Vivild Falk Berg i rollen som Hanna i serien Pørni.
Vivild Falk Berg kapret rollen som Hanna i serien "Pørni". Til våren ser vi henne på skjermen sammen med klassekamerat Deniz Kaya.
Vivild Falk Berg
Vivild kan fortelle om hektiske dager på sett. - Det er supergøy å være på innspilling!

– Det var kjempegøy å være på innspilling, forteller Vivild Falk Berg.

Sammen med Deniz Kaya gikk hun nettopp ut av Bachelor i skuespill ved Høyskolen Kristiania. Sommeren har begge tilbrakt på settet til serien "Pørni", en dramakomedie skrevet av Henriette Steensrup. Serien blir å se på skjermen i 2021.

Fikk skreddersydd rolle

"Pørni" handler om alenemoren Pernille som prøver å balansere familie, jobb, venner og kjærlighetsliv. Henriette Steensrups visjon var å lage en serie som retter søkelyset mot omsorgspersoner, og rollen en har som forelder. Pørnis familiesituasjon er komplisert: i tillegg til sine to egne døtre har hun også omsorgen for sin avdøde søsters sønn, samt ansvaret for barna hun møter gjennom jobben i barnevernet.

Det var en god del søkere til Hanna-rollen, og jeg var på fem-seks auditionrunder hvor jeg ble testet sammen med ulike motspillere.

– I serien spiller jeg Pørnis eldste datter Hanna, mens Deniz spiller Pørnis nære kollega i barnevernet, Majid, forteller Vivild. 

Både Vivild og Deniz er registrert i Saga Casting. Gjennom byrået ble Deniz invitert på audition, og etter opptredenen ble rollen, som egentlig skulle være en kvinne, endret for Deniz. Vivild måtte derimot gjennom en lengre prosess før rollen til slutt var hennes.

Deniz Kaya.
"Pørni" var Deniz første møte med serieinnspilling. - Det har vært en utfordrende prosess å finne "min måte", men veldig gøy.

– Det var en god del søkere til Hanna-rollen, og jeg var på fem-seks auditionrunder hvor jeg ble testet sammen med ulike motspillere.

Da Vivild kom hjem fra den siste auditionrunden ringte de fra Saga Casting og lurte på hvordan det hadde gått.

– Jeg svarte noe som at jeg tror det gikk fint, men jeg prøver å ikke ha for høye forventninger. ­Hun svarte at "ja, det gikk fint Vivild, for du har fått rollen".

Kristiania-studenter med i NRK-serien Rådebank

Les mer om hvordan produksjonen foregikk, både foran og bak kamera.

Supergøy og tidkrevende

I sommer har Vivild og Deniz tilbragt dagene på innspilling.

– Det var supergøy å være på innspilling!

Vivild forteller at dagene ofte startet med sminke og kostyme, før de gikk gjennom scenene som skal spilles inn den dagen. Filminnspilling er tidkrevende. Noen dager rakk de å spille inn fem scener, andre dager én.

– Innspilling krever mye konsentrasjon, tålmodighet og disiplin. For at en scene skal bli bra må alle som jobber både foran og bak kamera gjøre det riktig, forteller hun.

En scene som varer i fem minutter kan ta en hel dag å spille inn.

En bitteliten feil i fokuset på kamera, en stol som står skjevt plassert, et blikk mellom skuespillerne, et fly som flyr over location – alle disse tingene kan ødelegge og avbryte et opptak.

– En scene som varer i fem minutter kan ta en hel dag å spille inn hvis det er mye som skjer i scenen, forteller Vivild.

Deniz Kaya og Henriette Steensrup
Deniz i rollen som Majid. Her sammen med Henriette Steensrup som har hovedrollen Pørni.

Får jobbe tett på sine egne forbilder

For både Vivild og Deniz har dette vært deres første møte med serieinnspilling.

– Gjennom studietiden jobbet vi mer med teater, som er ganske annerledes enn å jobbe på sett slik som nå. Det har vært en utfordrende prosess å finne "min måte", men veldig gøy! Forteller Deniz.

Deniz Kaya under innspilling av serien Pørni.
Rollen Majid skulle i utgangspunktet være en kvinne. Etter Deniz sin audition ble manuset endret.

På innspilling kunne Vivild og Deniz søke inspirasjon hos en rollebesetning bestående av kjente, profilerte skuespillere. Vivild beskriver det som en ære å få jobbe så tett på sine egne forbilder.

– Det er både spennende og lærerikt å observere de dyktige, erfarne skuespillerne på sett, forteller Deniz.

Flaks kan gi deg audition, hardt arbeid gir deg rollen

Vivild og Deniz er glade for muligheten de har fått til å følge drømmen og jobbe som skuespillere, rett etter de var ferdige på skolen. 

– Jeg er helt nyutdannet og fersk skuespiller, og hadde ikke en gang turt å drømme om å komme meg rett fra studiet og ut i jobb, sier Vivild.

I bransjen dukker ofte de største mulighetene opp av å være på rett sted til rett tid, med de rette folkene. Mye handler om kontakter.

Det blir veldig spennende å se hvor denne serien eventuelt tar oss videre som skuespillere.

– Flaks kan gi deg en auditionmulighet, men hardt arbeid gir deg rollen. Mitt tips er å jobbe hardt, og være hyggelig og grei. Man må være en person andre får lyst til å jobbe med, sier Vivild.

Vivild Falk Berg i rollen som Hanna i serien Pørni.
Vivild landet en av de største rollene i "Pørni", som Pørnis eldste datter Hanna. - Jeg hadde ikke turt å drømme om å komme meg rett fra studiet og ut i jobb, forteller hun.

Deniz oppfordrer andre kommende skuespillere å jobbe med det du brenner for.

– Hvis man kjeder seg som skuespiller, gjør man en dårligere jobb. Let etter ting du brenner for å fortelle, muligheter som inspirerer deg og mennesker du trives rundt.

I tillegg tipser han om å melde seg inn i Skuespillerforbundet, som er en viktig ressurs for alt man trenger å vite om skuespilleres rettigheter i en arbeidssituasjon.

I tiden fremover gleder Vivild og Deniz seg til å fortsette innspillingen av serien, og til å se det endelige resultatet. Deretter venter neste steg i skuespillerkarrieren.

– Det blir veldig spennende å se hvor denne serien eventuelt tar oss videre som skuespillere, avslutter Vivild.

Skuespiller ligger på scenegulv i kostyme.

Ta en bachelor i skuespill

Ikke bare drøm om et liv på scenen eller foran kameraet – ta vår skuespillerutdanning og gjør drømmen mulig!
Les mer og studiet og søk her