Christopher Harestad, Agnete Matre og Anna Færøy står utenfor deres lokale på Askøy. De poserer med produkter fra AVA of Norway foran en bil.
Christopher Harestad, Agnete Matre og Anna Færøy med produkter fra AVA of Norway.Foto: Isac Kvello

Trioen har alle tatt en fagskoleutdanning ved Kristiania i Bergen. Christopher sitter på en utdanning innen grafisk design og ble uteksaminert i 2017, mens Anna og Agnete studerte fotografi sammen fra 2012 til 2014. Noen år senere skulle alle tre lande hver sin stilling hos en fersk gründerbedrift på Askøy utenfor Bergen, høytrykkspyler-firmaet AVA of Norway 

Best i Norge  

– Det er en gründerbedrift som har skutt i været, vi er for øyeblikket markedsledere i Norge og det er så klart ganske stort. Det er veldig moro for oss som har vært med så lenge og se at vi vokser, forteller Anna stolt.  

Agnete var den første som startet hos AVA of Norway. Sommeren 2018 gikk hun inn i rollen som grafisk designer. Få uker etter at hun tok sine første steg inn i kontorlokalene på Askøy, var også rogalendingen Christopher på plass i samme rolle.  

Ett år senere åpnet det seg enda en stilling i den lille kommunikasjonsavdelingen, to skulle nå bli tre. For Agnete var det ingen tvil om hvem som skulle tre inn i den nye rollen, nemlig hennes gamle klassekamerat, Anna. Sensommeren 2019 startet Anna i rollen som Art Director og team leder.  

 – Mange har kanskje som mål å starte i et byrå etter endt utdanning, men faktum er at som ansatt i en gründerbedrift får man et mye mer allsidig læringsutbytte. I starten gjorde vi alt fra lagerarbeid og grafisk design, til kundeservice og regnskap, forteller Agnete. 

Studentveileder som holder telefonen oppe foran ansiktet. Ser i kamera og smiler.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne

Kreativ av natur

Christopher sitter foran en pc skjerm. På skjermen jobbes det med grafisk design.
Christopher i sitt rette element. På denne skjermen lages alle designene til AVA of Norway.

Christopher har alltid hatt interesse for kreativt arbeid. Fra tidlig av var han en mester på å tegne og male, og familien oppfordret han stadig til å velge en kreativ utdanning. Etter å ha testet ut en del ulike yrker, fant han etter hvert ut at en utdanning innen grafisk design passet ham midt i blinken. Han hadde imidlertid aldri sett for seg at han skulle jobbe med høytrykkspylere, men i dag føles det mer naturlig enn noe annet.  

Jo mer jeg arbeidet med det, jo større ble interessen. Vi får et eierskapsforhold til de produktene vi produserer, slår Christopher fast. 

Til tross for at han startet i en rolle som grafisk designer, fikk han i likhet med jentene også høstet erfaring fra andre arbeidsområder hos selskapet. Det var mange praktiske arbeidsoppgaver, og en bratt læringskurve. 

– Det har hjulpet oss på veien at vi har bidratt innen så mange deler av organisasjonen, for da vet vi hvordan ting fungerer i de andre leddene også. Vi får en stor forståelse av det som skjer rundt oss, sier Anna.  

Verdifullt læringsutbytte 

Noe alle tre er enige om, er at utdanningen på Kristiania har gitt de et klart konkurransefortrinn senere i livet. 

Alle kan lese seg opp på det teoretiske, men det er gull verdt å vite hvordan ting faktisk gjøres. 

– Kristiania skiller seg ut fordi du lærer ting i praksis. Dette gir deg også et fortrinn  jobbmarkedet. Alle kan lese seg opp på det teoretiske, men det er gull verdt å vite hvordan ting faktisk gjøres. Derfor fikk vi ingen overraskelser da vi skulle ut i arbeidslivet, forteller Agnete.  

Foto av Anna som vasker frontruten på en bil ute i regnet med utstyr fra AVA of Norway.
Anna demonstrerer hvor lett man får frontruten ren med mikrofibermoppen fra AVA of Norway.

– Andre studier innen grafisk design er mer teoritunge, men det hjelper ikke å kunne all teorien rundt for eksempel fonter hvis du ikke vet hvordan man skal bruke de i praksis. Det gjør deg mye mer rustet når du kommer ut i arbeidslivet, og har på mange måter gjort læringsprosessen enklere, sier Christopher bekreftende. 

Gjengen mener at det å lære av folk som jobber i feltet samtidig som de underviser, har vært med på å gi en solid praktisk tilknytning til bransjene 

Fordelene med gründerbedrift 

De tidligere fagskole-studentene beskriver tiden hos den prisbelønte gründerbedriften som en spennende reise fylt med allsidige erfaringer og opplevelser.  

– Fordelen med å starte i en sånn type bedrift er at du ikke blir "låst” til en ting, du får mulighet til å gjøre så mye forskjellig. Vi hadde jo et ønske om å jobbe konkret med det vi utdannet oss som, men vi liker også å gjøre flere ting. Det å få være med på hele reisen, og se at det blir flere og flere på kontoret er veldig gøy, sier Christopher mens jentene nikker bekreftende. 

I dag utgjør de hele kommunikasjonsavdelingen til selskapet, som er i stadig vekst. De beskriver en hverdag preget av høyt tempo og mye samarbeid på tvers av avdelingene.  

– Det som trigget meg til å velge en gründerbedrift var å få være med å bygge opp et selskap og være en del av det tidlig i prosessen. Vi fikk være med å forme selskapet i samarbeid med andre avdelinger, noe som var veldig spennende, slår Agnete fast. 

Agnete Matre sitter og ser på skjermen der hun jobber med alt fra kundeservice til grafisk design.
Her jobber Agnete Matre med alt fra kundeservice til grafisk design.

Jeg synes det er veldig spennende å se hvor langt vi kan nå og hvor stort AVA of Norway kan bli. 

Det er for øyeblikket ingen andre som lager høytrykkspylere i Norge. Selskapet har to produktutviklere som tegner produktet fra bunnen og utvikler helt nye funksjoner som ikke finnes ellers på markedet. 

– Det er nettopp dette som er gøy, for vi får jobbe med helt nye innovative produkter som ingen har gjort før oss. Jeg synes det er veldig spennende å se hvor langt vi kan nå og hvor stort AVA of Norway kan bli, forteller Christopher stolt. 

Sammen vil de gi et tips til alle som vurderer en fagskoleutdanning 

En kreativ utdanning kan åpne mange dører, og man kommer langt ved å tenke utenfor boksen når man skal ut i arbeidslivet. Mottoet «learning by doing» er blitt et anker i vår hverdag, ikke vær redd for å spørre eller å gjøre noe for første gang, avslutter trioen.

Fagskole + grafisk design