Student på egne premisser
Den tradisjonelle studiemalen passer ikke alle livssituasjoner. Med nettstudier kan du reise jorden rundt eller jobbe fulltid samtidig som du gjør deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet.
– Det er mange måter å studere på. For meg fungerte det bedre å kombinere studiene med jobb og reiser, i stedet for å være låst til et studiested med fast oppmøte. På denne måten slapp jeg også studielån.
Jørn Bjørn Augestad fullførte i 2017 en Master of Business Administration (MBA) via Høyskolen Kristiania.
Levde reisedrømmen mens han studerte
Etter fullført bachelorgrad pakket Augestad sekken og dro ut i verden med Kilroy som arbeidsgiver og pensumbøker i sekken. Ryktet, prisen og fleksibiliteten til Høyskolen Kristianias nettstudier gjorde at han fikk kombinere studielivet med jobb og interesse for reiser. Selv om det krever mye disiplin og struktur, var det verdt det for å få kunne studere og bo eksotiske steder som blant annet Cape Town.
– Det passet meg mye bedre å studere på denne måten. Jeg liker å ha mange jern i ilden, og å lære i mitt eget tempo, forteller Augestad.
Fleksibelt og fritt
For mange fungerer det som en ekstra motivasjon å kunne studere når man vil, på et sted man trives og på egne premisser. Fleksibiliteten er en av hovedårsakene til at nettstudier øker i popularitet, bekrefter Tore Fagernes fra Høyskolen Kristiania. Han er faglig studieleder for Bachelor i HR og personalledelse.
– Stadig flere velger nettstudier fremfor stedbaserte studier på campus, og jeg er ikke i tvil om at det er riktig studiemetode for mange, sier han.
At flere kombinerer nettstudier med utenlandsopphold vises også på økningen eksamener som blir avlagt ved ulike ambassader. Studentene styrer selv hele studieforløpet, og melder seg opp til eksamen når alle emner i faget er godkjent.
– Vi hadde en student som studerte fra en lugar på det indiske hav!
En annen fordel med nettstudier er tilgangen til forelesninger og pensum.
– Som en student sa: Hvis jeg går på en forelesning får jeg servert innholdet én gang, men med videoforelesning kan jeg se forelesningen 30 ganger – om det er det jeg trenger.
Faglig påfyll
Nettstudienes fleksibilitet gjør også at flere ser muligheten for videreutvikling i et konkurransepreget arbeidsmarked.
– Vi merker et økende behov for påfyll av faglig kunnskap, og dette er en internasjonal trend som presser seg frem. I det tempoet samfunnet endrer seg må man tidligere enn før ta etterutdanning for å henge med. Fleksibiliteten til et nettstudium gir deg muligheten til å videreutvikling samtidig som du er i jobb, forteller Fagernes.
Tok steget videre
En som gjør nettopp dette er Johanne Rypdal. Hun studerer HR- og personalledelse på nett samtidig som hun jobber fulltid som avdelingsleder i Statens Pensjonskasse. Rypdal ønsket å videreutvikle kompetansen innen ledelse og lære mer om HR-faget.
– Å kombinere teori, empiri og praksis har vært en kjempefordel for meg. I jobben som avdelingsleder er HR- og personalledelse en del av arbeidshverdagen min. Jeg lærer mye på studiet som jeg drar nytte av hver eneste dag på arbeidsplassen min.
Koblingen av jobb og studier gir henne et bredere perspektiv og mer faglig tyngde. Pensum og vitnemål er nøyaktig det samme som studentene får på campus.
– Det krever selvsagt at man er strukturert, men nettstudier gir meg friheten og fleksibiliteten jeg er avhengig av når jeg jobber fulltid, avslutter Rypdal.