– Dette er drømmejobben! Det er nye og varierende oppgaver hele tiden, og jeg føler at jeg lærer noe hver eneste dag. Jeg gleder meg faktisk til å komme på jobb hver dag, sier Rasmus Valand Fredriksen. Han gikk ut av Fagskolen Kristiania i 2015 og har nå hatt fast stilling som junior 3D-artist hos Funcom i halvannet år. – Å kunne jobbe med kunst og spill i åtte timer hver dag har vært drømmen siden før videregående, sier han. Funcom er Norges klart største selskap innenfor spillutvikling, og de har utviklet spill som Casper, NBA Hangtime og Conan. Rasmus kan ikke forestille seg noen bedre jobb. – Det er helt fantastisk. Jeg jobber med utrolig dyktige og hyggelige folk. Selv om det selvfølgelig blir stressende noen ganger, prøver vi alle å hjelpe hverandre slik at alle kommer i mål, sier han.

Studiet var bygd opp på en måte som simulerte jobbsituasjoner, og jeg fikk jobbe mye med prosjekter og oppgaver som var direkte relevant for jobben jeg ønsket meg i fremtiden.

Valgte rett studie

Med et toårig fagskolestudium på Fagskolen Kristiania ble veien til drømmejobben kort for Rasmus. Han setter veldig pris på måten fagskolestudiene er lagt opp på.

– Studiet var bygd opp på en måte som simulerte jobbsituasjoner, med prosjekter som varte i cirka en måned om gangen – noe jeg likte veldig godt, sier han. – Jeg fikk jobbe mye med prosjekter og oppgaver som var direkte relevant for jobben jeg ønsket meg i fremtiden.

– Det var også fantastiske medelever og et utrolig kreativt miljø der vi ble oppfordret til å eksperimentere og ha det gøy med fagene, smiler Rasmus.

– Jeg fikk tid til å utvikle meg og lære mye. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å ta denne fagskoleutdanningen.

Se alle våre studier vi tilbyr i Oslo og Bergen
Rasmus Valand Fredriksen hos Funcom
Foto: Marthe Engejordet, student på digital innholdsproduksjon

Tett på lærerne

Rasmus vil også legge vekt på den gode kontakten han opplevde mellom lærerne og studentene. – Lærerne var nesten alltid i rommet sammen med deg, så hvis du lurte på noe, var det bare å spørre. De sto ikke bare oppe ved tavlen og snakket, men satte seg gjerne ned sammen med studentene og undersøkte problemer og fant løsninger sammen med oss. – De var veldig engasjerte i at vi skulle lære så mye som mulig på best mulig måte, forteller Rasmus.

Lærerne var veldig engasjerte i at vi skulle lære så mye som mulig – på best mulig måte.

Kristian Karijord Arntzen har gått det samme studiet som Rasmus, nemlig 3D og animasjon på Fagskolen Kristiania.

Han hadde også et svært godt forhold til lærerne sine, og har det fortsatt.

– Det var hovedsakelig Remi og Kim som var lærerne mine, og de var kjempebra. Det var veldig fint hvordan det fungerte på fagskolen med at vi bare var 10–15 stykker i klassen. Da er det klart at man får et nært forhold til lærerne og samarbeider tett med dem.

– Vi har fortsatt sporadisk kontakt, og jeg føler at jeg fint bare kunne stukket innom og tatt en prat med dem når som helst, sier Kristian.

Portrettbilde av Kristian Karijord Arntzen
Kristian jobber i et av Norges ledende animasjonsbyråer: Qvisten Animasjon. (Foto: Marthe Engejordet, student på digital innholdsproduksjon)

Lærer samarbeid

Kristian er også veldig glad for det han lærte om samarbeid gjennom all den praktiske jobbingen.

– Når du kommer ut i industrien, er det veldig lite snakk om individuelle ferdigheter og du kommer du ingen vei hvis du ikke klarer å samarbeide, sier han.

– Det var veldig lærerikt med varierte oppgaver og veksling mellom individuelle oppgaver og gruppeoppgaver. Det gjorde at vi lærte oss både å stå på egne ben og å være en selvstendig person i et team, samtidig som du kan samarbeide godt med andre personer. Det var ikke alltid jeg havnet på gruppe med dem jeg hadde lyst til å være på gruppe med, for å si det sånn. Men vi klarte å få til et samarbeid allikevel, og det tror jeg er viktig å øve seg på før arbeidslivet.

– Det var også veldig lærerikt med gruppeoppgaver på tvers av linjene. Vi hadde for eksempel en oppgave der musikkdesign, film og 3D samarbeidet om å lage en reklamefilm. Illustrasjon var også inne på et prosjekt der vi lagde en motion comic eller animert tegneseriefilm. Da må du kunne samarbeide med folk som tenker helt annerledes enn deg, sier Kristian.

Du vet at du har funnet noe du trives med, når du kommer hjem og fortsetter å fikle med jobb.

 3 tips for å lykkes

Kristian har tre tips til deg som ønsker å lykkes med å få drømmejobben.

  1.  Hvis du har en halv dag med skole, vil jeg anbefale å bruke den andre halvdelen av dagen på å jobbe med det du lærte i timene.
  2. Jeg vil anbefale folk å finne ett eller annet innenfor fagområdet sitt som de synes er skikkelig artig, og så fokusere på det. Hvis du skal holde på med noe så mye, så du synes at det er artig.
  3. Du må stå ekstra på og ofre litt for å komme deg inn i bransjen. Du må gi hundre prosent, ellers er det noen andre som gir hundre prosent, som får jobben.
Kristian Karijord Arntzen i en stilig stol med en plakat av Kutoppen
Foto: Marthe Engejordet, student på digital innholdsproduksjon

Hjelp inn i bransjen

Kristian valgte å bygge på den toårige fagskoleutdanningen med å ta en bachelor på Media Design School i New Zealand, som Fagskolen Kristiania har en samarbeidsavtale med. – Når jeg kom tilbake til Norge snakket med lærerne jeg hadde på fagskolen, og fikk tips fra dem om steder som trengte folk. Det førte til frilansjobber hos NRK, Clockwork, og en jobb på spillefilmen Askeladden med Varg Studios. Mens han frilanset kom han i kontakt med Qvisten Animation, som er et av Norges ledende animasjonsbyråer. – Da jeg var ferdig med Askeladden, gikk jeg rett over til Qvisten og har vært i to år. Personlig synes jeg det er mer behagelig å være ansatt enn å jobbe frilans. Jeg tjener heller litt mindre for å ha forutsigbarhet og vite at jeg får lønn hver måned, sier Kristian.

Det er mye å gjøre hos Qvisten om dagen, og Kristian og kollegaene jobber til langt på kveld hver dag.

– Men jeg hadde ikke jobbet så mye som jeg gjør, hvis jeg ikke likte det jeg holdt på med, sier han.

– Du vet at du har funnet noe du trives med, når du kommer hjem og fortsetter å fikle med jobb.