Go to main content
Lommebok og enkroninger.

Det virker å være av allmenn oppfatning at studenter har dårlig råd. Og studenttiden er kanskje ikke den mest luksuriøse perioden i livet rent økonomisk (på andre områder er det skikkelig luksus, men det kan vi snakke om siden). Men trenger det egentlig å være så ille som man hører om? Her er mine enkle tips for å få stipendet til å holde frem til den 15. neste måned!

Studentblogger Tina Markeseth
Her får dere mine beste økonomitips! (Som jeg burde være bedre på å følge selv).
Hva gjør man med studentboligen om sommeren? Klikk her

Skaff deg en deltidsjobb

Første og viktigste punkt: En deltidsjobb vil utgjøre en enorm forskjell på studentøkonomien. Faktisk er det ikke mange vakter som skal til før du har det

dobbelte

av det du får fra Lånekassen. Er studiet krevende vil et par vakter i måneden hjelpe på, eller kanskje du kan jobbe fulltid i ferier? Da får man betalt leien i juli-måned når det ikke er stipend óg!

En deltidsjobb utgjør en enorm forskjell på studentøkonomien.

Det aller beste er selvsagt om man klarer å kapre seg en relevant jobb til studiet, men en "vanlig" deltidsjobb er også helt topp! Tips: Tenk gjennom hvilke vakter du har mulighet til å få. Kveldsjobbing og helligdager fører med seg en god del tillegg. 

Sett opp et budsjett

Gå over alle utgiftene dine fra en gjennomsnittlig måned og se hva du bruker på ulike poster. Jeg har gjort dette selv og fikk fullstendig sjokk. Når du har sluttet å hyperventilere over å ha brukt tusenlapper du ikke visste du hadde, på ting du ikke kan husket å ha hatt noen særlig glede av, kan du sette opp et nytt budsjett. SIFO har gode referansebudsjetter!

Budsjett med grafiske elementer
Grafisk fremstilling av hvordan budsjettet mitt så ut. PS. Jeg er ikke gravid, det er en foodbaby fordi jeg brukte så mye penger på mat.

Prioriter

Man kan ikke alltid få alt, så det er nødvendig å prioritere både større og mindre utgifter. Er det nødvendig å ha bil hvis du bor i Oslo? Mest sannsynlig ikke. Er du villig til å bruke en stor andel penger på bolig, eller vil du heller legge disse pengene i en reise? Trenger du egentlig abonnement på Netflix, HBO, Viaplay og TV2 Sumo? Får du mest glede av en kaffe latte på morgenen eller en øl på studentpuben på kvelden?

En krone spart er en krone tjent.

Benytt deg av studentrabatten

Det finnes studentrabatter overalt. På ulike typer transport, på treningssenter, hos tannlegen og til og med på Starbucks! Når man først er student er det greit å benytte seg av de fordelene studentkortet har å tilby. Studentrabatten er kanskje ikke alltid like bra, men i ren Onkel Skrue-stil kan man si "en krone spart er en krone tjent".

Ukeshandle

Dette punktet har jeg spart så mye penger på! Hver uke lager jeg en ukesmeny, skriver ned alt jeg trenger og handler alt på en og samme dag. Dette er en vinn-vinn-vinn situasjon. Du slipper å finne på middager hver dag, du trenger ikke å bruke tid på å gå innom butikken daglig oooog du sparer en god del penger! Er du ekstra lur sjekker du mattilbud-appen før du drar til butikken(e). Har du mulighet er det billigere å kjøpe større pakninger og fryse ned! Tips: Planlegge middager hvor du bruker noen av de samme ingrediensene så slipper du å kaste mat som har blitt dårlig. Bra for lommeboka og bra for miljøet! 

Kjøleskap
Det lønner seg å ukeshandle! (Ja, Pepsi Max bør være en egen post i budsjettet mitt).

Unngå unødvendige småkjøp

Dette er en stor synder for min del. En kaffe der, en ny neglelakk, en genser jeg egentlig ikke trengte, sushimiddag litt for mange ganger og poff! Plutselig gjorde alle småkjøpene et stor innhold i kontoen. Tips (Jeg har ikke prøvd dette selv, men hørt om det): Hver gang du vurderer å kjøpe noe unødvendig, - ta ut pengene og legg de på en sparebøsse. Det tar mest sannsynlig ikke alt for lang tid før du har råd til noe du virkelig ønsker deg i stedet.

Spare

Dette punktet må undertegnede innrømme å være dårlig på. Når man ikke har de største summene i utgangspunktet virker det nærmest umulig å skulle sette av penger man kan kose seg for til noe så kjedelig som sparing. Men, i det Macen tar kvelden er det greit å ha en liten bufferkonto så du slipper å leve på luft og kjærlighet de neste månedene.

Lommebok og enkroninger.
Er det lite penger igjen i lommeboken på slutten av måneden?

Du trenger ikke være for bekymret for økonomien

Jeg kjenner ingen studenter som spiser nudler til middag (med mindre det er som tilbehør). Man har ikke økonomi til å kunne sløse som student, men de fleste av oss klarer oss helt fint! Det er mat i kjøleskapet, klær i klesskapet og husleien er betalt. Jaggu under vi oss noe fint i ny og ne også. Og skal jeg være ærlig vet jeg heller ikke om noen som drikker like mye øl som oss studenter heller ;)

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.