Foto av vinnerne av publikumsprisen under Amandus Blikkfang 2021, som holder frem en pokal og blomster.
Produksjonsteamet bak kortfilmen «Topp Tur»: Ingrid Langset Nedregård (klipp), Fridtjof Loen Steensgaard (innspillingsleder), Sophia Aronsen (regi og manus), Ester Lindberg (lyddesign), Liana Nagoeva (produsent) og Andrea Lopez Lyngholm (foto).Foto: Privat

Amandus BLIKKFANG er en ny festival for filmstudenter og unge filmskapere i bransjen. Her vises det beste av ung filmproduksjon fra Norge og resten av Norden. Sophia, som gikk ut av filmstudiet ved Kristiania i 2019, var manusforfatter og hadde regi på «Topp Tur». Med seg i produksjonsstaben hadde hun fem medstudenter fra filmutdanningen, og én student fra Musikkdesign.

Bilde av Sophia Aronsen som sitter ved et bord i en kantine og smiler bredt.
Sophia Aronsen droppet ut av videregående. Nå er hun en prisvinnende filmskaper, og har fått jobb i Monster Entertainment.Foto: Lucas Gaussen

– Det var veldig gøy og uforventet å bli tildelt publikumsprisen. Vi ble utrolig overrasket alle sammen, sier Sophia, og understreker at prisen er hele produksjonsteamets fortjeneste.

Kristiania ga meg ressursene jeg trengte for å utvikle meg som person og filmskaper 

Traff blink med humor

«Topp Tur» handler om et ungt kjærestepar som skal på sin første fjelltur sammen, men som ender opp med å krangle over bagateller. Filmen spiller på humor og situasjoner de fleste kan relatere til, og slo godt an hos publikum – som lo seg gjennom hele visningen.

– Jeg tror vi skilte oss ut med humor, og at publikum kjente seg igjen i scenarioene. Det viktigste vi ville oppnå med filmen var at seerne skulle synes det var gøy – og det håper jeg vi fikk vi til, sier Sophia. 

Fagansvarlig Finn Marius Mcalinden snakker varmt om Sophia og resten av studentteamet som står bak «Topp Tur».

– Sophia hadde en klar stemme og stil fra start av, som er nokså sjeldent hos ferske filmstudenter. Det tar ofte tid å utvikle seg som regissør og komme til det nivået som Sophia holdt fra start. Jeg tror denne tydelige stemmen spilte en stor rolle for prisen, sammen med en veldig solid stab – som leverte på høyt nivå i alle fagfunksjoner.

Foto av Sophia Aronsen som mottar pris og blomster på scenen.
Lykkelig prisvinner: Sophia på scenen under Amandus Blikkfang.Foto: Knut Toft Ødegård/Amandusfestivalen

Fikk jobbtilbud etter praksis

I dag jobber Sophia som produksjonsassistent i Monster Entertainment. Jobbtilbudet fikk hun etter å ha hatt praksis hos selskapet under studietiden ved Kristiania.

– I rollen som produksjonsassistent bidrar jeg med stort og smått, og sørger for god organisering på sett, forklarer Sophia.

Gjennom filmstudiet tilegnet Sophia seg kunnskap om alle leddene i en filmproduksjon. Denne kompetansen får hun bruk for på daglig basis, både i jobbsammenheng og i egne prosjekter.

– Jeg har fått kunnskap om de fleste stillinger innen filmproduksjon, fordi jeg har lært litt om alt og kjenner rollene til både dem foran og bak kamera. Dette gjør meg at jeg kan bidra på mange forskjellige områder, forklarer Sophia, og legger til at denne allsidige kompetansen kommer svært godt med når man skal ut i bransjen etter endt utdanning.

Foto av artist Aurora, Benjamin Langeland og Stian Servoss. I bildet står en gammel grammofon på et skrivebord..

Vant prestisjetung pris for Aurora-dokumentar

Engasjerte lærere

Sophia forteller om dedikerte lærere på filmstudiet, og at hun har fått god hjelp og veiledning – til og med etter at hun gikk ut av Kristiania.

– Det er virkelig engasjerte lærere, som er villige til å gå langt for at du skal prestere og utvikle deg. Vi fikk blant annet dekket søknadsgebyr til filmfestivaler vi ønsket å delta på. Jeg har også fått god hjelp etter jeg ble ferdig med studiene, med blant annet manuskorrektur og jobbsøking, sier Sophia.

Finn Marius Mcalinden og resten av lærerne på Kristiania er opptatt av å være tett på bransjen, for at studentene skal få mulighet til å skape seg et nettverk i løpet av studietiden.

– Vi har nære relasjoner i bransjen og sørger for at alle studentene får praksisplass. Vi er veldig sentrale i filmmiljøet i Oslo, og vil sørge for at studiet blir studentenes «fot innenfor» bransjen.

– På Kristiania har man tilgang på ressursene man trenger for å utvikle seg, både som person og filmskaper, tilføyer Sophia.

Content card – Filmstudiet og aktueltsak