Ung kvinne i lys kåpe og mørkt skjerf smiler til kamera
Aniva la først sin elsk på HR-faget, og søkte så mye kunnskap som mulig hun kunne ta med seg inn i karrieren.Foto: Haakon Dueland

Aniva er en dame med høy arbeidskapasitet. Hun var med på å starte Studentunionen på Høyskolen Kristiania i Bergen. Hun har hatt verv som både studentambassadør, fadderansvarlig og HR-ansvarlig. Samtidig som hun tok en mastergrad i ledelse, jobbet hun som praksisrådgiver.

Hjertet hennes slår for både menneske og kunnskap.

– For meg har det handlet om å kunne leke seg med kunnskap og utvide kompetansen på ulike områder. Ikke bare klatre opp gradene. Det har vært viktig å ta med meg erfaring fra mange forskjellige områder inn i jobben i HR, forteller Aniva.

Verdifulle verv

Kvinne i grønn genser lener seg mot hvit vegg og smiler til kamera
Aniva har fått mer variert erfaring fra både studier og karriere enn de fleste på hennes alder.Foto: Haakon Dueland

29-åringen var godt i gang med et årsstudium i drama og sceneteknikk da Høyskolen Kristiania lanserte bachelorgraden i HR og personalledelse i Bergen. Året var 2013.

– Alt jeg leste i pensumbøkene ble satt rett ut i praksis.

– Jeg leste om studiet og kjente at det snakket til meg. Jeg søkte meg inn, og falt umiddelbart pladask for skolen, forteller Aniva.

Studieårene i Bergen ble travle. Etter å ha møtt på to studenter som hadde vært aktive i Studentunionen Høyskolen Kristiania i Oslo, bestemte de seg for å opprette en egen studentunion i Bergen.

– Det var utrolig spennende å møte studenter fra andre linjer enn den jeg gikk i oppstartsprosessen. Studentunionen ble raskt «min baby», ler hun.

Den ivrige studenten tok så på seg en rekke verv. Hennes interesse lå i å hjelpe andre studenter, og i prosessen fikk hun verdifull erfaring som har kommet til nytte senere i livet.

– Jeg ble blant annet HR-ansvarlig, og det gikk jo hånd i hanske med det jeg studerte. Jeg lærte masse praktisk som rekruttering, trivsel i organisasjon – og litt konflikthåndtering, sier hun og smiler.

– Alt jeg leste i pensumbøkene ble satt rett ut i praksis, fortsetter hun.

Foto av ung kvinne med høyhalset genser.

På Master i ledelse lærer studentene om fremtidens teknologi

Å si opp, og bli sagt opp

Etter endt bachelorgrad sikret hun seg jobb som HR-rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Aniva elsket jobben, og fikk seg ytterligere erfaring i lekestativet. Deretter fikk hun kjenne på en ny erfaring.

– Høsten 2018 mistet jeg jobben i en nedbemanning i organisasjonen. Det var utrolig spesielt å sitte som HR-person og si opp folk på mandagen, for så å sitte i eget drøftelsesmøte på tirsdagen. Der fikk jeg beskjed om at det var en overveiende sannsynlighet for at jeg selv skulle miste jobben. Dagen etter var det tilbake til det å si opp folk igjen, forteller hun.

– Det var mildt sagt en spesiell situasjon, men også veldig unikt på sin egen måte. Det er en erfaring jeg er takknemlig for, på godt og vondt, fortsetter hun.

Aniva har nå fått kjenne på å sitte på begge sider av bordet, men ser på det som enda en økning i kompetansen. Klatrestativet var blitt større.

Kvinne i lys, rutete vinterkåpe og skjerf ser utover med bybildet i bakgrunnen.
Aniva så på oppsigelsen som en mulighet til å lære, og er takknemlig for selv den erfaringen i dag. Foto: Haakon Dueland

Kristiania-ånden

Etter oppsigelsen gikk hun inn i tenkeboksen for å finne ut hva hun ville gjøre videre. Hun fikk kontakt med en tidligere foreleser på Høyskolen Kristiania som tipset henne om en ledig stilling ved skolen.

– Da fikk jeg en jobb som praksisrådgiver, og startet på Master i ledelse. Jeg hadde savnet skolen og fikk endelig en mulighet til å gjenoppta kontakten med gamle forelesere. Det var veldig lett å slå til når det tilbudet lå på bordet. Dette var det klatrestativet jeg trengte, forteller hun.

– Det føltes helt riktig å ta en mastergrad. Og jeg var glad jeg hadde jobbet to år før jeg gikk i gang med masteren. Det gjorde at jeg kom inn med en annen forståelse for teori, men samtidig misunnet jeg de som kom rett fra bachelorstudier. Jeg hadde rett og slett glemt litt hvordan jeg skulle dykke ned i teorien, men det løsnet heldigvis fort, fortsetter hun.

Aniva og hennes medstudenter ble svært sammensveiset.

Kvinne i lys, mønstret vinterkåpe smiler mot kamera
I søken på kunnskap og lidenskap landet Aniva drømmejobben som HR business partner etter endt masterutdanning.Foto: Haakon Dueland

– Som masterstudent har man eget masterområde. Det, og at det er små klasser på Kristiania, gjorde at miljøet ble veldig tett. Vi ble fort veldig sammensveiset. Jeg tror det bare er «Kristiania-ånden» som gjør at det blir sånn, sier hun og fortsetter:

– Mange sa til meg at det man leser på studiet ikke er relevant for arbeidslivet. Da tenker jeg litt sånn «hvor har dere studert?»

– Som masterstudent har man liksom tatt et valg om å studere videre, og det blir et slags tankesett hvor alle tenker «vi har lyst å lære enda mer». Og så får man en unik relasjon til foreleserne. Jeg husker en foreleser inviterte hele klassen ut på bowling etter en økt, som bare viser at foreleserne også tar et ansvar for inkludering og miljø på skolen, sier hun.

Litt flaks, litt guts – og en master i bunn

En av nøkkelfaktorene til hvorfor Aniva likte studiene på Høyskolen Kristiania så godt, var teori i praksis og nærhet til næringslivet.

– Jeg husker da jeg skulle begynne i jobb, var det mange som sa til meg at det man leser på studiet ikke er relevant for arbeidslivet. Da tenker jeg litt sånn «hvor har dere studert, sier hun.

– Mye av det kommer nok av at foreleserne jeg har hatt er bransjefolk som tar med seg erfaring og praktiske eksempler inn i undervisningen.

På tross av trivselen, kjente Aniva at hun savnet HR-faget. Så da det nærmet seg levering av masteroppgaven, begynte hun å kontakte gamle referanser. Kort tid etter fikk hun et tilbud hun ikke kunne la gå fra seg.

– Min tidligere sjef i LHL tipset meg om et ledig vikariat som HR Business Partner i IF. Dette er en jobb som det veldig ofte kreves lang erfaring for å få, forteller hun.

Aniva søkte, og fikk sin første smak på drømmejobben. En jobb hun sier selv at hun aldri hadde fått uten masteren i ledelse i bunn.

– Så startet jeg med et vikariat som HR Business Partner for "commercial claims". Et vikariat som etter planen skulle vært over mai 2020. Men etter fire måneder fikk jeg fast stilling som HR Business Partner for alle IF sine kundesentre og eksternt salg i Norge. Nå sitter jeg i ledergruppen og jobber tett med deres ledere og team. En utrolig spennende, utfordrende og lærerik rolle!

Hun fortsetter:

– Man får en helt annen tyngde og forståelse med en mastergrad enn det man gjør på en bachelor. Jeg gikk ut mye mer ydmyk enn jeg gjorde etter bacheloren. Jeg vet ikke helt om jeg var kvalifisert til denne jobben, men hvis de tør å satse på en ung, litt naiv og energisk person – så tør jeg det også. Jeg hadde litt flaks, litt guts og en master i bunn.

Foto av ung kvinne som viser en PC-skjerm til to unge menn.

Master i ledelse

En master i ledelse gir deg kunnskap om hvordan du kan utøve ledelse i og av organisasjoner, i tillegg til å samspille med aktuelle interessenter i omgivelsene.
Les mer og søk her