Mennesker på kontor.

Å gjøre noe i praksis er noe annet enn å lese teorien. For Høyskolen Kristiania står praksisnær utdanning sterkt, og derfor har de aller fleste studieprogram hos oss praksismuligheter. Men hvordan skaffer man seg praksisplass?

For mange studenter er praksisperioden det første møtet med arbeidslivet og bransjen man senere skal bli en del av. Her er syv tips til deg som er på jakt etter praksisplass.

Gjør research

Hvor har du mest lyst til å gjennomføre praksisperioden? Før du setter i gang søkingen er det lurt å kartlegge hva du selv ønsker å få ut av perioden. Hva ønsker du å jobbe med? I hvilke bedrifter ser du for deg å kunne utvikle deg mest? Ønsker du å ha praksis i en stor bedrift med mange ansatte, eller et mindre sted hvor alle jobber tettere på hverandre? Lag en liste over alle stedene som er aktuelle. 

Noen studier har egne lister over mulige praksisplasser. Dette er bedrifter som allerede har sagt at de ønsker praksisstudenter. Gå gjennom listen og se om noen av dem kan være aktuelle for deg! 

Oda Lisberg og Malin Aurora Valkvæ

Småtanter i praksis

Reklamestudentene hadde praksis hos byrået Tante Randi.

Vær tidlig ute, men ikke for tidlig

De fleste av Høyskolen Kristianias studier har praksisperioden på våren. Det lønner seg å begynne søkingen allerede i januar og helst før slutten av februar. Å være for tidlig ute kan derimot virke mot sin hensikt: Det er ikke sikkert bedriften har rukket å planlegge hvorvidt de skal ha praksisstudenter, og søknaden din kan bli glemt i mellomtiden. Søker du tidlig lønner det seg derfor å holde kontakt med det kommende praksisstedet frem til du har skrevet kontrakt.

Noen praksissteder har søknadsfrist, så husk å følge med!

Større og populære praksissteder som NRK opererer med faste frister, så følg med på disse hvis du drømmer om å gjennomføre praksisperioden din der.

Det kan være fryktelig stressende at praksisperioden nærmer seg og du enda ikke har landet praksisplass. Pust med magen! Det er mange eksempler på studenter som har funnet praksisplass helt i siste liten, og skolen står klar til å hjelpe deg.

Ta en ringerunde

Glem telefonskrekken i noen minutter og ta en ringerunde til praksisstedene du vurderer. Det er ikke alle bedrifter som har mulighet til å ta i mot praksisstudenter, så det er lurt å ta en telefonsamtale før du bruker lang tid på å skrive den perfekte søknaden. I samtalen bør du presentere deg selv, hvilket studium du går og hvorfor du er interessert i praksisplass hos nettopp dem. Forhåpentligvis vil du få mulighet til å sende inn CV og søknad, eller kanskje til og med møtes for en samtale. I verste fall har de ikke mulighet til å ta i mot praksisstudenter. 

Lag en god CV og søknad

I mange tilfeller er CV og søknad det første møtet en arbeidsgiver har med deg, så her er det viktig å gjøre et godt førsteinntrykk!

I CV-en din bør du ha med kontaktinformasjon, utdanning, arbeidserfaring og ferdigheter. Har du ulike kurs som kan være relevante er det fint å sette opp dette også. Søknaden din bør være skrevet for bedriften du søker praksis i, du bør vise interesse og hva du kan tilby dem. Du kan få hjelp til å skrive CV og søknad på høyskolens egne karrieresenter.

Karrieresenteret.

Karrieresenteret står klare til å hjelpe deg

Trenger du rådgivning i forbindelse med praksisperioden? Ta kontakt! Karrieresenteret kan også hjelpe deg med CV og søknad.
Les mer og ta kontakt her.

Ikke vær redd for å søke!

Det å ringe, sende åpne søknader og kanskje til og med banke på døren hos stedet du drømmer om å ha praksis kan være langt utenfor komfortsonen, men det må ofte til. Du får ikke plassen hvis du ikke søker, så det er bare å hoppe i det! De aller fleste bedrifter stiller seg positive til slike henvendelser. Det er nemlig nettopp du som skal være med på å drive bransjen videre når du er ferdig med studiene.

Ingrid Ødegård og Anders Lund.

Skaffet seg praksisplass hos Equinor

Nå har de preget måten Equinor vil jobbe med innovasjon og formidling i fremtiden.

Vis frem arbeidene dine

Ofte får bedrifter inn mange forespørsler om praksisplass, så hvordan skal nettopp du kunne skille deg ut? Vis frem ferdighetene dine! Utdanningen din gir en indikasjon på hva du kan, men det er noe helt annet for en potensiell arbeidsgiver å se hva du har gjort tidligere. Dette betyr ikke at du skal sende inn alle arbeidene du har gjort gjennom hele studiet, men legg gjerne ved et par arbeider du er spesielt fornøyd med. Dette gjelder spesielt i kreative yrker, men kan også være relevant for andre. Alle bedrifter er ute etter dyktige mennesker!

Vis deg selv fra din beste side: Både hva du kan og hvem du er.

Vær en person andre ønsker å jobbe med

Mennesker ansetter mennesker. I praksisperioden vil du fungere som en kollega, og alle ønsker å omgås mennesker de liker. Vis deg selv frem fra din beste side: Vær positiv, blid og hyggelig, og vis dem hvilken kompetanse du har. Man kommer langt ved å være en person andre ønsker å jobbe med.

Lykke til med jakten på praksisplass!