Foto av en mann i gaten utenfor Fagskolen Kristiania i Bergen.
Amund Halgunset er svært fornøyd med studiet på Fagskolen Kristiania.

– Jeg har alltid hatt en interesse for spill, men aldri satt meg inn i hvordan de faktisk blir laget.

Amund var sulten på nye utfordringer, og endte høsten 2020 opp med å starte på 3D og animasjon ved Kristiania i Bergen. Dette skulle vise seg å være midt i blinken for 20-åringen. Nå har utdanningen blitt enda mer spesialisert: Fra høsten 2021 kan man studere enten Spillgrafikk og animasjon (Oslo og Bergen), eller VFX-produksjon (Oslo).

– Det er fint at studieprogrammet blir enda mer spesialisert, det blir nå mer spisset inn mot en spillbransje som er i stadig utvikling, forteller Amund.

Får kompetansen bransjen etterspør

Helge Kirkaune jobber som hovedlærer i 3D og animasjon samt grafisk design på Kristiania. Han hilser endringen velkommen.

– Denne endringen er viktig for at utdanningen skal være oppdatert på det som skjer i bransjen. Det er viktig at de vi utdanner har den kompetansen som bransjen etterspør, fastslår Kirkaune. 

Kirkaune vil fortsatt være hovedlærer for utdanningen, men det kommer til å bli noen endringer i faget. Programvarene som benyttes i dag vil byttes ut med bransjeledende programmer innen spill- og animasjonsbransjen.

Møt Amund Halgunset som studerer 3D og animasjon ved Fagskolen Kristiania i Bergen!

Uendelige muligheter

Amund hadde lenge sett for seg en karriere innen filmbransjen, men etter et halvt år på den kreative fagskoleutdanningen har trønderen nå endret mening. 

 Det er ingen grenser på hva man kan jobbe med.

– Kompetansen jeg får fra denne utdanningen kan brukes i så mange forskjellige bransjer. Jeg føler meg ikke låst til ett konkret yrke, her er mulighetene mange, slår Amund fast.

Trønderen understreker at dette er en utdanning som kan åpne mange dører i ulike bransjer – man trenger nødvendigvis ikke ende opp i spillbransjen. I dag har de aller fleste store selskaper – uavhengig av industri og sektor – behov for kompetente folk som kan produsere illustrasjoner, filmer og modeller.

– Markedet er i stadig vekst, og det er ingen tvil om at dette er en kompetanse som vil bli mer og mer ettertraktet. Store aktører som for eksempel IKEA og Statens Vegvesen benytter seg av modellering og animasjoner i sin markedsføring, sier han.

Foto av en person som sitter ved et tegnebrett og jobber.

Spillgrafikk og animasjon

Har du lyst til å være med på å skape fremtidens spillopplevelser?

Animasjon finnes over alt i dagens samfunn. Alt fra filmer og spill, til reklame, nettsider eller apper inneholder i stor grad ulike typer animasjoner. 

– Vi gjør en jobb som veldig mange ser, men kanskje ikke alltid tenker over hvor mye jobb som ligger bak. I det store bildet er bransjen vår fortsatt ganske liten, men jeg syns det er gøy å se at vi får mer og mer anerkjennelse.

Amund forteller at han selv har vokst opp med spill som Pokémon og Minecraft. Han synes det er morsomt å se hvor stor utviklingen har vært frem til nå, og gleder seg til å være med på reisen videre.

 – Det er spennende å se denne utviklingen på nært hold, og det får vi her på Kristiania.

Foto av en mann som holder opp en telefon og smiler til kamera.

Trenger du hjelp med å velge studier?

 – Godt klassemiljø

Kristiania er kjent for å tilby praktisk rettede utdanninger hvor studentene i stor grad lærer å anvende teorier i praksis.

– Vi jobber som oftest individuelt med prosjekter, klassemiljøet er likevel veldig godt. Det er alltid rom for å gi hverandre tilbakemeldinger og konstruktiv kritikk, det er med andre ord stor takhøyde her.

Han forteller at han selv ennå ikke helt har bestemt seg for hvilken retning han ønsker å spesialisere seg i. Nettopp derfor passer denne fagskoleutdanningen perfekt.

– Vi er heldige som får innsikt i alle deler av denne bransjen, samtidig som vi også får prøve ut de forskjellige fagfunksjonene. Dette vil på sikt gjøre det mye lettere for oss å finne ut hvilken vei som passer oss best, avslutter Amund.

AVA of Norway + studentmiljø