Portrettfoto av Olav Rune tatt i kantinen på Høyskolen Kristiania i Bergen.
Olav Rune Øverland, foreleser ved Høyskolen Kristiania i Bergen.

Olav Rune Øverland har en imponerende karriere å vise til. Til tross for travle dager er han også en engasjert foreleser ved Kristiania i Bergen.

– De som er ferdigutdannet ved Kristiania skal gå ut herfra og være med på å forme fremtidens Norge, sier Øverland.

Mener studentene blir godt forberedt

Bergenseren startet å jobbe som foreleser på Bachelor i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling i 2018. Fra høsten 2021 deles studiet i to: Bachelor i entreprenørskap og Bachelor i innovasjon og forretningsutvikling.

– En bachelorgrad innen entreprenørskap eller innovasjon og forretningsutvikling vil forberede deg godt til det du kan møte på i næringslivet, sier Øverland.

Han forteller at det er givende å kunne dele sine erfaringer på høyskolen, og at det er spennende å se hvor mye studentene utvikler seg i løpet av tre år.

Aktuelle studier for fremtiden

Olav i dress fotografert foran stort vindu.
Olav Rune Øverland mener Bachelor i entreprenørskap og Bachelor i innovasjon og forretningsutvikling er studier for fremtiden.

Ifølge Øverland skiller Kristiania seg ut fra andre utdanningsinstitusjoner. 

– Næringslivet har oppdaget Kristiania nå. Studentene har ofte en verdifull bakgrunn, og tilegner seg mye relevant og praktisk kunnskap i løpet av studieløpet.

Foreleseren mener at Bachelor i entreprenørskap og Bachelor i innovasjon og forretningsutvikling er tidsaktuelle studier.

– Som avgangsstudent fra Kristiania kan du utfordre den tradisjonelle norske modellen; å jobbe i offentlig sektor på en trygg arbeidsplass. De som prøver å utvikle nye løsninger og modeller vil være med på å forme fremtidens arbeidsliv.

Her kan du lese hva studentene Isac og Camilla synes om studentmiljøet på Kristiania.

Startet med en telefon og PC

Selv ble Øverland gründer sammen med Tor Sydnes i 2000. Duoen startet Wassum Investment Consulting AS, nå kjent som Gabler AS.

– Det er rart å tenke på at det hele startet med en telefon og en PC, og i dag har selskapet høy omsetning, inntjening og over hundre ansatte, forteller han.  

Tobias og Markus startet egen bedrift ved siden av studiene

Etter 17 år i selskapet solgte han seg ut av Gabler AS med god fortjeneste. Nå er han aktuell som styreleder i blant annet PNGR AS og Quantfolio AS.

– PNGR er en applikasjon som skal gi folk oversikt over privatøkonomien deres på en enkel måte. Appen er under utvikling og testlanseres i disse dager.

– Noen våger, tør og lykkes

Med over 30 års erfaring har Øverland noen tips å komme med til unge mennesker som drømmer om å starte sin egen bedrift en dag:

– Å starte eget selskap krever is i magen og risikovilje. Noen våger, tør og lykkes. Andre våger, tør og mislykkes. Det er viktig å feile litt – det gir gode erfaringer og kunnskap.

– Du må ikke ha hus og bil på plass før du er 30 år. De tingene kan du skaffe deg etter hvert. Har du drivkraft og interesse kan du komme langt som gründer, innovatør eller forretningsutvikler!

Content card: Bachelor i Entreprenørskap og Bachelor i innovasjon og forretningsutvikling