Foto av fasaden til en av Høyskolen Kristianias campus i Oslo.

Prisene for 2019 ble annonsert digitalt fredag 19. juni og blomster ble sendt hjem til de fem vinnerne med budbil i etterkant. I tillegg til diplom mottar alle 10.000 (titusen) kroner hver. 

To av prisvinnerne ga ut bøker i fjor – førsteamanuensis Bård Torgersen med romanen «Lengter knuser slår» og førsteamanuensis Bente Kalsnes med oppvekkeren «Falske nyheter» – og satte dermed tankevekkende spor i samtidsdebatten.

De to siste prisene går til undervisere som hedres for å ha studenters læring og læringsmiljø øverst oppe på agendaen. Høyskolelektor Kristin Undheim og fagskolelærer Siw Bakke Jørstad er begge elsket av sine studenter, der den enes blide åsyn påstås å få selve sola til å falme. Begges nettverk og nærhet til bransjen trekkes også fram.

Alle ansatte og studenter ved Høyskolen Kristiania kunne sende inn sine nomineringer til disse fem prisene. Juryen har bestått av rektor Arne H. Krumsvik og prorektorene Trine Johansen Meza, Sander Sværi og Christen Krogh.

andrea_acuri.jpg
Professor Andrea Arcuri.Foto: Jonatan Arvid Quintero

Kristianiaprisen for forskning – professor Andrea Arcuri​​

Institutt for teknologi, School of Economics, Innovation and Technology

Arcuri har overgått seg selv i 2019. I 2018 ble han kåret til årets forsker ved høyskolen etter å ha fått opprykk som professor in Software Engineering, innvilget forskningsstøtte som ungt forskertalent gjennom FRINATEK med 7,8 millioner kroner, som har gitt høyskolens to førstepost.doc.stillinger, flere vitenskapelige publikasjoner, hvorav to på nivå 2 og til sammen 6,2 publikasjonspoeng. Han var også nummer to i verden på listen over «Most Active Early Stage Software Engineering Researcher in Top Quality Journals».

I 2019 fikk han en av de vanskeligste stipender å få, ERC Consolidator Grant på 2 millioner Euroover fire år, tilsvarende omtrent 20 millioner norske kroner. Dette vil gi Høyskolen Kristiania ytterligere tre postdoktorer og fire doktorgradsstudenter. Dette er Norges andre ERC-grant innen teknologi, og er en bragd. Han har også fortsatt med høy publiseringskvalitet, og hadde i 2019 tre publikasjoner på nivå 2. Professoren har igjen vist at han er en fremragende forsker som fremmer Høyskolen Kristiania på vei mot å realisere målet om å bli et universitet.

Lord Bård-kopi.jpg
Førsteamanuensis Bård Torgersen.Foto: Mona Ødegård

Kristianiaprisen for kunstnerisk forskning – førsteamanuensis Bård Torgersen​​

Westerdals institutt for kommunikasjon og design, School of Arts, Design and Media

Tidlig på 80-tallet var Torgersen en sentral skikkelse i Oslos musikalske subkultur. Han var vokalist i postpunkbandet Masters of Mø, og på 90-tallet ble han en av pionerene på den norske elektronikascenen. Senere har han stått bak flere musikalske prosjekter i grenselandet mellom musikk og litteratur. Torgersen debuterte i 2005 med romanen «Alt skal vekk», og har etablert seg som en markant og kritikerrost forfatter. Torgersen har deltatt i en rekke antologier, gitt ut sju diktsamlinger og åtte romaner.

Torgersen er en svært aktiv «practitioner» og bruker sitt eget kunstneriske virke aktivt i undervisningen, både som metode og kunnskapsbase. Han er nasjonalt ansett, er aktiv utadrettet, har høy grad av refleksivitet om egen praksis og metode. Torgersen bedriver forskningsbasert undervisning på et lekent og høyt nivå. 

Produksjonen omfatter: 

Romaner 

 • 2005: Alt skal vekk
 • 2007: Det siste dyret
 • 2009: Maskinens uerstattelige deler
 • 2011: Nøytral
 • 2012: Voksne og barn
 • 2014: Vær så snill
 • 2016: Loki
 • 2019: Lengter knuser slår

 Dikt 

 • 2008: Bird imitator
 • 2008: Kniv mot ord
 • 2009: Flukten fra Europa
 • 2010: hei horunger
 • 2013: du bestemmer
 • 2015: Romaner
 • 2017: Jeg ikke dum

 Korttekster 

 • 2012: Miraklene

Bente Kalsnes-kopi.png
Førsteamanuensis Bente Kalsnes.Foto: Mike Reed

Kristianiaprisen for forskningskommunikasjon og bedre arbeidsliv – førsteamanuensis Bente Kalsnes

Institutt for kommunikasjon, School of Communication, Leadership and Marketing

Kalsnes er genuint opptatt av å integrere forskningskommunikasjon i sin forskning og kunnskapsutvikling. Hun deltar aktivt i samfunnsdebatten gjennom intervjuer i media, både på nett, papir, radio eller tv. Hun deltar som gjest i podcaster, og er en hyppig brukt foredragsholder på konferanser for ulike målgrupper. Hun bruker sosiale medier som Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og blogg aktivt til å dele faglig innhold.

Sammen med høyskolelektor Ketil Raknes lanserte hun nylig Dagsorden, en forskningsbasert podcast. Kalsnes skriver også jevnlig kronikker og kommentarer i ulike medier med klare referanser til forskning. I fjor ga hun også ut en fagbok om falske nyheter og desinformasjon. Bente er en aktiv bidragsyter i Kunnskapsmagasinet Kristiania.

Hun er medlem i Ytringskommisjonen, som ble oppnevnt av Kulturdepartementet i februar. Hun er også medlem av tenketanken Agendas faglige råd, styremedlem i Kommunal Rapport og jurymedlem i SKUP, som deler ut pris for undersøkende og gravende journalistikk. Kalsnes har gjennom sin forskningskommunikasjon nyansert og satt sitt preg på debatten om falske nyheter og desinformasjon, og bidratt med kunnskap inn i policyutforming i departementer og i bedrifter. Hun utvikler og deler kunnskap som kan hjelpe bedrifter til å bli bedre i stand til å håndtere en ny mediehverdag.  

Kalsnes er aktiv skribent i Kunnskapsmagasinet Kristiania.

kristin-undheim.jpg
Høyskolelektor Kristin Undheim.

Kristianiaprisen for undervisning – høyskolelektor Kristin Undheim

Institutt for økonomi og innovasjon, School of Economics, Innovation and Technology

Undheim er en fremragende underviser som har igangsatt flere utviklingsprosjekter med et tydelig studentperspektiv. Ett av mange eksempler på dette er vår studentinkubator, Loftet, der Kristin har vært initiativtager og pådriver. Hun har tatt faglig lederskap gjennom sin rolle som studieprogramleder på Bachelor i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling. Nå utvikler hun studieprogrammet videre til to nye bachelorprogram innen henholdsvis Entreprenørskap og Innovasjon og forretningsutvikling. Dette for å tilpasse studieprogrammet til studentetterspørsel og bransjebehov.  

Gjennom sin karriere ved Høyskolen Kristiania har Undheim igangsatt en rekke tiltak for å sikre studentene innsikt i praksisfeltets behov. Hun har et stort bransjenettverk som hun drar veksler på i undervisningen og dermed også kommer våre studenter til gode. Som underviser er hun engasjert, står aldri stille og ønsker alltid å utvikle seg som fagperson og underviser.  

Undheim har utviklet emnet «start-up essentials». Emnet er et svar på Kunnskapsdepartementets ønske om at alle studenter skal kunne starte egen bedrift etter endt studium. Emnet representerer pedagogisk nytenking og bidrar til å utvikle hele høyskolens forståelse av hvordan vi kan utnytte det beste fra nettstudier og kombinere det med campusbasert undervisning. Gjennom å motivere og samle interne krefter på Høyskolen Kristiania fra både faglig og administrativ side av organisasjonen, har dette blitt ett emne som viser frem det beste Høyskolen har å by på. Blant våre studenter er det stor etterspørsel og etter bare tre timer med åpen påmelding, var første gjennomføring fulltegnet. Undheim har vært primus motor i dette prosjektet, som har bidratt til at løfte våre nettstudier til et nytt nivå og gjort at både ansatte og studenter med stolthet i stemmen kan se på 2025 strategien og si at «Entreprenørskap» – der leverer Høyskolen Kristiania bra. 

Siw_Bakke_Jørstad.jpg
Fagansvarlig Siw Bakke Jørstad.Foto: Privat

Årets fagskolelærer – fagansvarlig Siw Bakke Jørstad

FS nett, Fagskolestudier

Årets fagskolelærer for undervisningsåret 2019 går til en lærer som er blitt nominert av både studenter og kollegaer.  Av studenter blir årets fagskolelærer beskrevet som en lærer som motiverer, engasjerer og viser interesse for hver enkelt student. Det er en som er strukturert i undervisningsopplegget sitt, som er tilgjengelig og som alltid gjør noe ekstra som å legge ut videoer, podcaster og dagsaktuelle tema til studentene i Canvas slik at de blir oppdatert på siste nytt.  

Studentene opplever henne som pedagogisk, og at hun gir grundige og konstruktive tilbakemeldinger på oppgaver som er gitt. Av kollegaer blir hun beskrevet som en som alltid svarer ja, er positiv og bidrar uansett hva du spør om. Enten det er bidrag i frokostmøter, workshops med lærere eller i eksterne møter så legger hun andre ting til side og blir med. Hun er opptatt av bransjenærhet og samarbeider tett med bransjerådet i gjennomføringen av undervisningen. Kollegaer kan også bekrefte at denne læreren har en unik evne til å se alle studentene og få de igjennom studiet.  

Her er begrunnelsen til en student som nominerte henne: «Hun MÅ bare vinne årets fagskolelærer. Det finnes ingen over, ingen under, ingen ved siden, kun Siw med sin supre formidlingsevne og hennes blidhet som får sola til å falme».  

Nysgjerrig på hvem som vant i fjor? Les om fjorårets prisvinnere!