Bilde av ung kvinne i lyse klær som står oppstilt for kamera.
Eva hadde valgt denne bacheloren helt fra starten om det fantes. Endelig er hun på riktig spor.Foto: Haakon Dueland

Eva Sophie Ørvik er ingen teoretiker. I alle fall synes hun ikke det selv. 26-åringen fra Langesund har alltid vært interessert i klima og miljø, men fant ikke helt studieretningen som ropte på henne.

Bilde av ung kvinne i lyse klær ved siden av frodig veggplante.
Eva føler seg veldig heldig som har en relevant jobb hun kan koble opp mot studiene sine.Foto: Haakon Dueland

– Det er ikke mange studier hvor man kan fordype seg i klima- og miljøsaken utenom typisk forskning- og biovitenskapsstudier, sier hun. 

I 2020 fikk Eva endelig ønsket om å utdanne seg innen i klima- og miljøspørsmål oppfylt. Hun fant nemlig bachelorgraden i bærekraft og forretningsutvikling på Kristiania.  

– Det var akkurat et sånt studium jeg hadde hatt lyst på fra starten av! Den traff på alt jeg vil jobbe med, samtidig som den var enkel å kombinere med graden jeg hadde fra før.

Kapret jobb som prosjektleder 

Studentlivet til Eva begynte dog allerede i 2016, da hun forsøkte seg på en bachelor i kunsthistorie. Det var totalt skivebom. 

– Det var for mye lesing, og for lite doing for min del, forteller hun. 

Hun byttet raskt over til en bachelorgrad i prosjektledelse kunst og kreativ næring på Kristiania, for å kunne være mer direkte involvert i det kreative. 

Heller ikke her traff hun blink – men hun hadde likevel kommet inn på et mer riktig karrierespor. Studiene var praktiske, og Eva fikk en fot inn i døra hos Arena Oslo i praksisperioden. Det viste seg å bli svært gunstig. 

– Etter praksis var jeg til og fra hos Arena Oslo i et års tid, og etter bacheloroppgaven var levert sommeren 2020 fikk jeg tilbud om fast jobb som prosjektleder, forteller hun. 

Bilde av ung blond kvinne med kort hår som smiler.
Drømmen om å jobbe hands-on er innen rekkevidde med studiet i bærekraft og forretningsutvikling.Foto: Haakon Dueland

Drømmen om å jobbe hands-on er innen rekkevidde med studiet i bærekraft og forretningsutvikling. Foto: Haakon Dueland

 
– Traff på alt jeg vil jobbe med  

Langesunderen begynte allerede som 14-åring å bli opptatt av bærekraft, og tok den gang et bevisst og opplyst valg om å bli vegetarianer. 

– Det startet med at jeg var opptatt av dyrs rettigheter, og fortsatte med at jeg så hvor skadelig kjøttproduksjon var for klimaet. I senere tid har engasjementet utviklet seg fra matproduksjon til også inkludere dette med sosial urettferdighet, nettopp fordi klimakrisen ofte rammer de av oss som har minst. 

Samtidig som Eva begynte å finne sin plass hos Arena Oslo, ble bacheloren i bærekraft og forretningsutvikling lansert. 

Bilde av ung kvinne i hvite klær som sitter på en benk og smiler.
Et noe utradisjonelt valg for mange, men Eva ønsker å jobbe med søppel og sirkulærøkonomi.Foto: Haakon Dueland

– Og det var akkurat et sånt studium jeg hadde hatt lyst på fra starten av! Den traff på alt jeg vil jobbe med, samtidig som den var enkel å kombinere med graden jeg hadde fra før, forteller hun. 

I motsetning til forskningsfagene som hun aldri så for seg selv gå inn i, var denne bachelorgraden midt i blinken for praktikeren. 

– Jeg kunne tenke meg å jobbe med avfallsresirkulering og sirkulærøkonomi. Det er veldig konkret, og etter stortingsvalget så føler jeg at man må ta klimasaken i egne hender.

– Det er mye politikk. Vi ser på hvordan klimaspørsmål fungerer i politisk sammenheng – og hvordan vi kan gjøre noe med det, forteller hun. Som spesielt positivt trekker hun frem gode forelesere som engasjerer studentene og legger til rette for gode diskusjoner i klassen. 

Arbeidstaker, fulltidsstudent og aktivist 

Nå har Eva mange baller i luften, som fulltidsstudent på andre året av ny bachelorgrad og 50 prosent stilling som prosjektleder i Arena Oslo. 

– Man må være disiplinert, uten tvil. Det er mye ansvar, men samtidig liker jeg at jeg får jeg brukt hodet. Skal man være ambisiøs, må man være smart – som for eksempel å bruke jobben og studiet godt om hverandre. Men jeg må innrømme at av og til tenker jeg at det bare hadde vært deilig å jobbe i kafé igjen, sier hun og ler. 

På toppen av både jobb og studier, engasjerer 26-åringen seg også i klimasaken. Hun er ofte å se på festivaler og andre arrangementer, og er medvirkende i bærekraftstrategien til Kristiania. Her sitter hun i gruppen som legger plan for samarbeid med arbeidslivet. 

– Det er viktig for studenter å engasjere seg utover studiet sitt. Det er mange som glemmer at det er når man er student man ofte har tid til det. Vis deg frem, spør om du kan være med, om du kan lære eller om du kan være praktikant. Knytt nettverk – du vet aldri hvem som er din neste arbeidsgiver.  

Foto av mannlig veileder med mobiltelefon.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

Karriere i søpla 

Den mangeårige klimaforkjemperen har allerede gjort seg opp noen tanker om hva hun vil gjøre i årene som kommer. 

– Jeg tenkte lenge at det kunne vært spennende å gå inn i politikken, og jobbe med miljøpolitikk. Jeg vet bare ikke om det er hands-on nok for meg. 

Løsningen på karrieren hennes finnes kanskje i søpla. Bokstavelig talt. 

– Jeg kunne tenke meg å jobbe med avfallsresirkulering og sirkulærøkonomi. Det er veldig konkret, og etter stortingsvalget så føler jeg at man må ta klimasaken i egne hender – våge å drømme og være litt ambisiøs, avslutter hun.