Portrettfoto av Stefanie Dziadkowiec som står ute og smiler til kamera.
Stefanie Dziadkowiec hadde ingen tidligere erfaring med programmering da hun startet på Frontend-utvikling ved Fagskolen Kristiania. Etter knapt ett år på skolebenken, sikret hun seg fast jobb.Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland
Foto av Stefanie Dziadkowiec som sitter ved kontorpulten sin og jobber.
Ifølge Stefanie trenger man ikke ha forkunnskaper i faget for å søke Frontend-utvikling, men man bør være glad i problemløsning og teknisk arbeid.Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Året på Kristiania var det beste noensinne! Jeg valgte å studere her fordi jeg ønsket å komme meg raskt ut i arbeidslivet, forteller Stefanie, som nå jobber som junior frontend-utvikler i SATS.

Stefanie forteller om en sosial og spennende arbeidsplass som utfordrer henne både kreativt og logisk. I SATS samarbeider hun med andre frontend-utviklere, backend-utviklere, grafisk designere og innholdsprodusenter for å videreutvikle den digitale plattformen til treningssenteret.

Jobbene innenfor frontend-utvikling bare venter på folk!

Den tidligere læreren fra Chicago har alltid elsket å tilegne seg ny kunnskap – og i SATS får hun gjøre nettopp det.

– Som junior frontend-utvikler er en del av jobben min å lære programmeringsspråk og utvikle ny kode, sier hun.

Trenger ikke være mattegeni for å studere frontend

Frontend-utvikling er utøvelse av HTML, CSS og JavaScript, i utformingen av nettsider og web-applikasjoner. Stefanie forteller at hun aldri var særlig glad i matte på skolen, men at det ikke stod i veien for å lære programmering i voksen alder.

– Dersom man er nysgjerrig på programmering kan det være lurt å teste det ut online først: for selv om det ikke innebærer tung matematikk, er frontend-utvikling en teknisk utdanning, forklarer Stefanie.

Hun understreker at man ikke trenger å ha erfaring med programmering for å studere frontend-utvikling, men at man bør ha ferdighetene til å kunne lære faget.

Jente og gutt som ser på en mobil

Velg blant 20 fagskolestudier innen kreativitet og teknologi!

Se fagskolestudiene her


– Man må være glad i problemløsning og kunne tenke logisk. Samtidig er det slik at hvis du først kan ett programmeringsspråk, er det lett å lære seg flere. Om man ønsker å gå videre til å jobbe med for eksempel spillprogrammering, så er det fullt mulig.

Foto av Stefanie Dziadkowiec som sitter ved en kontorpult og jobber på en datamaskin. På skjermen ser man mange linjer med koding.
I USA jobbet Stefanie som lærer, og underviste i tysk og engelsk litteratur. Som frontend-utvikler i SATS jobber hun med å videreutvikle treningssenteret sin digitale plattform.Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

Gode minner fra studietiden

På Frontend-utvikling jobbet Stefanie og medstudentene som oftest med prosjektarbeid i grupper, noe hun trivdes veldig godt med.

– Jeg synes en av beste måtene å lære programmering på var å få mulighet til å hjelpe andre. Det var nyttig læring å forstå andres koder.

Et av de første prosjektene de jobbet med på studiet, var å lage en nettside for et politisk parti. Her kunne de selv velge om de ville lage en nettside for et eksisterende parti eller et oppdiktet parti.

– Oppgaver som dette passet meg svært godt, fordi det ga meg et spillerom til å utforske de mer kreative aspektene ved programmering. Det var utrolig moro å lage den første knappen som fungerte, sier Stefanie.

Klassen til Stefanie bestod av studenter i alle aldre, med forskjellige bakgrunner. Hun forteller om et inkluderende studentmiljø, hvor det var lett å bli kjent og trives.

– Jeg kom raskt i kontakt med de andre i klassen. En av lærerne ble en slags mentor for meg, og hjalp meg blant annet med jobbsøkingen.

Jente og gutt som ser på en mobil

Velg blant 20 fagskolestudier innen kreativitet og teknologi!

Se fagskolestudiene her

Stort behov for flere frontend-utviklere

Ifølge Stefanie er frontend-utvikling et aktuelt og fremtidsrettet studium, og hun oppfordrer flere til å velge samme vei som henne.

– Teknologien er i stadig utvikling, og det vil alltid være behov for folk som kan programmere. Jeg vet om flere fra min klasse som har fått jobbtilbud etter studiet. Jobbene innenfor frontend-utvikling bare venter på folk!

Content card double - studieside og aktueltsak

 • Foto av tre kvinnlige studenter som sitter i et klasserom og jobber på hver sin PC.

  Vil du også studere frontend-utvikling?

  Lær å programmere nettsider og web-applikasjoner ved bruk av HTML, CSS, JavaScript og frontend-bibliotek.
  Sjekk ut studiet her!
 • Christina Røise og Robert Egelund er i et klasserom på Fagskolen Kristiania. Robert har på seg hvit skjorte og briller, og sitter foran en Mac. Christina står ved siden av og har på seg en oransje genser.

  Derfor bør du ta en teknologiutdanning

  Bør man satse på en teknologiutdanning? Det mener rekrutteringskonsulentene Ingrid og Stina. Men, hvorfor det?
  Les hva ekspertene sier her!