Verkstedsmester for Designlabben, Tobias Liland, står sammen med Eline Beier, som studerer Prosjektledelse på Fagskolen Kristiania.
– Det er kun din egen fantasi som setter grenser for hva du kan skape i Designlabben, sier verkstedsmester Tobias Liland. Alle Kristianias studenter kan benytte seg av spesialrommene på SpikersuppaFoto: Julia Spjøtvold

Verkstedene på Spikersuppa i Oslo er fylt med kostbare maskiner og verktøy som alle studenter på Fagskolen Kristiania og Høyskolen Kristiania kan benytte i skoleoppgaver eller til egne prosjekter. På Designlabben kan man lage omtrent hva som helst.

– Du kan 3D-printe figurer, laserkutte omslag til magasiner, designe totebags med silketrykk, lage en plateklang, tegne vakre illustrasjoner i Procreate eller vandre gjennom din egen 3D-modellerte bygning i VR – for å nevne noe. Det er kun din egen fantasi som setter grenser for hva du kan skape i Designlabben, sier verkstedsmester Tobias Liland.

Mulighetene er mange på Designlabben, så det er bare å slippe kreativiteten løs.
Verkstedsmester, Tobias Liland, står sammen med tre fagskolestudenter i Designlabben på Spikersuppa i Oslo.
Verkstedsmester, Tobias blir alltid glad når studenter kommer innom med idéer til prosjekter som de ønsker å gjennomføre med hjelp av fasilitetene på Designlabben. Foto: Julia Spjøtvold

Realiser idéene dine i Designlabben

Tobias blir alltid glad når studenter kommer innom med idéer til prosjekter som de ønsker å gjennomføre ved bruk av fasilitetene på Designlabben. Han oppfordrer flere til å benytte seg av tilbudene som finnes på Spikersuppa.

– Du kan alltids laste ned en «mockup» av en t-skjorte og legge på designet ditt i Photoshop, men du vet ikke hvordan den egentlig vil se ut før du har trykket det på t-skjorten og tar den på deg. Designlabben lar deg realisere idéene dine, sier Tobias og fortsetter:

– På verkstedene får man mulighet til å møte andre studenter og bli inspirert av de kreative prosjektene de holder på med. Sammen kan man dele idéer og komme frem til løsninger for det beste resultatet.

Lagde pepperkakeformer for Ung Kreft

Eline Beier benyttet seg av Designlabben for å produsere pepperkakeformer for en god sak. Hun studerer Prosjektledelse på Fagskolen Kristiania. I samarbeid med Ung Kreft, arrangerte hun og tre medstudenter et juleverksted for pårørende av kreft. Som en del av prosjektet lagde de pepperkakeformer med stempelet «fuck cancer» som de solgte på juleverkstedet.

– Vi ønsket å utvikle et produkt til inntekt for Ung Kreft slik at de kan fortsette å jobbe med sine hjertesaker. Ettersom julesesongen byr på mye bakeglede ble idéen om pepperkakeformene til, forteller Eline.

Foto av en skrutvinge.
Vil du vite mer om hvilke tilbud som finnes på Designlabben? Les mer om Designlabben på Spikersuppa.

I produksjonen av pepperkakeformene tok Eline og prosjektgruppen i bruk flere av maskinene og verktøyene på Designlabben. Utstyret gjorde det lett å komme raskt i gang med prosjektet.

– Jeg startet med å lage ulike «mockups» av pepperkakeformene ved hjelp av 3D-printeren. Deretter ble disse testet og finjustert til prototyper, før tegninger ble oversendt til produsenten. Til slutt brukte jeg laserkutteren til å gravere pepperkakeformene. Mulighetene er mange på Designlabben, så det er bare å slippe kreativiteten løs, sier Eline.

Foto av pepperkakeform.

Bli med på gratis kurs

Dersom du trenger assistanse på Designlabben, står Tobias alltid klar med en hjelpende hånd. Enkelte av verkstedene og maskinene krever opplæring før man kan bruke dem. Tobias setter jevnlig opp gratis kurs på Spikersuppa, som alle Kristianias studenter kan melde seg på. 

– For å kunne benytte protolabben, må man gjennomføre et sikkerhetskurs med gjennomgang av HMS-regler for rommet, samt opplæring i bruk av de ulike maskinene der. Vi tilbyr også kurs i silketrykk, plotter, laserkutter og 3D-print, avslutterTobias.