Bilde av ung mann som står oppstilt for kamera i en skoleaula.
Even er hverken teknologinerd eller hadde noen forkunnskaper før han begynte å studere. Det trengte han heller ikke.Foto: Høyskolen Kristiania/Haakon Dueland

Even Olsbø ville få seg en utdanning etter åtte år i Forsvaret. 28-åringen fra Olden på Vestlandet trengte en forandring i livet, men visste ikke helt hvor han skulle begynne. En veiledningstime på Kristiania ga han svaret han trengte.  

Bilde av ung mann som sitter fremoverlent i en sofa.
Even er engasjert som instituttassistent, og er med på å skape et godt studiemiljø.Foto: Haakon Dueland

– Det var til stor hjelp å snakke med studentambassadørene for å finne ut hva som passet meg. Jeg visste jeg ønsket å jobbe med mennesker, og gjerne tenke kreativt for å bidra til kompetanseutvikling på arbeidsplassen. Sammen landet vi på at HR var et naturlig valg, forteller Even, som nå tar en Bachelor i HR, teknologi- og digitaliseringsledelse ved Kristiania. 

– Da er det lurt å skaffe seg den nødvendige kompetansen. Ikke bare for å sikre sin egen fremtidige jobb, men også kunne være med på den utviklingen som skjer.

Stor appell   

Vestlendingen synes teknologi og digitalisering sett i større sammenheng er veldig spennende, og er veldig interessert i hvordan man kan utvikle samfunnet og fremtidens arbeidsplasser ved å bruke menneskelige ressurser.   

– Å kunne jobbe med rekruttering og kompetanseutvikling, og å se på hvordan teknologi kan skape nye arbeidsplasser ved å digitalisere og automatisere oppgaver for å fristille menneskelige ressurser, hadde stor appell i valget av studier, forteller han.   

Even sier han er veldig bevisst på at arbeidsplassen er i endring, og at teknologi vil påvirke hvordan vi jobber i stadig økende grad.   

– Da er det lurt å skaffe seg den nødvendige kompetansen. Ikke bare for å sikre sin egen fremtidige jobb, men også kunne være med på den utviklingen som skjer – og samtidig bidra til å skape nye arbeidsplasser, sier han.  

Foto av mannlig veileder med mobiltelefon.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

Åpner døren for to bachelorgrader   

28-åringen går nå på andre året av det som er et nytt og fremtidsrettet bachelorstudium, som åpner dørene for nye og spennende muligheter for HR-studenter.   

– Alle HR-linjene på Kristiania har felles emner det første året, samt noen ytterligere fellesfag gjennom studieløpet. Etter endt bachelorgrad får man muligheten til å ta det som kalles en dobbel bachelor, forteller Even.   

En dobbel bachelorgrad betyr at går ett år ekstra hvor man tar fire emner, for så å dra ut i praksis for å få førstehåndskunnskap om HR management det andre semesteret og skriver en oppgave om dette, i stedet for en ny bacheloroppgave. Når man er ferdig etter totalt fire år, kan man vise til intet mindre enn to fullverdige bachelorgrader.

Bilde av ung mann sittende i en sofa.
Even trekker flere ganger frem hvor spennende han synes det er å besøke, og få besøk av bedrifter.Foto: Haakon Dueland

På Kristiania har Even også fått anledning til å jobbe som studentambassadør – og er nå ansatt som instituttassistent hvor han bidrar til en positiv utvikling i klassemiljøet på skolen. Skolen har tradisjon for å engasjere studenter i stillinger som studentambassadører, assistenter, og i enkelte verv og stillinger i linjeforeninger. 

– Man må ikke være superinteressert i teknologi eller ha noen forkunnskaper. Det handler mest om å få en forståelse for hvordan teknologi påvirker HR-feltet, og hva arbeidslivet snakker om seg imellom.

– Da får man anledning til å utvide sitt eget nettverk, og få seg praksisplasser eller deltidsjobber under studiene, forteller Even. 

Må ikke være teknologinerd for å studere  

Even beskriver HR-studiet som lett tilgjengelig for alle som ønsker å jobbe med utvikling av menneskelige ressurser.   

– Man må ikke være superinteressert i teknologi eller ha noen forkunnskaper. Det handler mest om å få en forståelse for hvordan teknologi påvirker HR-feltet, og hva arbeidslivet snakker om seg imellom. Det er ingen tung programmering eller noe sånt, forteller han. 

Han trekker også frem foreleserne som dyktige veiledere gjennom studiet, som har masse god erfaring som studentene får dra nytte av.   

– Mange har ledererfaring fra arbeidslivet, og flere har hatt egne konsulentfirma. De sitter på førstehåndskunnskap om hvordan bedriftene fungerer, og hva de er ute etter. Det er veldig bra for oss som studenter, forteller han.   

I tillegg er det flere gjesteforelesere fra arbeidslivet som kommer for å gi studentene innsikt i muligheter i både arbeidsliv og i teknologien som utvikles. 

– Vi drar også ut og besøker disse, for å se hva de jobber med, og hvordan. Det gir oss hele tiden gode muligheter for å knytte nettverk med bransjen, som kan komme til gode på et senere tidspunkt, avslutter han.