Stian Kvålshagen avbildet utenfor Høyskolen Kristiania.
Stian Kvålshagen studere cybersikkerhet ved Høyskolen Kristiania og er strålende fornøyd med valget.Foto: Jonatan Arvid Quintero
Stian Kvålshagen avbilder utenfor Høyskolen Kristiania.
Stian bruker mye av fritiden på OsloCTF og anbefaler alle studenter å engasjere seg også utenom studiene.Foto: Jonatan Arvid Quintero

For noen mennesker er det veldig enkelt: De er aldri i tvil om hva de skal bli, og for Stian var det sånn. Han begynte IT-karrieren allerede på barnerommet og beskriver seg selv som en tekniker «by heart». 

– Men så gikk pappa bort, og da ble tankene om fremtiden snudd på hodet, forteller han.

26-åringen fra Bærum ønsket å ta over familiebedriften, og i fem år drev han derfor Baker Hansen i Sandvika – en erfaring han aldri ville vært foruten. Tech-drømmen levde likevel videre, og da Stian oppdaget at det fantes en bachelorgrad i cybersikkerhet ved Kristiania, kastet han seg rundt og søkte. Nå er han førsteårsstudent, klassens tillitsvalgt og storfornøyd med valget.

Studiemiljøet beskriver han som godt, med 209 studenter med varierende teknologibakgrunn. Til sammen utgjør de en stor og hyggelig gjeng som har det gøy og lærer mye.  

– Jeg kan lett sitte to timer ekstra med studiene uten at det tar energi. Det føles så riktig, og jeg koser meg skikkelig.

En ung mann sitter foran PC-en og jobber.

Derfor er studiet i cybersikkerhet viktig

Blir ettertraktet på arbeidsmarkedet og viktig i kampen mot nettkriminalitet.

Drømmer om å jobbe med penetrasjonstesting

Selv om Stian kun er et par måneder inn i første semester, er han allerede godt i gang med fag som programmering, digital teknologi, databaser og kreative webprosjekt. Han forteller at førsteåret hovedsakelig går ut på å lære det fundamentale – det som skal til for å forstå ulike IT-systemer. Deretter vil det bli mulig å spesialisere seg, og Stian vet allerede godt hva han ønsker å gjøre videre. 

– Jeg elsker penetrasjonstesting, som handler om å bryte seg inn i systemer og dokumentere hvordan man klarte det, slik at bedrifter kan tette sikkerhetshull. Dette er vanvittig spennende, og allerede noe jeg driver med utenom skolen.

Stian bruker nemlig store deler av fritiden på Capture The Flag (CTF), hvor alle som vil lære mer om IT-sikkerhet, kan være med å konkurrere i hacking.    

– Det er lurt å engasjere seg og bli med på ting også utenom studiene, som for eksempel CTF. På den måten lærer man ekstra mye, samtidig som man knytter kontakter og bygger nettverk.