Filmer han fjordens siste åndedrag?
-
Sist oppdatert
6. mai 2025
-
Kategori
Filmskaper Frode Søbstad tar med kamera under vann for å vise hvordan vi har forvandlet Oslofjorden til en marin ørken.
KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Film og miljø
Å dykke ned i havdypet med bare pusten som verktøy gjør noe med kroppen, psyken og tiden. Sekunder føles som minutter, inntrykkene er sterke, det mentale fokuset enda sterkere, alt annet blir mer eller mindre visket bort. Jeg er til stede.
Oslofjorden var en gang den mest artsrike fjorden i Norge. Her levde mengder av hvaler, seler, fisk og planter. Vi høstet av fjordens rikdom, men sakte, men sikkert har vi ødelagt den. Allerede i 1906 ble det rapportert om minkende torskebestander, fiskeriene flyttet seg lenger innover eller utover i fjorden.
Da jeg begynte å analysere filmmaterialet, ble jeg slått av hvor brutalt det hele er, selve prosessen, men også hvor preget landskapet er av menneskelig påvirkning
I dag er torsken nesten helt borte – så få at forskere sliter med å samle nok data til å studere arten. De få som er igjen, ser utmagrede og slitne ut. I Bunnefjorden er det bunnområder uten oksygen, det som faller på bunn råtner ikke, det blir et nytt lag, samme prosess som skjer på toppen av Mount Everest. Mens andre deler av fjorden er blitt til marine ørkener.
Hvordan havnet vi her? Det er en cocktail av overfiske, gjødsling fra landbruk, kloakkutslipp og nedbygging av strandsonen og sjøen. Og ikke minst har vi brukt havet som søppelplass. Tonnevis har blitt – og blir fortsatt – kastet rett i fjorden, i vårt eget nærmiljø.

Nysgjerrig på temaet?
Finner ikke liv i fjorden
Jeg har alltid elsket vannet. Som 20-åring jobbet jeg på sjøen, hver sommer putrer jeg av gårde med min 40 år gamle snekke. Dykkermaska er alltid med. For noen år siden fikk jeg et fridykkerkurs i bursdagsgave – og ble frelst. Nå er jeg i sjøen så ofte jeg kan, sommer som vinter.
Fridykking er en unik opplevelse. Inntrykkene er sterke, hvert dykk åpner et nytt, spennende landskap. Man glir nærmest i ett med omgivelsene.
Mens fridykkere andre steder i landet ser etter liv, er situasjonen annerledes i Oslofjorden. Her finner vi ikke fisk og liv, men søppel. Mengder.
Jakter på søppel
Hva skjer med søppel som ender i havet? Det brytes ned og blir til mikroplast. Sammen med en gjeng fridykkere jakter jeg og plukker søppel året rundt, og vi finner tonnevis.
Denne jakten etter søppel var utgangs punktet for forskningsprosjektet One Breath – One Sea. Sammen med kolleger i forskergruppen ECOsystem ved Kristianias avdeling for kunst, design og medier, undersøker vi tilstanden i Oslofjorden.
Prosjektet er tverrfaglig, i skjæringspunktet mellom kunstnerisk forskning, teknologi og grunnforskning. Fagfolk fra film, VFX (spesialeffekter), 3D, scenekunst og biologer er med i gruppen.
I prosjektet undersøker vi hvordan kunst, teknologi og biologi kan bidra med ny kunnskap. Vi ser allerede fruktene av det tverrfaglige samarbeidet.
Havbiologene jobber med konkrete tiltak, som å sette ut taretau for deretter å måle eventuelle endringer i faunaen. Slik kan vi visuelt dokumentere det som skjer i havet. Vi vil tolke de eventuelle endringene.
Et annet moment vi ønsker å se på, er hvordan havet kan påvirke oss mentalt. Hvis tiltak fungerer, hva kan det si for å redde miljøet på andre felt?
Filmer hele prosessen
Hver gang jeg plukker søppel, filmer jeg prosessen. Vi finner alt: bildekk, plastposer, batterier, sparkesykler, båter og møbler. Å dykke ned til 10 meter og løfte opp et bildekk til overflaten er fysisk krevende. Sikten er ofte dårlig, noen ganger må vi strekke ut en arm for å sikre at vi ikke krasjer i bunn.
Da jeg begynte å analysere filmmaterialet, ble jeg slått av hvor brutalt det hele er, selve prosessen, men også hvor preget landskapet er av menneskelig påvirkning. Jeg bestemte meg for å gå mer inn i materien.
Om prosjektet
Prosjektene:
- En kunstnerisk utforskende visuell reise om søppel (rydding) under vann.
- Utvikle en fjernstyrt undervannsdrone der publikum kan styre dronen i sanntid, en form for interaktiv oppdagelse.
- Biologene vi samarbeider med har satt i gang forsøk med å plassere ut taretau, som skal legge til rette for å skape liv i havet. Kan vi på den måten få tilbake liv i fjorden? Ved hjelp av DNAtester av vann kan vi måle hvilke organismer som oppholder seg i et område. Dette skal analyseres med film og datanalyser. Biologer analy ser vannprøver mens vi dokumenterer.
- Et essay: Ørkener er fascinerende, både over og under vann. Finnes det noe liv? Er det noen små dyr som gjemmer seg i mudderet? En ørken er aldri fullstendig uten liv.
- Stopmotion animasjon: I stopmotion-animasjon beveger vi objektene 12 ganger i sekundet. En film på 1 minutt betyr 720 dykk. Er det mulig? Det skal vi finne ut av.
Referanser:
Moland, E. (2021). 100 år av Oslofjordens fiskerihistorie på 10 minutter [Foredragsnotat]. Forskningsdagene 2021. Norsk institutt for vannforskning.
Mathismoen, O. (2018, 25. mars). Torskekollaps i Oslofjorden, men forskerne vet ikke hvorfor. Aftenposten. Norsk institutt for vannforskning.
(NIVA). (2025). Tilstandsrapport for Oslofjorden (s. 25; NIVA-rapport, ISSN 1894-7948). NIVA i samarbeid med Havforskningsinstituttet (HI), Norsk institutt for naturforskning (NINA), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og Universitetet i Oslo (UiO). ISBN 978-82-577-7773-9.
Kvalheim, L. (2023). Mapping fish diversity in the Oslo fjord by combining eDNA and citizen science (Masteroppgave, Universitetet i Oslo).
Tekst: Frode Søbstad, førsteamanuensis, avdeling for kunst, design og media, Kristiania.
Vi vil gjerne høre fra deg!
Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no.
Siste nytt fra Kunnskap Kristiania
- Kunnskap KristianiaLes mer
Filmer han fjordens siste åndedrag ?
Filmskaper Frode Søbstad tar med kamera under vann for å vise hvordan vi har forvandlet Oslofjorden til en marin ørken. - Kunnskap KristianiaLes mer
Eldre mishandles i sine egne hjem
Sårbare eldre blir utsatt for vold og overgrep av de som skal ta vare på dem. Hvordan får vi slutt på det? - Kunnskap KristianiaLes mer
Når fakta har makta
Politikere roper ikke lenger etter lobbyistene. De ringer ekspertene. - Kunnskap KristianiaLes mer
Slik endrer spill måten vi lever og lærer
Blir du fristet av pantelotteriet? Det er hele poenget.
