Designlabben er Kristianias skaperrom. Alle studenter i Oslo og Bergen kan benytte seg av verkstedene som er fylt med ulike maskiner og verktøy.
Her kan du jobbe med skoleoppgaver og fordype deg i egne prosjekter, alene eller sammen med andre. I Designlabben kan du utfolde deg, bli kjent med studenter på tvers av linjene og få masse praktisk erfaring – som er gull verdt når du skal ut i arbeidslivet.
Designlabben i Oslo befinner seg på Spikersuppa, og består av verksted over flere etasjer som er fylt med maskiner og verktøy som alle Kristianias studenter kan benytte seg av.
Hensikten med Designlabben er å legge til rette for nyskapende tanker og ideer. Her kan du ta arbeidet ditt videre fra tegnebrettet og sette det ut i livet. Det er kun din egen fantasi som setter grenser for hva du kan skape i Designlabben!
Designlabben i Oslo ligger i Rosenkrantz gate 16, mens Designlabben i Bergen finner du i C. Sundts gate 33.
Hvis du trenger assistanse, står verkstedsmester Tobias (Oslo) og Helge (Bergen) klare med en hjelpende hånd. Vi tilbyr også kurs med opplæring i de ulike verktøyene.
Ønsker du opplæring i utstyret på Desiglabben? Kurs settes opp fortløpende. I Designlabbens kalender finner du en oversikt over kommende kurs og arrangementer som du kan delta på. I kalenderen kan du også melde deg på.
For å kunne benytte deg av protolabben må du gjennomføre et sikkerhetskurs med gjennomgang av HMS-regler for rommet, samt opplæring i bruk av de ulike maskinene og verktøyene. Etter gjennomført kurs, vil du få tilgang til protolabben via nøkkelkortet ditt.
Under er en liste over utstyr som er tilgjengelig for Kristianias studenter i Oslo og Bergen.
Utstyr i Designlabbene
Cricut Maker er en lettvekts 2D-kuttende maskin som er ekstremt enkel å bruke. Den har et hode som du kan feste en kniv eller penn på, som igjen brukes til å enten skjære eller merke materialet du sender gjennom den. Papir, papp, tekstiler og lette treplater er populære materialer å bruke med denne maskinen. Den er også ideell til sjablonger. Alt gjøres enkelt via nettapp og krever ingen opplæring.
Med en laserskjærer kan du både skjære og inngravere alt fra tre og denim til metall og akryl. Vi har til og med eksperimentert med mat, og det gikk helt fint å inngravere en banan. For å bruke maskinen må du delta på laserskjærerkurs. Tilbud om kurs settes opp fortløpende.
Vi har høykvalitets fotoprinter og plotter. Plotteren, Canon Image Prograf 6000, kan brukes til å printe ut ekstra store formater. Epson P800 er en fotoprinter som printer bilder av høy kvalitet.
Ultimaker 3 er en letthåndterlig 3D-printer. Med 3D-printere som dette er det bare fantasien som setter grenser. Vi har filamenter i flere varianter og farger.
Caslon FoilTech FT12 plukker opp sortfargen på papir og legger på folie mens papiret valses gjennom maskinen. Velg mellom folie i alle regnbuens farger, du kan produsere alt fra visittkort og postkort til plakater.
Oculus Rift, HTC Vive, PlayStation VR og PlayStation er noe av det vi har tilgjengelig for våre studenter, i tillegg til to gaming-PC-er med solid GPU som kan brukes til å kjøre VR-opplevelser og spill. For eksempel 3D/CAD-modeller som blant annet brukes på interiørstudiet. På denne måten kan du som student kan oppleve det du har skapt virtuelt.
IDEAL 4705 kan kutte en stor bunke papir om gangen. Den kan blant annet bli brukt til å beskjære store opplag av printet materiale, eller til noe som krever litt ekstra hestekrefter når man skal kutte papir.
Skal du redigere video, rendere 3D-modeller eller gjøre noe som krever heftig hardware? Da har vi kraftige iMac Pro tilgjengelig.
Vi har en mengde iPad Pro til utlån i resepsjonen på Spikersuppa. Alle iPad Pro er utstyrt med Apple Pencil, noe som gjør dem ideelle for studenter på illustrasjon og grafisk design. På iPadene har du apper som Procreate og Swift Playgrounds tilgjengelig.
Vi har et eget verksted til silketrykk i U2. Her finner du alt du trenger for å trykke dine illustrasjoner på for eksempel på plakater og t-skjorter. På dette verkstedet har vi også en egen maskin til vinyltrykk, samt en symaskin.
Protolaben finner du i U2 ved siden av silketrykkrommet. Verkstedet minner om en sløydsal med bordborr, båndsag, dykksag, limpistoler, loddebolter, pussemaskiner, ulike håndverktøy og mye mer!
Alle Kristianias studenter i Oslo og Bergen har tilgang til Designlabben. I filmen får du et innblikk i hvilket utstyr Designlabben i Oslo har å by på.