolen Kristiania/Maria Sørlie

Tar du en bachelor i musikkteater hos Kristiania, er du et stort steg nærmere å kunne skape magiske øyeblikk på en scene. Her får du en kombinasjon av skuespill, sang og dans. Du går ut av høyskolen som en profesjonell scenekunstner, med kompetanse innenfor alle delene av musikkteaterfaget – med mye sceneerfaring.   

Magnhild Konnestad er studentrepresentant for musikkteater og skal sitte i juryen på prøvespilling. 

På opptaksprøvene ser jeg etter formidlingsevne og gleden av å formidle. Det ekte og ærlige. Det er viktig at du er deg selv, og ikke glemmer at du er mer enn nok som du er. Jeg er også veldig opptatt av tekst, og setter pris på at  budskapet kommer fram i sangen.  

Alle har nerver 

Magnhild har vært gjennom prosessen flere ganger og kom inn etter andre forsøk.  

Vi i juryen er opptatt av å se hvem du er.

– Det var litt stress, men jeg var godt forberedt, så det ble en veldig fin opplevelse Jeg gikk inn og var meg selv. Jeg gjorde det jeg hadde planlagt og var til stede i situasjonen. Jeg husker at jeg var mest spent før sang-audition. Det å stå helt alene med noen fremmede mennesker som sitter bak et bord, var litt skummelt, sier Magnhild.

– Vi har alle nerver, og opptaksprøvene kan være en stressbelastning. Det viktigste er at man ikke lar følelsene ta helt overhånd, men at man heller spiller på lag med dem. Vi i juryen er opptatt av å se hvem du er, og det klarer vi til tross for nervene man har.  Vi har utrolig stor forståelse for at man er nervøs. Det er helt naturlig og vi klarer å se bak dette, så alt er slettes ikke tapt dersom du kjenner på nervene.

– Spis godt dagen før

Henriette Jørgensen Olsen er studentrepresentant i juryen for Bachelor i dansekunst. Henriette ser etter dansere med fokus og arbeidsvilje for faget, men har også noen praktiske tips til de som skal gjennom opptaksprøvene. 

– Spis godt dagen før og ha med nok mat og drikke. Hvis det er noe juryen ber deg om å ha med, er det viktig å stille godt forberedt med det, sier Henriette.

Som jurymedlem er fokus, tilstedeværelse og arbeidsvilje noe jeg ser spesielt etter i søkerne. 

Henriette forteller at hun følte seg veldig trygg og ivaretatt under sin egen audition. 

– Jeg opplevde audition som et trygt sted, pedagogene og juryen var imøtekommende. Det var som å ta en vanlig danseklasse, og jeg lærte masse.

– Mitt råd til nye søkere er å senke skuldrene og være til stede i rommet.  Tenk på det som en vanlig danseklasse, følg med på hva pedagogene sier, og Ikke glem å puste og å smile. 

– Lykke til med søknaden din! 

Student+ kampanjeside Content Card with image double

 • Bestill studieveiledning

  Interessert i våre studier og lyst til å snakke med noen hos oss? Bestill gjerne en veiledningssamtale! Samtalen er helt gratis og uforpliktende.
  Spør en student!
 • Fem dansere hopper synkront på en scene.

  Ta en utdanning som utfordrer

  Bli en del av Norges største kunstfaglige miljø!
  Se alle våre utdanninger!