Foto av man som ser i kamera
Piotr Cholodzinski er lidenskapelig opptatt av å lære unge skuespillerstudenter å forstå alle fasetter ved teaterfaget.

– Dette har vært en lang prosess som ikke er «bare-bare». Jeg er takknemlig for denne annerkjennelsen for min pedagogiske og kunstneriske innsats, forteller Cholodzinski.  

Den nybakte professoren har jobbet som regissør i mange år og har bred erfaring fra forskjellige land. I tillegg til Norge har Cholodzinski jobbet i Danmark, Finland, Frankrike, Polen – og Japan.  

Når han nå går fra studieprogramleder til professor, skal han forske og undervise på fulltid.  

– Nå kan jeg konsentrere meg mer om den delen. Dette vil gi meg en ny type frihet og jeg gleder meg masse til å fordype meg i forskningen min, forteller han. 

Klassisk og nyere skuespill 

Cholodzinski har doktorgraden sin fra National teaterakademi i Warszawa og har vært ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania siden 2013. Underveis har han skaffet seg pedagogisk erfaring med scenekunst. 

Det er viktig at studentene skaper kunst, men også reflekterer over faglige prosesser.

Professoren er svært opptatt av at hans studenter, i tillegg til klassisk skuespillermetode, skal få bred kunnskap om forskjellige nyere typer skuespillermetoder. Han vektlegger aktuell estetikk, virkemidler og problemstillinger i scenekunstfeltet både internasjonalt og nasjonalt.  

– I tillegg til det klassiske ved faget, er jeg opptatt av det som gjelder her og nå. For meg er det viktig at studentene kan skape kunst på scenen, men også reflektere og argumentere over faglige prosesser og sette ord på eget rollearbeid og kunstnerisk utviklingsarbeid, forteller professoren. 

Egen kunst og forskning 

Cholodzinski har fått mange gratulasjoner fra kollegaer. Han sier at det har vært givende og spennende å være studieprogramleder ved Institutt for scenekunst ved Høyskolen Kristiania. Sammen med flinke kollegaer har han skapt en utdanning med et spennende og internasjonalt program. I desember hentet han for andre gang inn EU-midler som han og hans studenter skal bruke til å utvikle et nytt kunstnerisk prosjekt sammen med internasjonale samarbeidspartnere.

Foto av en scene med konfeti
Henter inn EU-midler for andre gang Høyskolen representert som eneste norske partner

– Det er litt vemodig å forlate stillingen som studieprogramleder. Bachelor i skuespill (lenke) har vært «barnet» mitt. Samtidig er jeg veldig glad for å kunne konsentrere meg fullt om å skape egen kunst og drive mer med egen forskning, forteller Cholodzinski.

Foto av mann som går tur i fjellet
Cholodzinski når mange topper – både privat og akademisk. Foto: Privat

Forestilling for kongeparet 

Professoren mener at han arbeider i et felt som er svært spennende, fordi det er såpass ungt. Han har en stor lidenskap for å revitalisere klassikere, altså å tolke eldre stykker slik at de angår samtiden. Mye av forskningen hans de siste årene har handlet om hvordan man krysser samtidsdans med samtidsteater. En annen lidenskap Cholodzinski har, er å gå tur i fjellet. 

– Fjelltopper har blitt min nye «passion»! I fjor var jeg for første gang på Sunnmøre med min kone, og det var helt fantastisk, forteller han entusiastisk.

Cholodzinski har også gått mange fjellturer i Lofoten, der han bodde i noen år. Da han var teaterleder i Nordland fylke produserte han en forestilling om vikinger på Borg Museum. Ved åpningen av stykket deltok Kong Harald. Hans Majestet likte forestillingen så godt at han bad Cholodzinski om å lage en miniversjon på engelsk i forbindelse med feiringen av kongeparets bursdagsfeiring i Lofoten.  

Spansk og polsk samarbeid 

Fremover planlegger professoren samarbeidsprosjekt med teatre i både Polen og Spania. Pandemien har satt det hele på pause, men målet er å sette opp en forestilling med Royal Theatre Acadamy i Madrid til høsten.  

– Jeg føler meg veldig heldig som får gjøre så mye internasjonalt, spennende arbeid på Høyskolen Kristiania. Her har jeg utrolig gode kollegaer og en veldig hyggelig arbeidsplass, forteller han.  

Cholodzinski synes det er flott at fagmiljøet på høyskolen har vokst seg såpass stort, og han gleder seg veldig til åpningen av Urtegata. Her skal Norges største kunstfaglige miljø samles. Selv har han som studieprogramleder invitert anerkjente kunstnere fra Helsinki, Paris, München og Madrid som gjesteforelesere. Han synes det er gøy at det er kort vei fra idé til avgjørelse på Kristiania og at det mulig å gjennomføre ulike prosjekter med samarbeidspartnere fra andre land. 

Jørn Mortensen, dekan på School og Arts, Design, and Media, føler seg heldig som har Cholodzinski som kollega ved høyskolen. 

– Piotr Cholodzinski er en regissør av internasjonalt format som er lidenskapelig opptatt av å lære unge skuespillerstudenter å forstå alle fasetter ved teaterfaget. Vi er heldig som har Piotr ved Høyskolen Kristiania, avslutter Jørn. 

Vi gratulerer den nybakte professoren med opprykk og ser frem til mer spennende kunstforskning!

Content Card Double

  • Foto av en gruppe mennekser som skal ha forestilling

    School of Arts, Design, and Media

    School of Arts, Design, and Media er med sine 1700 studenter og 130 faglige årsverk det største kreative og kunstfaglige miljøet på universitets- og høyskolenivå i Norge.
  • Skuespillere på sett. Bachelor i skuespill ved Høyskolen Kristiania.

    Skuespill

    Ikke bare drøm om et liv på scenen eller foran kameraet – ta vår skuespillerutdanning og gjør drømmen mulig!