Maria står i strikkegenser i redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Bak henne står det noen kolleger.
Maria Vilster mener praksisen i Hamar Arbeiderblad har utviklet henne som journalist.Foto: Trond Lillebo

Praksis er en viktig del av journalistikkstudiene ved Kristiania, og det er en stolt studieprogramleder som følger studentene gjennom perioden. Han er synes det er spesielt godt å se hvordan de markerer seg i bransjen allerede før fullført utdanning. 

Praksisplasser

– Vi har mange mediebedrifter vi har samarbeidet med over flere år. De vet at de alltid får dyktige journalistikkstudenter fra Kristiania, forteller Bache.

I år er det 42 studenter som har praksis, og de er på plass i blant annet Radio Rock, Dagbladet, Eurosport, Oslo Company Senkveld, Vårt Oslo og NRK Supernytt. 

Tre journalister som går ned en gate. Ei jente med journalistikkblokk, en gutt med kamera.

Spennende praksisplasser

Hvert år sendes journalistikkstudentene ut i praksis.

Se hvor de har vært her!

Sport for alle penga

Sebastian Melsom visste at han ville til en sportsredaksjon, og aller helst i riksmedia. Han er veldig fornøyd med å ha kapret en praksisplass i VG-sporten.

– Jeg ville helst til VG, men jeg hadde ikke forventet det. Etter vi hadde søkt praksisplasser spurte Lars Richard om jeg var klar for en utfordring og sa at han mente dette var riktig plass for meg. Det tar jeg som et kompliment, sier Melsom.

Han ble kastet rett ut i det allerede fra første praksisdag.

– Det er veldig gøy. Det gikk ikke lang tid fra jeg startet til jeg fikk min første sak. Jeg tror ikke jeg rakk å få satt opp PC-en engang før jeg ble spurt om jeg kunne løpe til en pressekonferanse.

Sebastian maler et bilde av et praksisopphold som inneholder både utfordring og oppfølging. Det er slik de ønsker å jobbe med praksisstudenter i VG-sporten forteller Andreas Arnseth, praksisansvarlig i VG. 

Bilde av Astri foran VG-logoen

Praksis i VG Peil

Fikk jobbe som vikar etter praksisen.

Få et innblikk i Astris spennende tid i VG!

– Vår erfaring er at mye av den beste læringen skjer gjennom å utøve journalistikk i hverdagen. Så raskt som mulig i praksisperioden ønsker vi derfor å sette dem til å løse egne saker, enten alene eller sammen med andre journalister, sier han.

For Sebastian har praksisen så langt vært studietidens høydepunkt. Han jobber som journalist ved siden av studiene også, og mener det er viktig å få praktisert det man lærer for å lykkes.

Vår erfaring er at mye av den beste læringen skjer gjennom å utøve journalistikk i hverdagen. 

– Jeg lærer mer av dette enn noe annet. Det er viktig med mengdetrening. Etter to uker i praksis tror jeg at jeg har skrevet mer enn jeg har gjort gjennom hele studiet. Du lærer mye på skolen, men det må øves inn, sier han.

Arnseth forteller at de har hatt praksisstudenter Kristiania hvert eneste år de siste årene.

– Vi har gode erfaringer med disse studentene og det virker som de trives, i tillegg til at vi er fornøyde med jobben de gjør. Flere av dem som har vært i praksis i VG opp gjennom årene har også blitt tilkallingsvikarer hos oss etter endt praksisperiode.

Sebastian avbildet i en t-skjorte det står norsk journalistlag på sammen med tre andre journalister.
Sebastian Melsom fikk praksis akkurat der han ville – i VGs sportsredaksjon.Foto: Ståle Lidsheim

Tok praksisen i hjemtraktene

– Det er veldig spennende å være i praksis, og jeg har kost meg så langt. Jeg føler at jeg får tillit til å jobbe selvstendig, samtidig som jeg får god oppfølging.

Det forteller Maria Vilster, som valgte å ha praksisen i Hamar Arbeiderblad. Hun er glad for at hun valgte å ha praksisen i en lokalavis, da hun føler at dette gir henne mye frihet.

– Her får jeg lov til å velge saker selv og har allerede publisert mange saker. Når jeg først begynte å tenke på praksis ønsket jeg meg i utgangspunktet til et av de store mediehusene, men jeg føler at jeg får utviklet meg mer i lokalavisen, sier hun.

Journalistikkstudenten er født og oppvokst på Hamar, noe som gir henne en fordel i arbeidet. 

– Her har jeg mer å bidra med, både med tanke på saker og kilder. Jeg kjenner området og folkene her, så jeg er mye mer selvstendig. Det er spennende å møte forskjellige mennesker og høre deres historier. 

Vilster synes studiene har forberedt henne veldig godt til praksisen. Blant annet gjennom et eget praksisforberedende fag.

– Du har mange karrieremuligheter etter å ha studert journalistikk. Du kan for eksempel jobbe i TV, radio, magasin og avis.

– Her ble vi forberedt på hva vi vil møte og hvilke forventninger det vil bli stilt til oss. Praksistilbudet vårt er veldig godt, og jeg er veldig glad for akkurat det. Under studiene får vi også god oppfølging, blir sett, og får studiehverdagen tilpasset ved behov.

Hun forteller at journalistikkstudier åpner for mange muligheter utover den tradisjonelle avisjournalistikken.

– Du har mange karrieremuligheter etter å ha studert journalistikk. Du kan for eksempel jobbe i TV, radio, magasin og avis. Mange ender også opp med å jobbe med markedsføring eller kommunikasjon. Når du tar denne bacheloren åpnes verden for deg, sier den vordende journalisten.  

Motejournalistikk i Elle

Hanna avbildet ved sjøen iført et moteriktig antrekk.
Den moteinteresserte studenten Hanna fikk drømmepraksisen i Elle.

Journalistikkstudenten Hanna Roen Olsen har en stor interesse for mote. Derfor valgte hun legge praksisen til Elle, et av verdens største motemagasin.

– Det er utrolig gøy og lærerikt å være i praksis. Jeg har blitt godt tatt imot og fått mye tillit av redaksjonen, det setter jeg stor pris på. Nå publiserer jeg saker, kommer med idéer og får tildelt saker som skal skrives til både magasinet og på nett.  I løpet av praksisen har jeg fått bekreftet at det er akkurat dette jeg vil jobbe med, sier hun. 

Olsen har jobbet målrettet mot drømmen om å jobbe med motejournalistikk. Hun sier det mest fordelaktige med praksis er at du får en fot innenfor det du ønsker å jobbe med. Da får du knytte kontakter og vist hva du er god for.

– Journalistikkstudiet forbereder deg egentlig på praksis fra dag én. Vi startet å skrive saker allerede første skoledag, og jeg husker at jeg skrev om at min drøm var å jobbe i Elle. Og nå er jeg praktikant her, takket være praksisordningen på skolen.

Jeg skrev at min drøm er å jobbe i Elle. Og nå er jeg praktikant her, takket være praksisordningen på skolen.

Digital Director i Elle, Julie Marlen Engel Jenssen Leirvåg, synes det alltid er gøy å ha praksisstudenter fra Kristiania. Hun mener det er viktig å ta imot studenter. 

– Det mener jeg er et ansvar mediene har for å sikre kvaliteten på de nyutdannede journalistene som skal ut i jobb når de er ferdige. Det er en enorm forskjell på nyutdannede journalister som har hatt praksis eller sommerjobb i et medium, og de som kommer rett fra skolebenken, sier hun og utdyper: 

– For oss er det viktig at studentene lærer hvordan det faktisk er å jobbe i bransjen med deadlines og bidra til  små og store oppgaver i redaksjonen, som alle er like viktige for det ferdige produktet. De jobber både digitalt og med print, og det er viktig for oss at de får en sak på trykk i magasinet med sin byline. Det synes alle er stas. De siste årene har vi hatt en til to praksisstudenter hvert år, som også har blitt forlenget til deltid – fordi både vi og studentene har vært så fornøyde, konkluderer Jenssen Leirvåg.

Person som sitter på en kafe med Dagsavisen holdt opp foran ansiktet

Vil du studere journalistikk?

Er du ei vaktbikkje? Journalistikk er en allsidig utdanning rik på muligheter. Dette studiet gir deg muligheten til å starte på en spennende karriere innen nyheter, media og kommunikasjon.
Les mer om journalistikk-studiene her!