Hannah Kathleen Armstrong Fretheim, Silje Slatleim, Glenn Ofori og Jon Sigurd Borgen er studentambassadører på Høyskolen Kristiania. På bildet står alle fire i trappen på Campus Fjerdingen i Oslo.
Som fersk student er det ikke unormalt å være nervøs og kjenne på sommerfugler i magen før semesterstart. Vi har samlet noen tips som kan gi deg en god start på studieåret.Foto: Jonatan A. Quintero

Spørsmål og tanker surrer rundt i hodet og forventningene er mange. En helt ny hverdag venter til høsten: nytt studium, nye fag, nye mennesker å bli kjent med – og for mange betyr det også ny by og ny leilighet. Som fersk student er det ikke unormalt å være nervøs og kjenne på sommerfugler i magen før semesterstart.  

Tidligere student Ida Laingen (24) studerte Bachelor i journalistikk ved Høyskolen Kristiania. Da hun selv begynte hadde hun lenge grugledet seg til første studiedag og det å møte medstudentene sine.

– Jeg husker jeg kjente på en blanding mellom nervøsitet og nysgjerrighet. Det er veldig spennende å endelig få et inntrykk av hva som vil vente deg i årene fremover. Jeg var hardt bestemt på å gjøre en innsats for å bli kjent med folk. Det angrer jeg ikke på i dag, sier Ida. 

I dag er hun ferdig med studiene, og forteller at studietiden ikke kunne vært bedre.

– ­Jeg har hatt det veldig bra på høyskolen og har fått fantastiske venner for livet, forteller hun.

Ung kvinne i rød blomstret kjole i en grønn hage.
Tidligere journalistikkstudent ved Høyskolen Kristiania Ida Laingen, anbefaler alle nye studenter å delta på fadderuken for å få en god start på studieåret. Foto: Emma Førlandsås

Ida har 4 tips til deg som kjenner på nerver før studiestart:

  • Bli med på fadderuka Into Campus: Her får du mulighet til å møte folk i mindre grupper og gjøre morsomme aktiviteter sammen som vil gjøre dere godt kjent på kort tid.
  • Vær imøtekommende: Gjør en innsats for å snakke med folk fra starten av. Ikke vær redd for å organisere møter med medstudentene dine eller å tørre å ta initiativ!
  • Møt opp forberedt: Følg med på beskjeder som blir gitt i forkanten av studiestart. Det vil hjelpe deg med å ha kontroll på situasjonen og gjøre deg mindre nervøs.
  • Får du ikke god kontakt med noen under fadderuka? Ikke gi opp! Ikke alle møter sine nærmeste studievenner den første uken av studiet. Smør deg med tålmodighet og vær nysgjerrig. Du vil finne venner etter hvert!

Avdeling for studentoppfølging

Leder for Avdeling for studentoppfølging ved Høyskolen Kristiania, Stine Karlsen.
– Alle studenter på fagskolen og høyskolen er hjertelig velkommen til oss for både små og store utfordringer i studiehverdagen, sier leder for Avdeling for studentoppfølging, Stine Karlsen.Foto: Linda Bakken

Høyskolen Kristiania og Fagskolen Kristiania er opptatt av studentenes trivsel. Føler du på ensomhet eller bekymringer rundt studiet og din studiehverdag, har vi mange gode tilbud og ressurser som kan gi deg økt mestring og trivsel. Det finnes en hel avdeling for studentoppfølging, med studierådgivere som står klar til å hjelpe deg. Her kan du som student få veiledning, råd og oppfølging på studierelaterte spørsmål og utfordringer.

Om du er nervøs så betyr det bare at dette er noe som er viktig og som betyr noe for deg. Nerver eller spenning kan hjelpe oss med å holde fokus, og pushe oss til å prestere bedre.

– Alle studenter på fagskolen og høyskolen er hjertelig velkommen til oss. Vi er her for både små og store utfordringer i din studiehverdag, eller om du bare vil komme innom og slå av en prat, sier Stine Karlsen som er leder for Avdeling for studentoppfølging.

Hun tror de aller fleste studentene føler på anspenthet før første studiedag, men påpeker at det ikke nødvendigvis er negativt å føle seg nervøs.

– Om du er nervøs så betyr det bare at dette er noe som er viktig og som betyr noe for deg. Nerver eller spenning kan hjelpe oss med å holde fokus, og pushe oss til å prestere bedre. Det er når disse nervene tar overhånd at det kan bli utfordrende for mange studenter, sier Stine og fortsetter: 

– Husk å puste med magen. Vær spent, nysgjerrig og gled deg! Du skal inn i en spennende og lærerik fase i livet ditt. Vi som jobber på høyskolen og fagskolen skal gjøre alt vi kan for at den skal bli betydningsfull, kunnskapsrik og full av gode, lærerike minner – den aller beste tiden rett og slett.

Uansett om du er redd for å ikke få deg venner, føler spenthet for arbeidsmengden som venter deg, eller er nervøs for de nye eksamensformene, så kan du ta kontakt med Avdeling for studentoppfølging. 

Studentunionen SHK

Foto av ung mann i skjorte og shorts ute på en veranda en solskinnsdag.
Gruer du deg til studiestart? Tidligere leder for Studentunionen SHK, Kristoffer Myklebust Egset, oppfordrer alle nye studenter til å delta på studentunionens arrangementer for å møte andre i en lignende situasjon.Foto: Elise Dalheim

Gruer du deg ekstra mye til studiestart? Da anbefaler tidligere leder for Studentunionen SHK, Kristoffer Myklebust Egset, at du blir med på SHK sine arrangementer for å komme i kontakt med andre er i en lignende situasjon. På Studentunionens nettside og sosiale medier-kanaler kan du holde deg oppdatert om kommende eventer.

Into Campus-styret og studieadministrasjonen har et mål for studiestart: At den skal være en legendarisk og fortryllende opplevelse.

Studentunionen er studentenes eget demokrati. Det er en partipolitisk uavhengig studentorganisasjon som består av studenter ved Høyskolen Kristiania og Fagskolen Kristiania som engasjerer seg for felleskapet. Her kan man delta på sosiale arrangementer, idrett, linjeforeninger og tillitsutvalget. Kristoffer mener dette er en fantastisk arena for å bli kjent med medstudenter og studenter på tvers av alle fagområdene.

­–I Studentunionen er vi over 100 stykker. Man kan forvente å møte verdens flotteste gjeng, danne seg et stort nettverk, være med på mange hyggelige opplevelser, konferanser og sosiale turer. Men best av alt: du får være med å bidra til at studentaktiviteten på campus blir enda bedre, og at rettighetene våre blir overholdt, sier han.

I tillegg til å være representanter for studentpolitikken, har studentunionen flere utvalg som jobber med å arrangere faglige og sosiale arrangement for studentene. Alt fra fotball- og håndballtrening, til fester og surfetur til Portugal. Into Campus-styret fra Studentunionen jobber nå målrettet i samarbeid med høyskolen for å lage en spennende fadderuke, slik at studiestarten blir best mulig for alle.

– Into Campus-styret og studieadministrasjonen har et mål for studiestart: At den skal være en legendarisk og fortryllende opplevelse. Ha tillit til dem og kom som du er, så forsvinner nervene ganske fort, avslutter Kristoffer.

8 tilbud som kan gi deg en bedre studiestart

1) Oppstartsamtale: 

Allerede før studiestart kan du bestille en oppstartsamtale. Avdeling for studentoppfølging ønsker at du skal trives som student og ser frem til å snakke med deg om hva du forventer av tiden din ved Høyskolen Kristiania eller Fagskolen Kristiania – og hvordan den kan brukes på best mulig måte. Du kan booke samtale allerede i dag.

2) Fadderuka Into Campus:

Det er lurt å være med på fadderuken for å få en god start på studiet. Du trenger ikke delta på alt, men møt opp, smil og snakk med medstudentene dine.
Les mer om fadderuka
 

3) Sosialrådgiver:

Trenger du noen å snakke med? Sosialrådgiver og coach Tevje Akerø tilbyr samtaler og veiledning. Du kan snakke med ham om det meste og han vil hjelpe deg å finne løsninger på dine utfordringer. Du kan bestille veiledningstime med Tevje her. 

4) Den Kristianske verktøykassen

Den Kristianske verktøykassen inneholder workshops, kurs, og foredrag som skal hjelpe deg med å nå målene dine. Du kan blant annet delta på kurs innen studieteknikk, eksamensmestring, motivasjon og presentasjonsteknikk. I tillegg anbefaler vi selvhjelpsboken «Mentale verktøy - en psykologisk overlevelsesmanual for studenter». Den er gratis og kan leses her. 

5) Karrieresenteret:

Karrieresenteret kan du få veiledning som forbereder deg til arbeidslivet, og delta på kurs og aktiviteter som vil øke mulighetene dine som arbeidssøker. Du kan booke en personlig karriereveiledning her

6) Biblioteket:

biblioteket kan du bestille veiledning og få hjelp med å søke, vurdere, sitere, og lage litteraturlister. I tillegg kan du få hjelp med oppgaveskriving av flinke studentassistenter! Bestill veiledning her.

7) Frokostseminarer:

Følg med på de ulike arrangementene og møteplassene for faglige oppdateringer. Tilbudet er gratis og passer for deg som ønsker å bygge opp ditt faglige nettverk. Følg med på Facebook, nettsiden eller eventkalenderen.

8) Studentklinikken:

Trenger du å løsne opp i muskelknuter og stress? På Studentklinkikken kan du få individuell behandling av plager og ubehag for en billig penge.