Foto av Øyvind Fjørtoft på et kontor
Øyvind Fjørtoft valgte å bygge på bachelorgraden med et kreativt fagskolestudium i Interaksjonsdesign. Nå har han fått fast jobb. Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Hos Firi er jeg en viktig del av designteamet og får bruke min kreative kompetanse, forteller Øyvind og legger til at hans tidligere klassekamerat fra Kristiania, Amanda Jullum Ericsson, også nylig har blitt rekruttert til samme avdeling.

Firi startet opp i 2017 og har i dag over 40 ansatte. Selskapet har som mål å lære vanlige folk om kryptovaluta – og her gjør Øyvind en viktig jobb i møte med Firis kunder. Som UI-designer er nemlig oppgaven hans å designe hvordan Firis nettside og app ser ut, som på fagspråket kalles brukergrensesnitt.

– Dette kan være alt fra layout, farger og fonter, til knapper og innhold som tekst og bilder, forklarer Øyvind.

Foto av Øyvind  Fjørtoft med et juletre i bakgrunnen
– Nettverksbygging er utrolig viktig i kreative yrker, og på Fagskolen Kristiania bygger du dette både med lærere, forelesere og medstudenter. Jeg har fortsatt daglig kontakt med flere fra klassen min, sier Øyvind.Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

Fra bachelor til et kreativt fagskolestudium

Før Øyvind startet på Kristiania hadde han allerede en bachelor i internasjonal markedsføring. Interessen for design og kreativt arbeid gjorde at han valgte å bygge på med et toårig fagskolestudium, som kunne kombineres med bachelorgraden.

– Jeg har alltid drømt om å jobbe med noe kreativt – og på Interaksjonsdesign fikk jeg gjøre nettopp det.

Ønsker man å jobbe med design og brukeropplevelser på flater som app eller web, så vil jeg definitivt anbefale Interaksjonsdesign.

Som student på Interaksjonsdesign lærer man å designe funksjonelle og brukervennlige webløsninger og apper. Gjennom utdanningen får studentene praktisk kompetanse innen blant annet UX-design, frontend-utvikling, brukertesting, wireframing og prototyping.

– På studiet får du hoppe inn i det kreative. Teorien du lærer på studiet blir brukt i praktiske oppgaver, og du får et innblikk i hvordan bransjen fungerer gjennom gjesteforelesere og lærere. Dette var til hjelp da vi skulle ut i arbeidslivet selv, forteller Øyvind.

Allerede før Øyvind startet på studiet hadde han lært seg Adobe-programmene på egenhånd, og ble leid inn av skolen til å undervise mens han fremdeles var student.

– Jeg holdt blant annet en workshop for klassen min i animasjon og After Effects.

Foto av en mann som sitter ved en kontorpult og jobber på en datamaskin.
Som UI-designer har Øyvind ansvar for hvordan Firis nettside og app ser ut. Det kan være alt fra layout, farger og fonter, til innhold som tekst og bilder. Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

Bygget nettverk på Kristiania

Øyvind forteller at det han verdsatte aller mest ved studiet var mulighetene til å møte likesinnede mennesker, og ha tid og anledning til å leve i den kreative bobla.

– På Interaksjonsdesign får du jobbe sammen med andre kreative mennesker som har de samme ambisjonene og interessene som deg selv.

Ifølge Øyvind utviklet han seg både faglig og personlig i løpet av studietiden på Kristiania – samtidig som han knyttet mange gode kontakter.

– Nettverksbygging er utrolig viktig i kreative yrker, og på Kristiania bygger du dette både med lærere, forelesere og medstudenter. Jeg har fortsatt daglig kontakt med flere fra klassen min, forteller Øyvind.

– Et attraktivt arbeidsmarked

På spørsmål om Øyvind vil anbefale fagskolestudiet til andre, er han ikke i tvil:

– Ønsker man å jobbe med design og brukeropplevelser på flater som app eller web, så vil jeg definitivt anbefale Interaksjonsdesign.

Ifølge Øyvind får man også en god innføring i prinsipper som er gjeldende utover app- og webdesign. Han oppfordrer andre som ønsker å jobbe som UI- eller UX-designer til å hoppe i det.

– Det er et attraktivt arbeidsmarked, og det er lite som tyder på at et godt design vil bli mindre viktig med årene, avslutter Øyvind. 

Content card