Studenter fra 2. år Visual Effects

Studenter fra Bachelor i Visual Effects, lyddesign, Retail Design, maske- og hårdesign, 3D-grafikk, skuespill, film og TV og musikkproduksjon har samarbeidet om å lage action-sekvensen «The Rescue». Kortfilmen inneholder biljakt, tortur-scener og avsluttes med et godt, gammeldags plot twist.

Studenter og lærere foran greenscreen
Fra venstre: Julie Derlick, Morten Moen, Lars Henrik Knapper Lunde, Hans Gunnar Brekke og Markus Eiken på første innspillingsdag hos Daglys.

Hvordan ødelegge ansiktet til Robin?

Tanita Aaram og Rebecca Abbot fra 3. år på Bachelor i maske- og hårdesign var med på produksjonen og sørget for at Robin Houbraken fra første år Bachelor i skuespill fikk hevelser og kutt i ansiktet. Nei, de banket han ikke opp, men lagde spesialeffekter ved hjelp av ansiktsstøping.

Tre bilder som viser hvordan studenter fra Maske- og hårdesign har laget sår og hevelser i ansiktet på skuespilleren
Tanita og Rebecca fra maske- og hårdesign jobber med å få Robin fra skuespill-studiet klar for action.

Lyddesign-studenter legger lyd-puslespillet

Til høsten skal andreårsstudentene på Bachelor i lyddesign gå i gang med den kreative jobben med å designe lyduniverset til filmen.

– Siden VFX som oftest er datagenerert film, og dermed lydløs, blir det lydens oppgave å få filmen til å oppleves som ekte. Dette gjør vi ved å bygge opp et komplett og troverdig lydbilde fra bunnen av, forteller Svenn Jakobsen som er faglig studieleder på Bachelor i lyddesign.

– Vi lager alt fra fottrinn, bevegelser og atmosfærer, til spesialdesignede lydeffekter som skudd og bilkollisjoner. I tillegg lager vi mesteparten av snakkingen i filmen på nytt. Det blir litt som å legge et puslespill, bare at man skal lage alle bitene selv. Etter at alle bitene er klare, skal vi "pusle" frem en profesjonell kino-lydmiks i 5.1, hvor vi balanserer all lyd og musikk opp mot hverandre. Stor moro! sier den erfarne lyddesigneren.

Lydtekniker på filmen, Nicolas Jara Marthinsen, er også tidligere student på Bachelor i lyddesign.

En action scene sett igjennom monitor
Tyrone Douglas fra siste år Bachelor i skuespill spiller bad guy'en som torturerer medstudent Robin Houbraken.

Opptak i helproft filmstudio

Opptakene ble gjort på Dagslys, som er en av Norges ledende filmstudioer.

– Vi er utrolig takknemlige og heldige som fikk filme på Dagslys og som fikk låne utstyr fra Kamerautleien. Produsent Morten Swang la alt til rette for at studentene fikk en fantastisk erfaring, forteller Hans Gunnar Brekke som er faglig studieleder for Bachelor i Visual Effects.

Han og kollega Morten Moen var hjernene bak dette brede samarbeidsprosjektet.

– Hvordan fikk dere denne idéen?

– I utgangspunktet var planen til Morten og meg å lage en produksjon litt utenom det vi vanligvis ser her på huset. Derfor bestemte vi oss for å lage en sekvens med en god dose action, forteller Hans Gunnar.

Både Hans Gunnar og Morten har selv svært imponerende bakgrunner fra filmbransjen i Norge og internasjonalt, fra filmer som «Hobbiten», «Twilight» og «Kon-Tiki». Dette var derimot første gang de erfarne VFX-gutta kunne sette navnet sitt på regissør-plassen.

En tavle med nanv på filmen, regissørene og produsenten
Moen og Brekke er kjente navn i filmverdenen, men dette er første gang du finner navnene deres under regissør-tittelen.

– Vi begynte å utvikle ide og manus 6-7 måneder før vi begynte å filme. Sandra Pilny-Lockertsen hjalp oss med å storyboarde manuset som ga oss en solid plan å bygge videre på, forteller Hans Gunnar.

Sandra har tidligere jobbet med storproduksjoner som Bølgen, Halvbroren og Lillyhammer.

Storybaord for filmen
Storyboard laget av den anerkjente artisten Sandra Pilny-Lockertsen.

Fridde til de andre studiene

 – Fra storyboardene gjorde vi en animatic. Når vi hadde de på plass samlet Morten og jeg hele filmavdelingen og gjorde en pitch for å høre om det var andre studier som ville jobbe på denne produksjonen. Her fikk vi en veldig fin respons og flere studier ble med på samarbeidet, forteller han.

Klassebilde foran greenscreen

– Deretter startet en ganske intens planleggingsperiode. Jeg og Morten lagde et VFX-nedbrekk av hele sekvensen. Vi gikk også igjennom hvordan dette skulle filmes med foto og produsent studentene, forklarer Hans Gunnar.

Et skjema som viser rekkefølgen scener skal skytes i

Ingen actionfilm uten stuntmann

Med seg på laget fikk de også et stunt-crew med helproffe John Smith Kabishi i spissen.

Hans Gunnar ser i monitor
Hans Gunnar og Morten følger med på stuntmann John Smith Kabishi igjennom monitor.