Ferdinand Rygh på konsert i sommersol
Ferdinand i sommersola på Slottsfjell. FOTO: Alvin Santos

Vi har spurt studentene på Bachelor i musikkproduksjon, Bachelor i populærmusikk og fagskolestudiet musikkdesign hvilke festivaler de vil anbefale.

Festivaltips fra musikkdesigneren

Først ut er Ferdinand Rygh som studerer musikkdesign på Fagskolen Kristiania.

– Hvilke musikkfestivaler må folk få med seg?

1. By:Larm 2. Slottsfjell 3. Øya 4. Stavern 5. Findings

– Hvorfor må man få med seg Slottsfjellfestivalen?

– Slottsfjell har den sterkeste lineup'en på lenge og holder til i sommerparadiset Tønsberg. Er man en festivaljeger, er dette definitivt et must.

– Hvilke artister spiller i år?

– I år spiller disse blant annet disse perlene: Alan Walker (NO), Cashmere Cat (NO), Diplo (US), French Montana (US), Galantis (SE), Sondre Justad (NO).

– Hvordan bor man på denne festivalen?

– Man bor enten på camp, hotell, AirBnb eller båt. I fjor sov jeg i båt... Det kan ikke anbefales for en hangoversjel som meg, men det er jævlig idyll og koselig! Har ikke vært på campen (enda).

– Hva spiser du på festivalen?

– Haralds Vaffel-boden ALL THE WAY: Pølse i vaffel i en ene hånden og en kald pils i andre - DET er livet, det!

– Hvordan pleier stemningen å være?

– Stemningen er helt fantastisk. Det er sommer, det er varmt. Det er sol overalt. Det er som en drøm - Slottsfjell er alt.

Tips fra hun som driver med live elektronikk

Frøydis Arntzen Dale studerer live elektronikkBachelor i populærmusikk på Westerdals institutt for scenekunst, musikk og studio. Hun spiller også i bandet Naud som slipper plate i sommer, og du kan se dem på Kulturhuset 26. mai. Frøydis heller mer mot undergrunnsfestivaler i sine anbefalinger.

– Hvilke musikkfestivaler må folk få med seg?

  1. Soko-festivalen
  2. HEIM festivalen
  3. Øya

– Hvorfor må man få med seg Soko-festivalen?

– Jeg vil anbefale Soko-festivalen som holdes på Hvaler 2. juni, fordi det er en flerkulturell festival som legger vekt på å vise stor bredde av musikktradisjoner fra hele verden. Grunnleggerne av festivalen består av musikere som ønsker å skape glede hos barn og voksne ved å åpne opp om hverandres kulturelle bakgrunner og dele de med andre. Her vil man finne workshops hvor du kan lære om afrikanske instrumenter, spise indonesisk og kenyansk mat, høre mange forskjellige artister og band fra hele verden, samt se danseforestillinger med dansere fra Kenya og Mozambique. Festivalen er også opptatt av å gi de yngste spillerom og kan foreløpig skilte med å presentere konseptet Unge Talenter hvor lokale barn og unge får muligheten til å fremføre dans og musikk.

– Hvilke artister spiller i år?

– Jeg vil få med meg Solo Diarra Band, Unge Talenter, Ibou og Bafana.

– Hvordan bor man på denne festivalen?

– I og med at festivalen holdes på Hvaler vil jeg anbefale å bo i båt eller å telte på en av holmene i den fantastiske skjærgården. Det er så fint med en festival som ønsker alle velkommen på tvers av alder, og spesielt hvor glede og åpenhet er i fokus, og derfor vil jeg anbefale Soko-festivalen. Gleder meg til 2. juni!

– Hva skjer på HEIM-festivalen?

– På HEIM-festivalen spiller digge artister som Rohey, Death By Unga Bunga og Frances Wave, så jeg anbefaler også denne festivalen varmt.

– Hvem burde man se på Øya?

– På Øya bare må du få med deg vidunderet Moses Sumney, Jorja Smith og Ivan Ave som teamer opp med Ariel Pink.

  • Neste mulighet til å søke på Bachelor i populærmusikk blir våren 2019.
Marco fra bak trommesettet
Musikkprodusent Marco fra bak trommesettet.

En musikkprodusents anbefalinger

Marco Brørs tar en Bachelor i musikkproduksjon på Westerdals institutt for scenekunst, musikk og studio.

– Hvilke festivaler har du trua på denne sommeren?

1. Flow Festival 2. Malakoff 3. Øyafestivalen

– Hvorfor må man få med seg Flow Festival?

– Flow Festival er en festival jeg var på i fjor som ligger i Finland, av alle plasser. Det første folk kanskje tenker er vel kanskje: «Finland? Hvem reiser til Finland?», eller: «Garantert noe metallfestival», men ja og nei. Den største grunnen til jeg dro på denne festivalen var fordi det virket som en måte å reise en plass man ellers ikke reiser til, men også på grunn av line-upen. De har alltid hatt fete artister på line-upen sin, og i fjor stod det mellom å dra på Øyafestivalen eller Flow Festival. Etter å ha sammenlignet priser og line-up var valget veldig enkelt. I fjor fikk jeg festivalpass, overnatting og flybillett (tur/retur) omtrent til prisen av hva det kostet for ukespass på Øyafestivalen. I tillegg til dette, var det de samme artistene som på Øya, men også noen andre som blant annet Frank Ocean.

– Hvilke artister spiller i år?

– På Flow Festival i år spiller blant annet Sigrid, Brockhampton, Arctic Monkeys og Kendrick Lamar.

– Hvordan bor du på denne festivalen?

– Da jeg kjøpte billett i fjor, kjøpte jeg overnatting og festivalpass i ett. Man kan også velge hvordan man vil bo når man kjøper billett til festivalen, der kan man velge fra billig til dyrt hotell eller hostell. Jeg valgte det billigste alternativet som var hostell, og tenkte ikke så mye over det siden det tross alt er festival. Men da vi kom frem og fikk nøkkel til rommet vårt hadde vi fått en hel leilighet hver! Det var superdigg å bo alene med eget bad og eget kjøkken også!

–Hva spiser man på festivalen?

– Inne på festivalen var det utrolig mye god mat. Jeg prøver alltid å oppsøke matbodene for å teste noe nytt, og her var det utrolig mye å velge i.

  • Neste mulighet til å søke på Bachelor eller Årsenhent i musikkproduksjon blir våren 2019.

Alle elsker ØyaHerman Wiksten Pettersen studerer også live elektronikkBachelor i populærmusikk. Han er hovedsakelig sanger, men jobber med Ableton som liveinstrument.

– Hvilke musikkfestivaler må folk få med seg?

1. Øyafestivalen 2. Stavernsfestivalen 3. Slottsfjell 4. By:Larm (Har jo allerede vært i år, men verdt å dra på hvert år!)

– Hvorfor bør man dra på Øyafestivalen?

– Øya har stort sett et veldig variert program med noe for de fleste! Veldig bra festival for å se nye artister og band, men også syke headlinere som Kendrick Lamar i år! Så ligger den jo veldig sentralt i Oslo som er fint for etterfest og den slags!

– Hvilke artister spiller i år?

– De feteste artistene: Kendrick Lamar, Brockhampton, King Gizzard and the Lizard Wizard, NONAME, Lindstrøm og sist men ikke minst DeLillos – eller så blirrikke sommær!

– Hva spiser du på festivalen?

– De har et godt matutvalg på Øya. Mye for enhver smak egentlig. Jeg har som regel bare tatt med meg noe snacks og heller spist utenfor festivalen mellom slaga, det er studentøkonomiens bakside.

– Hvordan pleier stemningen å være?

– Stemningen er alltid bra! Myyyye mennesker, men man får alltid mulighet til å trekke seg litt tilbake under et tre. Man skal ikke være folkesky når man drar på Øya, men det gjelder vel strengt tatt alle festivaler og konserter.

Ungdomsgjeng sitter i sommersola foran mange telt
Herman og vennene på Slottsfjellfestivalen.

Bonus-tips

Til slutt vil Ferdinand fra musikkdesign gjerne tipse om sin store festival-favoritt; By:Larm, som riktignok ikke er i sommer, men viktig å få med seg neste vinter.

Ferdinand Rygh på et mørkt dansegulv
Ferdinand på gulvet på By:Larm. FOTO: Alvin Santos

– By:Larm er en helt fantstisk festival som foregår i Oslo i starten av mars hvert år. Her har de fokus på up-and-coming-artister både på nasjonalt- og internasjonalt nivå. Da er det opplegg i hele Oslo. Det er konserter i alt fra Jacobkirken til en sjenert skobutikk på hjørnet. Er man en av de som liker å være litt hipster på vorset med den feteste spillelista fra artister som ikke er helt "oppdaget" enda, er dette gull å dra på.

 

– Hvilke artister spiller der?

– De største navnene som spilte på By:Larm i år var Fanny Andersen, Billie Eilish, Emma Jensen, Philip Emilio, Emilie Adams, Halie, Hanne Mjøen, HKEEM, Lil Halima, Rytmeklubben, Rina Sawayama og Sonny Alven.

– Hvordan bor du på denne festivalen?

– Det som er så digg med denne festivalen er at du kan holde deg hjemme i studenthybelen i Oslo og festivalen er rett utenfor døren!

– Hva spiser du på festivalen?

– På By:Larm er det masse pop-up matkonsepter. Mye av festivalen skjer rundt mathallen på Vulkan. Mye fart rundt Jacobkirken også hvor MatPrat setter opp eget telt med digg mat.

– Hvordan pleier stemningen å være?

– Stemningen på By:Larm er mildt sagt magisk! PUNKTUM.