Ti tips en bedre studentøkonomi. På bildet er en rosa sparegris.
Er du bekymret for at stipendet fra Lånekassen ikke vil rekke hele måneden? Vi har samlet noen gode tips til hvordan du kan få mest mulig ut av pengene dine.

Som student kan det av og til være vanskelig å få endene til å møtes, men med små grep kan du få stipendet til å vare lengre. Her er ti tips til hvordan du får mest mulig ut av pengene dine.

1. Prioriter det viktigste

Å ha en sunn studentøkonomi handler om å finne en god balanse mellom det å spare og å delta på sosiale aktiviteter som vil gi deg en minnerik studietid. Derfor må du gjøre prioriteringer, og det kan være lurt å tenke seg om en ekstra gang før du drar kortet. Frister det å kjøpe den ekstra ølen rett før stengetid? Ikke gjør det! Husk at du skal ha råd til mat frem til pengene fra Lånekassen tikker inn på konto.

2. Sett opp et månedsbudsjett

Som student er det lurt å sette opp et budsjett over utgifter hver måned. Slik får du god oversikt og kontroll over økonomien din. Vurder hva som bør prioriteres, og hvor du eventuelt kan gjøre innsparinger. Hvor mange kaffer kjøper du egentlig hver dag? Kanskje du heller kan investere i en termos og ta med kaffe hjemmefra? Husk å sette av penger til husleie, strøm, mat, internett, mobil og månedskort. Når dette er betalt, kan du bruke de resterende pengene på klær, fest og moro. 

3. Skaff deg en deltidsjobb

Selv med studielån kan det bli slunkent med penger. En deltidsjobb vil utgjøre en enorm forskjell på studentøkonomien. Det beste alternativet er å ha en fleksibel deltidsjobb som kan kombineres med studiet. Dessuten er arbeidserfaring viktig til den dagen du er ferdig på studiet, og skal ut i fulltidsjobb.

Det aller beste er selvsagt om du klarer å kapre deg en jobb som er relevant for studiet du går, det vil være med på å bygge opp CV-en din. Dersom du mottar støtte fra lånekassen, er det viktig å passe på at du ikke overstiger inntektsgrensen på 195 295 kr (2021). Tjener du mer enn det, får du mindre stipend. 

4. Spar på bolig

Å leie en privat leilighet for seg selv kan være en kostbar affære. Det kan være mye penger å spare på å bo i kollektiv. Du kan også søke på en studentbolig hos Studentsamskipnaden SiO (Oslo), eller hos Studentsamskipnaden Sammen (Bergen). Men det er mange om benet, så vær tidlig ute! Du kan også spare mye penger på å kjøpe brukte møbler på Finn.no, på Marketplace på Facebook eller på loppemarked.

5. Kjøp billig mat

Det kan være vanskelig å spise mat som er både billig og sunn på et studentbudsjett. Hjernen din trenger ordentlig mat, som gir deg vitaminer, mineraler og masse god energi. Last ned App-en Mattilbud og følg med på hvilke matvarekjeder som har de beste tilbudene. Det er lurt å sette opp en god middagsplan for hele uken, og passe på at alle ingrediensene man kjøper blir brukt opp. Om du skal ha taco en dag og vet at du blir å ha tortillalefser til overs, så kan det være lurt å planlegge et måltid med tortillalefser senere i uken. Man sparer mye penger på å ikke kaste mat!

Velg billigere matvarer! Ved å kjøpe en pakke linser istedenfor kjøttdeig sparer man mye penger. Fryste grønnsaker er ofte billigere enn ferske, og har mye lengere holdbarhet. Som student kan det være lurt å benytte seg av de billige merkene i matbutikkene, de er ofte like gode. Se på kiloprisen når du handler, og kjøp inn alt du trenger til uka, på én og samme handletur. Små daglige turer på butikken blir fort dyrt i lengden. Du kan også lage middager som rekker til flere dager, og frys ned i små porsjoner. Da sparer du både tid og penger!

For å få inspirasjon til hvordan du kan spise sunt og samtidig spare penger på mat, så kan du følge Karen Elene Thorsen, bedre kjent som Fattig student, på Instagram eller kjøpe boken hennes med samme navn. 

Et annet tips til hvordan du kan holde matbudsjettet ditt på et minimum, er unngå å spise og drikke ute altfor ofte. Lag heller gode spleisemiddager hjemme sammen med venner! Det er både sosialt og hyggelig, samtidig som du lærer deg spennende oppskrifter fra andre. Og sist, men ikke minst: Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, og fyll opp vannflasken i stedet for å kjøpe drikke.

6. Bruk kollektivtransport

Både Oslo og Bergen har et godt kollektivtilbud, og det er som regel ikke nødvendig å ha egen bil. Bysykkel er genialt for deg som bor sentralt. De selger årsabonnement til en billig penge. Alternativt kan du kjøpe en brukt sykkel på Finn.no. Ikke fall for fristelsen og ta taxi hjem etter en tur på byen. Ta nattbuss! Månedskortet kan brukes på nattbussavganger både i Oslo og Bergen.

7. Kjøp brukt pensum

Pensum er viktig, men nye bøker kan koste deg flere tusen kroner i semesteret. Du kan finne billige, brukte bøker på Facebook-grupper og på Finn.no. En annen mulighet er å låne pensumbøker på biblioteket, men da må du være tidlig ute! Dersom du skal kjøpe nye bøker, kan det være lurt å laste ned Akademika-appen, som gir deg oversikt over gode tilbud.

8. Opprett flere kontorer i nettbanken

Det er ingenting i veien for å ha flere bankkontoer. Det gir deg bedre oversikt over økonomien. I tillegg til brukskontoen, kan du opprette kontoer som du dedikerer til spesifikt bruk, som for eksempel matkonto, reisekonto og en generell sparekonto. Du kan bestille en gratis time hos banken din og få veiledning i hvordan du kan holde styr på økonomien.

Det er også lurt å opprette en BSU-konto og sette av et fast beløp i måneden. Det vil gi deg både skattefradrag og fordeler når du skal kjøpe bolig.

9. Benytt deg av studentrabatten

Det finnes et hav av rabatter for studenter på alt fra treningssentre, restauranter og barer, til frisør og tannlege. Benytter du deg av studentrabatten kan du potensielt spare tusenvis av kroner. Mange steder har egne studentpriser uten at du kanskje er klar over det, så ikke vær redd for å spørre. For å gjøre det litt enklere for deg, har vi laget en oversikt over de beste studentrabattene her. 

10. Del på strømmetjenester

Hvor mange strømmetjenester abonnerer du på? Trenger du egentlig abonnement på både Netflix, HBO, Viaplay, TV2 Sumo og Spotify? Det kan fort bli en tusenlapp i måneden om du skal abonnere på alt. Finn venner eller familiemedlemmer du kan dele abonnementene med. Dessuten kan du fryse abonnementene når de ikke er i bruk. Bytt på abonnementene i perioder istedenfor å ha alle på en gang.

Ikke vær redd for å spørre om hjelp

Er du bekymret over økonomien din? Da kan du alltids kontakte Avdeling for studentoppfølging for en samtale. Her kan studenter på Kristiania få gratis veiledning, rådgivning og oppfølging på studierelaterte spørsmål og utfordringer.